Ο υπουργός Πολιτισμού Αρ. Μπαλτάς στέρησε από τον Αλ. Τσίπρα τη μοναδική ευκαιρία να μοιραστεί λίγη από τη λάμψη και τη δημοσιότητα της γοητευτικής Αμάλ Αλαμουντίν (φωτογραφία), συζύγου του διάσημου σταρ του Χόλιγουντ (και υπερμάχου της επιστροφής των Γλυπτών του Παρθενώνα) Τζορτζ Κλούνεϊ. Και αυτό, όπως ο υπουργός έκανε γνωστό, γιατί δεν θα συνεχιστεί η συνεργασία της ελληνικής κυβέρνησης με τη βρετανική νομική εταιρεία την οποία εκπροσωπεί η κυρία Αλαμουντίν, η οποία είχε, όπως θυμάστε, αναλάβει τη νομική διεκδίκηση της επιστροφής των Γλυπτών του Παρθενώνα. Ο υπουργός Πολιτισμού αρνήθηκε για ανεξήγητους λόγους (ο αρμόδιος τομεάρχης της ΝΔ Κ. Τασούλας τούς χαρακτήρισε… «κομπλεξικούς») να παραλάβει τη σχετική γνωμοδότηση, η οποία να σημειωθεί ότι δεν στοίχισε ούτε ένα ευρώ στο Ελληνικό Δημόσιο, επειδή ένας ομογενής (που θέλησε να παραμείνει ανώνυμος) πλήρωσε ο ίδιος για αυτήν 200.000 δολάρια. Και αν ακόμη χάναμε την υπόθεση στα διεθνή δικαστήρια, κατά ορισμένες εκτιμήσεις, πάλι θα είχαμε όφελος από την άφιξη της κυρίας Αλαμουντίν (και πάλι) στην Αθήνα και της εκπροσώπησης της χώρας μας από το γραφείο της στα διεθνή δικαστήρια. Θυμάστε όταν ήρθε στην Αθήνα τι χαμός έγινε; Επαιξε ως πρώτο θέμα στα μεγαλύτερα τηλεοπτικά δίκτυα, και μάλιστα έγινε δωρεάν τηλεοπτική προβολή της Ελλάδας και των Γλυπτών του Παρθενώνα.


Το αυτοκρατορικό γραφείο του κ. Φίλη

Το είπε και το έκανε ο υπουργός Παιδείας Ν. Φίλης. Εκοψε στη μέση το τεράστιο υπουργικό του γραφείο (αυτό που ο ίδιος ο Πρωθυπουργός όταν το επισκέφθηκε το αποκάλεσε «αυτοκρατορικό»), αλλά πώς το έκοψε; Ποιους τοποθέτησε μέσα και κυρίως πόσο στοίχισε στους φορολογουμένους; Το γραφείο λοιπόν χωρίστηκε στη μέση, πλην όμως δεν εγκαταστάθηκαν σε αυτό υπάλληλοι (που συνωστίζονται σε άλλα γραφεία), αλλά ο διευθυντής του υπουργείου Τάκης Κατσαρός καθώς και οι σύμβουλοί του. Ενα μέρος του γραφείου μετατράπηκε σε… υπνοδωμάτιο, πράγμα, θα σας πω, χρήσιμο, αφού υπνοδωμάτιο προϋπήρχε στο υπουργείο Παιδείας και υπνοδωμάτια υπάρχουν και σε άλλα υπουργεία. Η μετατροπή αυτή κόστισε περίπου 3.000 ευρώ. Να σημειώσω ότι το γραφείο του υπουργού Παιδείας εγκαινιάστηκε από τη Μαριέττα Γιαννάκου και μέχρι πρότινος ήταν το μεγαλύτερο γραφείο σε όλα τα υπουργεία, με κουζίνα, υπνοδωμάτιο και ένα υπερπολυτελές μπάνιο. Θυμίζω ότι υπουργός που θήτευσε στο υπουργείο, όταν πήγε να παραλάβει το χαρτοφυλάκιο, χαρακτήρισε τον χώρο «γραφείο για… Σαουδάραβες».


Οι «τσαρλατάνοι» και οι κλασικοί

Εχει θέση η οικονομική ιστορία στην οικονομική πρόβλεψη; Σε αυτό το ερώτημα κλήθηκαν να απαντήσουν οι ομιλητές σε ένα συνέδριο που διοργάνωσε τράπεζα στη Θεσσαλονίκη. Ανάμεσά τους και ο Ν. Χριστοδουλάκης, πρώην υπουργός, ο οποίος υποστήριξε ότι η οικονομική ιστορία δεν έχει καμία χρησιμότητα στις οικονομικές προβλέψεις διότι δεν επαναλαμβάνεται. Αλλά, όπως είπε, είναι χρήσιμη γιατί σε μαθαίνεις να σκέφτεσαι. Είπε όμως και ένα άλλο σημαντικό το οποίο σάς μεταφέρω: Μετά την κρίση του 2008 εκδηλώθηκε πολύ μεγάλο ενδιαφέρον για την οικονομική ιστορία, το οποίο δεν υπήρχε ως τότε. Υπήρχε, δηλαδή, μεγάλη ζήτηση για τσαρλατάνους (αυτόκλητους προφήτες, καλόγερους, αστρολόγους και καφετζούδες) που έγραφαν διάφορα βιβλία. Πάρα πολλοί και στο εξωτερικό, αλλά ιδιαίτερα στην Ελλάδα, αγοράζουν αυτά τα βιβλία για να δουν πώς θα εξελιχθούν τα γεγονότα επειδή πιστεύουν ότι μοιρολατρικά θα επαναληφθούν. Ο άλλος τομέας της ζήτησης αφορούσε τους κλασικούς, Ανταμ Σμιθ, Μαρξ, Κέινς, Σουμπέτερ κ.ά., όπως εξήγησε, καθώς και τα σοβαρά βιβλία Ιστορίας. Κατά τον κ. Χριστοδουλάκη, πρέπει να κάνουμε διάκριση ανάμεσα σε τσαρλατάνους και σοβαρούς. «Αλλά ακόμα και αν αφιερώσουμε το ενδιαφέρον μας στη σοβαρή οικονομική ιστορία, πρέπει να λαμβάνουμε υπόψη ορισμένους κινδύνους που ελλοχεύουν κατά την ανάγνωση της οικονομικής ιστορίας».


Η σφαγή των διοικητών
Μόνο τρεις διοικητές νοσοκομείων της Αθήνας γλίτωσαν την απόλυση. Οι υπόλοιποι, και συνολικά οι τέσσερις στους πέντε, πέρασαν την Τρίτη την πόρτα της εξόδου. «Κόπηκαν» δηλαδή συνολικά οι 59 από τους 71 διοικητές. Το περίεργο είναι ότι η «ανεξάρτητη» επιτροπή του υπουργείου αξιολόγησε θετικά αρκετούς από αυτούς που στη συνέχεια απολύθηκαν διότι η ηγεσία του υπουργείου Υγείας έκρινε πως η παραμονή τους στις συγκεκριμένες θέσεις δεν θα βοηθούσε την προσπάθειά της για σταθεροποίηση του συστήματος και αναβάθμιση των υπηρεσιών Υγείας. Και κάτι που ίσως δεν γνωρίζετε. Αν ψάξετε αυτούς που παρέμειναν ως διοικητές θα δείτε ότι κάποια σχέση έχουν με κομματικά ή άλλα (ισχυρά) πρόσωπα. Ετσι, για να δείτε ότι η αξιοκρατία καλά κρατεί. Αφήστε που απέλυσαν έναν διοικητή νοσοκομείου ενώ αυτός βρισκόταν στις ΗΠΑ ψάχνοντας υλικά για το νοσοκομείο του.
nnn
Οσον αφορά τον τρόπο αξιολόγησης των διοικητών, ο αρμόδιος τομεάρχης της ΝΔ Χρ. Κέλλας με ανακοίνωσή του αναφέρει: «Η διαδικασία ήταν μεν ανοιχτή, διαφανής και μη κυβερνητικά ελεγχόμενη, σύμφωνα με το υπουργείο, αλλά έγινε υπό τον… γενικό γραμματέα του υπουργείου. Και όσοι διοικητές αξιολογήθηκαν θετικά επαύθησαν για λόγους εργασιακής ειρήνης στα νοσοκομεία». Θα πείτε «σκληρή ανακοίνωση»; Για να εκδοθεί αυτή η ανακοίνωση υπήρξε και… προϊστορία. Συνάντησε στη Βουλή ο κ. Κέλλας τον αναπληρωτή υπουργό Υγείας Π. Πολάκη και τον ρώτησε τι σκοπεύει η κυβέρνηση να πράξει με τους διοικητές των νοσοκομείων και ιδού, όπως ο ίδιος αφηγείται, τι του απάντησε: «Θα κάνουμε ό,τι θέλουμε, δεν θα σου δώσω λογαριασμό…».

HeliosPlus