Σήμερα λόγω… επικαιρότητος είναι χρήσιμη η δημοσίευση τεσσάρων «ιστοριών» από τις σελίδες της άγραφης (ακόμη) Μικρής Ιστορίας!


Ιστορία πρώτη
: Ο μακαρίτης Αθανάσιος Τσαλδάρης, επί δεκαετίες βουλευτής της Δεξιάς, γιος πρώην Πρωθυπουργού και επί έτη Πρόεδρος της Βουλής, είχε δικό του τρόπο να προβλέπει το αποτέλεσμα των εκλογών. Οταν πήγαινε στο γήπεδο του Παναθηναϊκού, στη λεωφόρο Αλεξάνδρας, σταματούσε για λίγο πλάι στην κεντρική είσοδο σαν να περίμενε κάποιον.
Υστερα πήγαινε στην εξέδρα των φιλάθλων και διετύπωνε μεγαλοφώνως τις προβλέψεις του.
Οταν τον ρωτούσαν πώς έβγαζε τα αποτελέσματα έλεγε: «Κοιτάζω τους χωροφύλακες. Οταν μου φέρονται ιδιαιτέρως φιλικά καταλαβαίνω ότι κερδίζουμε τις εκλογές. Εάν με αποφεύγουν έχουμε χάσει»!

Ιστορία δεύτερη
: Ο αντιπρόεδρος της απριλιανής χούντας Στ. Παττακός είχε πάει το φθινόπωρο του 1967 να επισκεφθεί τον Γεώργιο Παπανδρέου στον Ευαγγελισμό, όπου ο Γέρος νοσηλευόταν φρουρούμενος. Ο Παττακός προσπάθησε να… παρηγορήσει τον Γεώργιο Παπανδρέου: «Ετσι είναι, κύριε πρόεδρε, μια εσείς, μια εμείς από κάτω…».
Ο Γεώργιος Παπανδρέου τον κοίταξε επιτιμητικά και του είπε: «Εγώ το ξέρω, εσείς το ξέρετε;». Ο Παττακός έφυγε ακροποδητί…

Ιστορία τρίτη
: Στην πολιτική, έχει πει ο κ. Κ. Μητσοτάκης, «δεν υπάρχουν μόνιμοι φίλοι και μόνιμοι εχθροί».

Ιστορία τέταρτη
: Οι μεγαλύτερες έχθρες καταγράφονται μεταξύ των βουλευτών του ιδίου κόμματος. Παράδειγμα η σχέση του αντιπροέδρου των κυβερνήσεων Κ. Καραμανλή Κωνσταντίνου Παπακωνσταντίνου με τον μετέχοντα στην ίδια κυβέρνηση κ. Κ. Μητσοτάκη. Οταν ο τελευταίος ταξίδεψε στη δεκαετία του 1970 στη Λιβύη για να εξασφαλίσει πετρέλαια για την Ελλάδα, την εποχή της μεγάλης κρίσης, ο αντιπρόεδρος της κυβερνήσεως δήλωσε δημοσίως: «Αν αυτός φέρει πετρέλαιο από τη Λιβύη, εγώ θα το πιω με το κουτάλι!».
Λίγα χρόνια αργότερα ο κ. Κ. Μητσοτάκης, γενόμενος εν τω μεταξύ αρχηγός της ΝΔ, απέκλεισε από τα ψηφοδέλτια του κόμματος τον Κ. Παπακωνσταντίνου με την αιτιολογία ότι είχε υπερβεί το εβδομηκοστό έτος της ηλικίας του.
(Υπάρχουν και άλλες διδακτικές ιστορίες…)

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ