Οσο μεγαλώνει η νευρικότητα της Γερμανίδας καγκελαρίου η οποία βλέπει το προσφυγικό να γκρεμίζει ότι έχτιζε τόσα χρόνια, τόσο γίνεται απύθμενο το θράσος της, το οποίο την έκανε χθες να κατηγορήσει ουσιαστικά την Ελλάδα και την Ιταλία ως δήθεν υπαίτιες για τις επιπτώσεις της τραγωδίας στην Ευρώπη.

Αφού πρώτα και συστηματικά με μια πολιτική που είναι κατ΄ όνομα ευρωπαική και κατ’ ουσία απολύτως γερμανική γονάτισε το νότο και, κυρίως, την Ελλάδα, έρχεται τώρα να τη δείξει ως υπεύθυνη για τα διάτρητα εξωτερικά σύνορα της Ενωσης! Κι αυτό, όταν όλο το προσφυγικό ζήτημα, όπως άλλωστε και η έκρηξη της τρομοκρατίας από το ισλαμικό κράτος είναι ευθέως αποτελέσματα της πολιτικής της Δύσης στη Συρία, η οποία, κάθε άλλο παρά ελληνική πολιτική υπήρξε.

Όπως κάνει εδώ και χρόνια σε άλλα ζητήματα, η Μέρκελ ψάχνει τώρα και πάλι τρόπους να ξεφύγει από τις στοιχειώδεις υποχρεώσεις της χώρας της και να φορτώσει δυσανάλογα βάρη στους άλλους για να κάνει τη δουλειά της– αν και ψευδεπίγραφα είχε ανακοινώσει στην αρχή της κρίσης ότι θα δεχόταν πολύ μεγαλύτερο αριθμό προσφύγων από εκείνον που τελικά δέχεται.

Όμως, όσο κι αν επιχειρηθεί να μετατραπεί η Ελλάδα σε εκτεταμένη ζώνη διαρκούς παραμονής των προσφύγων κατά τρόπο απολύτως δυσανάλογο προς τον πληθυσμό της, αυτή η υπόθεση δεν θα είναι τόσο απλή όσο ήταν για το Βερολίνο η διαχείριση της κρίσης χρέους. Και δεν σταματά με εξυπνάδες, με ψέματα, ή ακόμα και με την πίεση στις αδύναμες κυβερνήσεις – αν και, δυστυχώς, η ελληνική κυβέρνηση ήδη έχει δείξει κι εδώ σημάδια πλήρους και άφωνης υποταγής.

Όλα αυτά, δεν αρκούν όσο και αν περισσεύει το προπαγανδιστικό θράσος.

Τελικά, το Βερολίνο θα βρεθεί, θέλει δεν θέλει, μπροστά στις ευθύνες του.