Η αποκατάσταση της αξιοπιστίας της χώρας είναι πράγματι θέμα ζωτικής σημασίας και η διαρκής αμφισβήτηση της, όπως επεσήμανε χθες ο κ.Τσακαλώτος δρα υπονομευτικά στην προσπάθεια για έξοδο από την κρίση και σταθεροποίηση της οικονομίας. Μόνο που η διαπίστωση του υπουργού των Οικονομικών, είχε λάθος αποδέκτη.Γιατί την αξιοπιστία της χώρας δεν την υπονομεύουν όπως θέλουμε να πιστεύουμε, οι ευρωπαίοι δανειστές μας με τις αντιρρήσεις και τις επιφυλάξεις τους, αλλά εμείς με τις πράξεις και τις παραλείψεις μας.

Και πρωτίστως βέβαια η κυβέρνηση που έχει την ευθύνη για την πορεία της χώρας. Είναι παράλογο να συγκαλείς συμβούλιο αρχηγών χωρίς στοιχειώδη προεργασία, να απαιτείς συναινέσεις άνευ όρων και προϋποθέσεων και όταν οι άλλοι δεν συμφωνούν, να βγαίνεις αμέσως μετά και να τους καταγγέλλεις. Η συνεννόηση απαιτεί διάλογο,πειθώ, εμπιστοσύνη, αναγνώριση λαθών και βέβαια εκατέρωθεν συμβιβασμούς. Με ποια αξιοπιστία θα ζητήσει ξανά ο πρωθυπουργός συνεννόηση για οποιοδήποτε θέμα, όταν βγαίνει δημοσίως και γκρεμίζει κάθε γέφυρα διαλόγου;

Η χώρα βρίσκεται εδώ και πέντε χρόνια σε ένα φαύλο κύκλο γιατί το πολιτικό σύστημα αποδείχθηκε ανεπαρκές και ανίκανο να συνεννοηθεί για τα στοιχειώδη.Κυβερνήσεις έρχονται και παρέρχονται, αλλάζοντας απλώς ρόλους. ¨Όσο είναι στην αντιπολίτευση λένε όχι σε όλα, όταν βρεθούν στην εξουσία αναζητούν πρόθυμους για να μοιραστούν το πολιτικό κόστος, επειδή δεν αντέχουν είτε το βάρος των δεσμεύσεων είτε των ανεκπλήρωτων υποσχέσεων τους.
Η αξιοπιστία της χώρας θα αποκατασταθεί όταν επιτέλους κυβέρνηση και αντιπολίτευση συνειδητοποιήσουν ότι με κοκορομαχίες και διαμοιρασμό των ιματίων ενός χρεοκοπημένου κράτους, θα βουλιάζουμε όλο και πιο βαθιά στην κρίση. Είναι καιρός να σταματήσουν να μεταθέτουν τις ευθύνες ο ένας στον άλλο, να αναγνωρίσουν τις μεγάλες ευθύνες τους και να αποκαταστήσουν πρώτα από όλα τη δική τους χαμένη αξιοπιστία. Οποιαδήποτε άλλη επιλογή θα είναι καταστροφική και για τη χώρα και για τους ίδιους.