Δεν είναι μόνο οι ξένοι που απόρησαν πώς ο Αλ. Τσίπρας (φωτογραφία) επέλεξε αυτόν τον τρόπο αντιπαράθεσης με τον Αχμέτ Νταβούτογλου και στη συνέχεια έσβησε και τις επίμαχες αναρτήσεις, αλλά και οι έλληνες πιλότοι. Οι πιλότοι των μαχητικών αεροσκαφών μας που καθημερινώς αντιμετωπίζουν την προκλητικότητα των Τούρκων στο Αιγαίο απόρησαν με τη φράση «οι πιλότοι μας δεν είναι τόσο νευρικοί». Μου έλεγαν λοιπόν ότι δεν υπάρχει καμία νευρικότητα, ούτε μικρή ούτε μεγάλη, την ώρα που βρίσκονται σε διατεταγμένη αποστολή στο Αιγαίο, κάτι που όφειλε να γνωρίζει ο Πρωθυπουργός. Και τούτο γιατί, λένε, «μας εκπαιδεύουν να είμαστε ψύχραιμοι» και όλοι γνωρίζουμε ότι «όσο περισσότερο διατηρείς την ψυχραιμία σου τ σε τόσο καλύτερη θέση είσαι». Αλλά, θα πείτε, δεν τα γνωρίζει όλα αυτά ο Πρωθυπουργός; Τη στιγμή μάλιστα που φόρεσε flying jacket (αυτό με την «πουλάδα»), μπήκε στο cockpit ενός C-130 και είχε ενημέρωση από τους πιλότους; Ποιος ξέρει αν τα γνώριζε ή όχι ή αν απλώς ήθελε να προχωρήσει σε μια λογομαχία μέσω Τwitter με τον τούρκο ομόλογό του επιλέγοντας να «επιτεθεί» με αυτόν τον τρόπο στην Αγκυρα; Αλλά τι είδους επίθεση είναι αυτή; Μόλις διαμαρτυρήθηκε ο κ. Νταβούτογλου, το έσβησε από το Τwitter και την επομένη στο Παρίσι συναντήθηκε με τον Ταγίπ Ερντογάν και χαρακτήρισαν θετικά τα συμπεράσματα της συνόδου κορυφής ΕΕ με την Τουρκία. Αφήστε που έτσι όπως το έγραψε μπορούσε να εκληφθεί ότι ο τούρκος πιλότος ήταν εκνευρισμένος και κατέρριψε το ρωσικό αεροσκάφος…
Ισχύει ο νόμος περί καπνίσματος;

Αυτός ο περιβόητος νόμος για την απαγόρευση καπνίσματος σε δημόσιους χώρους θα πρέπει να γνωρίζετε ότι καταργήθηκε στην πράξη και μάλιστα στο υψηλότερο επίπεδο. Γιατί –πώς να το κάνουμε; –όταν ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας καπνίζει στην αίθουσα του Συμβουλίου Πολιτικών Αρχηγών, όταν κάνει το ίδιο με πουράκια ο Π. Καμμένος, όταν καπνίζει επίσης ο Β. Λεβέντης και όταν ο Πρωθυπουργός κάνει τράκα τσιγάρο από τον κ. Λεβέντη σε μια δύσκολη ώρα των συζητήσεων, ε, τότε τι είδους παράδειγμα θα δώσουν στους πολίτες; Και όμως το Συμβούλιο Πολιτικών Αρχηγών άρχισε… οικολογικά. Ηταν προτού βγουν τα πακέτα με τα τσιγάρα και τα πουράκια στο τραπέζι, όταν ο Πρόεδρος τους ανακοίνωσε ότι θα πιουν χυμό από τα νεράντζια του Προεδρικού Κήπου, κάνοντας τον Στ. Θεοδωράκη να αναπηδήσει από τη χαρά του που θα τους προσφερθεί χυμός… βιολογικός. Η δεύτερη φορά που ο επικεφαλής του Ποταμιού αναπήδησε από τη θέση του ήταν για να ανοίξει το παράθυρο γιατί, όπως έλεγε, «μας ντουμανιάσατε εδώ μέσα, κύριοι».
Η Μπέτυ, η πολιτική και τα τάπερ

Την αγωνία τους για το πού πάει η Παιδεία θέλησαν να εκφράσουν, όπως μαθαίνω, οι φοιτητές και οι φοιτήτριες του Τμήματος Μηχανικών Πληροφορικής Τηλεπικοινωνιών του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας, του τμήματος όπου, ως γνωστόν, διδάσκει η σύντροφος του Πρωθυπουργού Περιστέρα (Μπέτυ) Μπαζιάνα. Τη ρώτησαν, λοιπόν, μια και βρήκαν την ευκαιρία επειδή άρχισαν επιτέλους τα εργαστήρια και δεν θα έκανε μόνο θεωρητικά μαθήματα, αλλά γρήγορα απογοητεύθηκαν. Η κυρία Μπαζιάνα τους έκοψε: «Δεν πρόκειται να κάνουμε πολιτικές συζητήσεις εδώ μέσα. Δεν θα ανοίξω τέτοια συζήτηση. Η πολιτική στους πολιτικούς και το μάθημα είναι μάθημα» τους είπε αφήνοντας τα παιδιά με απορία. Αλλά έτσι, για να σπάσει ο πάγος, μου λένε οι φοιτητές, σε κάποια στιγμή τους είπε: «Να ξέρετε, καμιά φορά γίνονται πράγματα στην πολιτική υπεράνω των δυνατοτήτων» και έκλεισε εκεί τη συζήτηση. Και κάτι ακόμη: μαθαίνω ότι η κυρία Μπαζιάνα δεν παίρνει τίποτα από το κυλικείο πέραν μιας ζεστής σοκολάτας ή ενός τσαγιού. Οι φοιτητές λένε ότι για μεσημεριανό φέρνει μαζί της από την Αθήνα… τάπερ.


Η «λίστα του ιλίγγου»

Η φράση «η λίστα του ιλίγγου» ανήκει σε έναν από τους οικονομικούς εισαγγελείς που ελέγχουν τη λίστα Βόρειας Ρηνανίας-Βεστφαλίας με τα 10.588 ονόματα καταθετών σε ελβετικές τράπεζες. «Είδα τα ποσά και έχω ζαλιστεί. Με έπιασε ίλιγγος. Είναι μια λίστα που ζαλίζει» μου είπε. Και εξήγησε γιατί. Ο μέσος όρος των καταθέσεων που πλασάρονται στη λίστα είναι 1,5 εκατ. ευρώ. Το μικρότερο ποσό είναι 300.000 ευρώ και το μεγαλύτερο 56 εκατ. ευρώ. Αμέσως μετά υπάρχει μια κατάθεση των 48 εκατ. ευρώ, δυο-τρεις των 16 εκατ. ευρώ και πολλές των 2,1 εκατ. ευρώ, των 2,8 εκατ. ευρώ και των 1,8, εκατ. ευρώ. Κατά τον οικονομικό εισαγγελέα, οι ελληνικές ελεγκτικές αρχές «έπιασαν λαβράκι», όπως μου είπε, και άρχισε ήδη η διαδικασία ταυτοποίησης των ονομάτων. Πόσος χρόνος θα απαιτηθεί ώστε να γίνει αυτή η ταυτοποίηση παραμένει άγνωστο. Υπάρχει όμως η επισήμανση ότι όσοι περιλαμβάνονται στη λίστα αυτή (με συνολικές καταθέσεις 6,5 δισ. ευρώ) δεν είναι κατ’ ανάγκην φοροφυγάδες.


Η φτώχεια φέρνει γκρίνια

Η φτώχεια φέρνει γκρίνια και στα γραφεία της ΝΔ η υπομονή έχει εξαντληθεί προ πολλού. Οι υπάλληλοι του κόμματος είναι επτά μήνες απλήρωτοι και είναι εξοργισμένοι. Το κόμμα αναζητεί εταιρεία να κάνει εσωκομματικές εκλογές και να πληρώσει μερικές δεκάδες χιλιάδες ευρώ, ενώ οι υπάλληλοι είναι στα όριά τους. Ως και τα φωτοτυπικά μηχανήματα έμαθα ότι επιστρέφονται διότι δεν πληρώνονται οι δόσεις…

HeliosPlus