Η πρώτη έκπληξη που συνάντησε ένα γκρουπ βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ από την Ανατολική Μακεδονία και Θράκη επισκεπτόμενοι τον Πρωθυπουργό είναι ότι άλλα τους είπαν επισήμως για την υγεία του και άλλα διαπίστωσαν. Τους είπαν ότι ο Αλ. Τσίπρας (φωτογραφία) υποφέρει από λουμπάγκο με φοβερούς πόνους στη μέση και ότι αναγκάστηκε μάλιστα να πάει σε νοσοκομείο. Αυτή η διαρροή περί λουμπάγκο έγινε από κυβερνητικά χείλη ως ένα είδος non paper προς… «συντρόφους και αντιπάλους». Εκείνο που όμως είδαν οι 12 συριζαίοι βουλευτές ήταν έναν Τσίπρα… ευκίνητο και ευλύγιστο χωρίς να δείχνει ούτε στιγμή ότι υποφέρει. Την ίδια ώρα στα υπόγεια του Μεγάρου Μαξίμου κάποιοι συνεργάτες του Πρωθυπουργού επέμεναν να διαδίδουν ότι ο κ. Τσίπρας αισθάνεται καλύτερα από το λουμπάγκο καθότι λαμβάνει αντιφλεγμονώδη. Ποιος ο λόγος άραγε να παρουσιάσουν τον Πρωθυπουργό με λουμπάγκο, κλινήρη και με μετάβαση στο νοσοκομείο, την παραμονή της μετάβασής του στις Βρυξέλλες για τη σύνοδο κορυφής και την παραμονή της ψήφισης του νομοσχεδίου για τα προαπαιτούμενα; Δεν γνωρίζω εάν όντως ο Πρωθυπουργός πήγε όντως σε νοσοκομείο, αφού επισήμως τίποτε δεν ανακοινώθηκε. Αλλά εντύπωση κάνει αυτό καθαυτό το νοσοκομείο στο οποίο διέρρευσαν ότι πήγε ο κ. Τσίπρας. Αυτό το νοσοκομείο ειδικεύεται σε συγκεκριμένη ασθένεια που καμία σχέση δεν έχει με το υποτιθέμενο λουμπάγκο του Πρωθυπουργού. Αλλά βγάζει και ακτινογραφίες, για να διαπιστώσει κάποιος αν (ας πούμε) πάσχει ή όχι από λοιμώξεις του αναπνευστικού. Μου είπαν, λοιπόν, ότι στο συγκεκριμένο νοσοκομείο εργάζεται στα εργαστήρια η σύζυγος ενός από τους πλέον στενούς συνεργάτες του Πρωθυπουργού (πιο στενού δεν γίνεται).
nnn
Η δεύτερη έκπληξη των 12 βουλευτών είναι ότι ο κ. Τσίπρας τους ζήτησε καθαρά να βάλουν πλάτη για το επόμενο δίμηνο ώστε να ψηφιστούν κρίσιμα νομοσχέδια. Ουδείς από τους βουλευτές αντέδρασε, και οι 12 υποσχέθηκαν ότι θα βάλουν πλάτη αν και εξέφρασαν με ένα στόμα ένα παράπονο: «Δηλαδή, αν καταλάβαμε σωστά, δεν θα μας αφήσετε να κάνουμε εφέτος Χριστούγεννα» του είπαν. Ηταν η μοναδική στιγμή που ο κ. Τσίπρας χαμογέλασε και τους έδωσε την πρώτη υπόσχεση: «Υπόσχομαι ότι κάτι θα κάνω για να κάνετε Χριστούγεννα». Τα υπόλοιπα προβλήματα των βουλευτών ο κ. Τσίπρας τα κατέγραψε «σε ένα τεφτέρι» κατά την έκφραση του βουλευτή Εβρου κ. Ρίζου και υποσχέθηκε ότι θα τα λάβει υπόψη. Α, να μην ξεχάσω. Οι περισσότεροι από τους 12 βουλευτές είναι καπνιστές, αλλά δεν τόλμησαν να ανάψουν τσιγάρο μπροστά στον Πρωθυπουργό. Χωρίς να ζητήσουν την άδειά του έβγαιναν στο μπαλκόνι και κάπνιζαν.
nnn
Η τρίτη έκπληξη των συριζαίων βουλευτών ήταν ότι στο τραπέζι υπήρχε άφθονος φρέσκος καφές και βουτήματα. Ελάχιστοι τα άγγιξαν και κυρίως δεν τα άγγιξε ο κ. Τσίπρας. Ποιος ξέρει (πάλι) το γιατί. Ισως επειδή ένας από τους πιο θαρραλέους βουλευτές πρόσεξε ότι ο Πρωθυπουργός πήρε ορισμένα κιλά παραπανίσια εκεί γύρω στην κοιλιακή χώρα. Αυτός ο θαρραλέος βουλευτής «κάρφωσε» εν συνεχεία στον Πρωθυπουργό γαλάζια στελέχη (με όνομα, επίθετο και με κομματική ιδιότητα) που έλεγε ότι βρίσκονταν πίσω από τη φραστική επίθεση εναντίον του υφυπουργού Υποδομών και Μεταφορών Π. Σγουρίδη (προερχόμενου από τους ΑΝΕΛ) στη Θράκη. Είναι ο ίδιος που χειροκρότησε όταν ο κ. Τσίπρας τους είπε ότι στόχος είναι να φύγει σύντομα η χώρα από την κατάσταση επιτροπείας και να ξεκινήσει νέα περίοδος με σταδιακή άρση των capital controls, επιστροφή στις αγορές, επιστροφή στην κανονικότητα δηλαδή.


Καραμανλής ή φύγε

Οσο πλησιάζουν οι εσωκομματικές εκλογές της ΝΔ τόσο εντείνονται και οι διαμάχες των υποψηφίων αρχηγών, τόσο επιχειρείται και η ανάμειξη του Κ. Καραμανλή σε αυτές. Οσο απίστευτο κι αν ακούγεται, το μείζον(;) θέμα συζήτησης τούτες τις ημέρες στο γαλάζιο στρατόπεδο δεν είναι ούτε τα «κόκκινα» δάνεια, ούτε το σύμφωνο συμβίωσης, ούτε καν το Ασφαλιστικό. Είναι εάν υπάρχουν ή όχι υπόγειες διαδρομές ανάμεσα σε καραμανλικά στελέχη της ΝΔ και κυβερνητικά στελέχη. Δύο από τους υποψηφίους λένε ότι υπάρχουν, ενώ ένας μη υποψήφιος, ούτε καν βουλευτής, ακραιφνής όμως καραμανλικός (που λέει συχνά ότι «αρχηγός μου είναι μόνον ο Καραμανλής») διαλαλεί ότι όχι μόνο δεν υπάρχουν, αλλά όλα τα περί αντιθέτου που ακούγονται αποτελούν απλώς… προβοκάτσια. Πρόκειται για τον Ευρ. Στυλιανίδη (που άναψε φωτιές στη ΝΔ από την παρουσία του στην παράσταση του Λάκη Λαζόπουλου και τη συνομιλία που είχε με τον κ. Τσίπρα), ο οποίος βγήκε πάλι και είπε ότι «η ΝΔ είναι κόμμα καραμανλικό και όποιος δεν συμφωνεί μ’ αυτό να σηκωθεί να φύγει». Να τι λέει λοιπόν ο κ. Στυλιανίδης σε απάντηση κυρίως των κ.κ. Βορίδη, Μπαλτάκου, Τζιτζικώστα και λοιπών της «έξω Δεξιάς», όπως τους χαρακτηρίζει: «Υπάρχει όντως θεσμική επικοινωνία και αλληλοκατανόηση ανάμεσα στην Κεντροδεξιά και στην Κεντροαριστερά. Αλλωστε η ορίτζιναλ Κεντροδεξιά δεν θέλει να δημιουργεί εχθρούς, θέλει να τους αγκαλιάζει και εν συνεχεία να τους νικά αγκαλιάζοντάς τους. Η μοναδική φορά που είχε ο κ. Καραμανλής απευθείας συνομιλία με τον κ. Τσίπρα ήταν κατά τη διάρκεια των 17ωρων διαπραγματεύσεων του Πρωθυπουργού με τους δανειστές. Πέραν τούτου ουδέν». Τι κάνει όμως ο κ. Στυλιανίδης; Μαθαίνω ότι έχει συχνή επικοινωνία με τον Νο 2 της κυβέρνησης Ν. Παππά, με τον οποίο γνωρίζονται από παλιά, από την εποχή που ήταν πρόεδρος της ΟΝΝΕΔ. Το παραδέχεται και ο ίδιος. Τι συζητούν όμως δεν αποκαλύπτει.

Η Ολγα, η πριγκιπέσα του Μάλαμα

Δεν είχα σκοπό να ασχοληθώ άλλο με το βαρύ ζεϊμπέκικο της κυβερνητικής εκπροσώπου Ολγας Γεροβασίλη, αλλά πήρα ένα μήνυμα από την τραγουδίστρια και υποψήφια βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ (και προσωπική φίλη της Ολγας) Ραλλία Χρηστίδου, το οποίο σας το μεταφέρω αυτούσιο: «Εκείνη την ώρα (σ.σ. εννοεί μόλις η Ολγα εμφανίστηκε στα μπουζούκια) δεν τραγουδούσα το λαϊκό άσμα » Ιούδας». Αφενός γιατί δεν είναι αλήθεια και αφετέρου δεν είναι λαϊκό, είναι road ballad. Τραγουδούσα την «Πριγκηπέσα του Μάλαμα». Αυτά για να αποκατασταθεί η αλήθεια με την «πριγκιπέσα Αρτινιά». Αλλά γιατί η Ραλλία επιμένει ότι δεν τραγούδησε το «Ιούδας», που απ΄ό,τι κατάλαβα ούτε καν θέλει να το ακούει; Η εξήγηση δική της: «Εχω φύγει από τη ΜΙΝΟΣ ΕΜΙ και έχω κάνει δική μου μικρή εταιρεία (RMC). Δεν θέλω να διαφημίσω εμμέσως τραγούδια που μπορεί να πάρουν έστω και ένα σεντ από μένα..». Βάσανα αλήθεια που έχει κόσμος.

Εκκλησάκι και τζαμί στη… Βουλή

Ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Γιάννης Μιχαλογιαννάκης εκτός από ένα σπάνιο ρεκόρ που έχει, ότι δηλαδή άλλαζε κόμματα για να μην ψηφίσει μνημόνια και τελικά τα ψήφιζε όλα, και τις δηλώσεις του ότι δεν ψηφίζω, δεν ψηφίζω και στο τέλος ψηφίζει τα πάντα, έκανε μία ασυνήθιστη κίνηση. Εστειλε μήνυμα στον Πρωθυπουργό, αλλά και στον Πρόεδρο της Βουλής με το οποίο ζητεί να χτιστεί ένα εκκλησάκι για τον Αγιο Σωτήριο στο προαύλιο της Βουλής για να προσεύχονται οι βουλευτές. Νομίζει προφανώς ότι με την προσευχή στον χώρο της Βουλής θα σώσει και την ψυχή του. Λέει μάλιστα ότι αυτό είναι ένα παλιό αίτημα, το οποίο το επαναφέρει. Και μάλιστα στο αίτημά του δεν ξεχνά και τους τρεις μουσουλμάνους βουλευτές κυρίως του ΣΥΡΙΖΑ και ζητεί να δημιουργηθεί ένας μικρός χώρος εντός του κοινοβουλίου «περίπου σαν ένα μικρό τζαμί να απλώνουν μια κουβέρτα και να ασκούν τα θρησκευτικά τους καθήκοντα».

Ο Καμμένος και το εικονοστάσι

Κάτι θεϊκό συμβαίνει στη συγκυβέρνηση, δεν μπορεί. Ο ένας (Μιχελογιαννάκης) ζητεί στη Βουλή εκκλησάκι για να προσεύχεται (πριν από κάθε ψήφιση των μέτρων), ο άλλος (Π. Καμμένος) κατέβασε από το γραφείο του στο υπουργείο Εθνικής Αμυνας όλους τους πανάκριβους πίνακες από τους ελληνικούς πολέμους που το κοσμούσαν επί μισό αιώνα και τους αντικατέστησε με εικόνες της Αγίας Βαρβάρας, του Αγίου Νικολάου, του Αγίου Γεωργίου και του Αρχαγγέλου Μιχαήλ. Επιπλέον καθιέρωσε (όπως πρώτοι μάθατε από τη στήλη αυτή) το επίρραμμα Αγίων στη στρατιωτική στολή αξιωματικών και κληρωτών. Και το σημαντικότερο δεν κάνει, όπως λέει, ούτε βήμα χωρίς να ευθυγραμμιστεί με την Εκκλησία. Οσο για τους συνεργάτες του κ. Τσίπρα μαθαίνω ότι άρχισαν από τώρα τις διαβουλεύσεις με την Μητρόπολη Πειραιώς ώστε στην εορτή των Θεοφανίων (που πλησιάζει) να εμφανιστεί και πάλι στην τελετή αγιασμού των υδάτων αφήνοντας ένα λευκό περιστέρι ελεύθερο. Οπως έκανε και πέρυσι και του έφερε, όπως λέει… γούρι.

Δείπνο 55.000 ευρώ και αρνάκι Βαρουφάκης

Τώρα θα σας περιγράψω πώς τέσσερις έλληνες βουλευτές συνέβαλαν ώστε να συγκεντρωθούν μέσα σε λίγες ώρες 55.000 ευρώ για τις ανάγκες μιας παιδιατρικής κλινικής στο Μόναχο. Πρόκειται για το ετήσιο δείπνο του ομογενούς δικηγόρου Σταύρου Κωνσταντινίδη στο Ιππικό Ομιλο Μονάχου το οποίο τίμησε το μισό Υπουργικό Συμβούλιο, ο γενικός διευθυντής της BMW, ο Πρόεδρος των Γερμανών Βιομηχάνων, ο επικεφαλής των Χριστιανοκοινωνιστών, ο Πρόεδρος της Διεθνούς Εκθεσης Μονάχου, πρεσβευτές από πολλές χώρες περιλαμβανομένης και της Ρωσίας και Ισραήλ, δικαστικοί, εκδότες και καλανάρχες καθώς και οι γαλάζιοι Ι. Κεφαλογιάννης, Γ. Κουμουτσάκος, Χρ. Κέλλας και Μαρία Αντωνίου. Ήταν ένα είδος χριστουγεννιάτικου μπαζάρ και συγκεντρώθηκαν 55.000 ευρώ για το νοσοκομείο. Ενδιαφέρον είχε το μενού. Ο οικοδεσπότης έχει μια συνήθεια. Κάθε φορά δίνει και ένα πολιτικό όνομα στο… αρνάκι που προσφέρει με πατάτες. Αυτή τη φορά το βάφτισε… Βαρουφάκης και το ξεκοκάλισαν οι πάντες. Εν συνεχεία πρόσφερε στους καλεσμένους του φάβα, τζατζίκι, γαρίδες σαγανάκι και ελληνικά κρασιά. Οι Γερμανοί ενθουσιάστηκαν και έβαλαν βαθιά το χέρι στην τσέπη. Το ίδιο και οι γαλάζιοι βουλευτές που έφαγαν έστω και στο Μόναχο έναν… Βαρουφάκη.

HeliosPlus