Στα ολοκληρωτικά καθεστώτα κάθε πράξη της κρατικής εξουσίας πρέπει να γίνεται αγογγύστως δεκτή και όποιος την αμφισβητήσει ή την επικρίνει τον τρώει το μαύρο σκοτάδι.

Αντίθετα, στη δημοκρατία τα πάντα βρίσκονται υπό αμφισβήτηση, έλεγχο και επιβεβλημένη κριτική. Οι θέσεις των κρατικών λειτουργών υπόκεινται στην άμεση κρίση των πολιτών και κανείς δεν μπορεί να κρυφτεί πίσω από τα αξιώματά του.

Στην προκειμένη περίπτωση θέλουμε να αναφερθούμε στα επεισόδια, που έγιναν προ ολίγων ημερών στο ντέρμπι Παναθηναϊκού – Ολυμπιακού και στη μετέπειτα εξέλιξη, που αφορά την αυστηρή ποινή της ΠΑΕ, ΠΑΟ. Προς διευκρίνιση δηλώνω πως δεν έχω καμιά σχέση με τον εν λόγω σύλλογο. Εγώ είμαι αθλητικός επιστήμονας και ως τέτοιος θέλω να εκφράσω τη γνώμη μου :

Πρώτα – πρώτα ας ξέρει καλά το υφυπουργείο αθλητισμού ότι τα έκανε μούσκεμα, ψηφίζοντας τον περασμένο Μάϊο ένα νόμο, που είναι έξω από κάθε λογική και σχέση με τον αθλητισμό. Χονδρικά ας γνωρίζουν οι συντάκτες του Νόμου 4326/2015 ότι στόχος δεν είναι να έρχεται η πολιτεία εκ των υστέρων , για να επιβάλει πρόστιμα και τιμωρίες, αλλά να προλαβαίνει τα επεισόδια.

Το άρθρο 1, του αναφερθέντος νόμου επιβάλλει πρόστιμα μαμούθ στις ομάδες , που θα χαρακτηριστούν υπαίτιες των επεισοδίων, τα οποία θα δημιουργήσουν οι φίλαθλοι – οπαδοί. Το σκεπτικό των συντακτών αυτού του νόμου ήταν ότι οι οπαδοί ξέροντας τις συνέπειες για την ομάδα τους θα απέφευγαν – θα αποφεύγουν να δημιουργήσουν επεισόδια. Οι εν λόγω, άσχετοι κύριοι, δεν διάβασαν, ως φαίνεται , τον Γάλλο Λε Μπον για την ψυχολογία του όχλου και της μάζας. Καλό θα είναι να διαβάσουν τώρα την έκθεση της αστυνομίας για τα επεισόδια, αλλά και την επιστολή διαμαρτυρίας κάποιων φιλάθλων της Θύρας 11 του Παναθηναϊκού.

Για να μη μακρηγορούμε, θέλουμε να πούμε ότι και αυτός ο νόμος, που ψηφίστηκε με πολλές τυμπανοκρουσίες θα έχει την τύχη όλων των άλλων προηγούμενων (10), που λίγο – πολύ ασχολούνται με αυτό το θέμα. Δηλαδή, καμιά επίδραση στη λύση του προβλήματος της βίας των γηπέδων. Εντούτοις η ερώτηση είναι, αν μπορεί να μπει φραγμός στα συνεχώς επαναλαμβανόμενα επεισόδια, που γίνονται στα ελληνικά γήπεδα, όπως το κατόρθωσαν οι Άγγλοι, Γερμανοί, Ιταλοί, Γάλλοι κλπ. ; Η απάντηση είναι ΝΑΙ, εφόσον αναμειχθούν οι ειδικοί πανεπιστημιακοί του αντικειμένου.


Ο κ. Θ. Αυγερινός Συντξ. Καθηγ. Πανεπιστημίου Θεσσαλίας