Λίγους μήνες μετά την πρότασή του για στρατολόγηση εθελοντών ελεγκτών περιβάλλοντος, ο αναπληρωτής υπουργός Περιβάλλοντος κ. Γιάννης Τσιρώνης εξέφρασε την Τρίτη την πρόθεση της κυβέρνησης να θεσμοθετήσει την «Αστυνομία Φύσης»!
Οι υπάλληλοι της νέας υπηρεσίας, σύμφωνα με τον ίδιο, «μάλλον θα ανήκουν στα δασαρχεία και θα έχουν ανακριτική και εποπτική ιδιότητα, ενώ θα μπορούν και να συλλαμβάνουν τον παρανομούντα».
Ο κ. Τσιρώνης χρησιμοποιεί επικοινωνιακές διατυπώσεις περί προστασίας του περιβάλλοντος, την ίδια ώρα που ο ελεγκτικός μηχανισμός του υπουργείου και των περιφερειακών υπηρεσιών καταρρέει.
Σήμερα στην άλλοτε νευραλγική Ειδική Υπηρεσία Επιθεωρητών Περιβάλλοντος (ΕΥΕΠ) υπηρετούν περί τους 60 επιθεωρητές περιβάλλοντος, δόμησης, ενέργειας και μεταλλείων. Παράλληλα, οι φορείς διαχείρισης των προστατευόμενων περιοχών πνέουν τα λοίσθια, ενώ στα δασαρχεία υπηρετεί λιγότερο από το 1/4 του προσωπικού που προβλέπουν τα αντίστοιχα διεθνή πρότυπα.
Γιατί η κυβέρνηση δεν στηρίζει τη λειτουργία δοκιμασμένων και έμπειρων υπηρεσιών αλλά προτίθεται να δημιουργήσει νέες δομές;
Πώς θα στελεχωθεί η «Αστυνομία Φύσης» όταν ισχύει ο μνημονιακός κανόνας «μία πρόσληψη για κάθε δέκα αποχωρήσεις»; Μήπως ως συνήθως -και με τις ευλογίες των θεσμών- η πρόσληψη θα αφορά τη γνωστή τακτική με τους πενταμηνίτες, οκταμηνίτες και άλλους «-μηνίτες», κάνοντας λάστιχο τις εργασιακές σχέσεις για τους μη έχοντες σταθερή και μόνιμη εργασία;
Το βέβαιο είναι ότι, αν μη τι άλλο, θα έπρεπε πριν από οποιαδήποτε πρόταση να έχει προηγηθεί υπεύθυνη και τεκμηριωμένη επεξεργασία και όχι ανακοινώσεις-πυροτεχνήματα. Άλλωστε, ακόμη περιμένουμε τη δημιουργία σώματος εθελοντών ελεγκτών περιβάλλοντος.
Όπως και να έχει, το όλο θέμα θύμισε τους αγροφύλακες του 1993, τη… μάχη της γράνας του Βύρωνα Πολύδωρα κατά της κατάργησής τους, αλλά και την προσπάθεια επανασύστασης του σώματος σαν «Οικολογική Αστυνομία». Και τώρα έρχεται η αριστεροοικολογική ιδέα της «Αστυνομίας Φύσης».
Κελαηδήστε, ωραία μου πουλάκια…