Σε ένα άρθρο, χωμένο μέσα στα 53 άρθρα του νομοσχεδίου του υπουργείου Δικαιοσύνης που αφορά τη συμβίωση των ομόφυλων ζευγαριών, η κυβέρνηση έκρυψε ένα μεγάλο μυστικό. Τι είδους μυστικό μπορεί άραγε να κρύβεται σε ένα νομοσχέδιο για τα ομόφυλα ζευγάρια; Ενα μυστικό που δίνει τη δυνατότητα στον Νίκο Ρωμανό να βρίσκεται εκτός φυλακής. Πώς, αλήθεια, θα μπορούσε να συμβεί αυτό; Με το άρθρο 43 ρυθμίζεται, όπως αναφέρεται, η δυνατότητα της εξ αποστάσεως φοίτησης κρατουμένων σε ΑΕΙ/ΤΕΙ με ηλεκτρονική επιτήρηση και ενισχύονται οι δυνατότητες συμμετοχής κρατουμένων και ειδικότερα υποδίκων σε εκπαιδευτικές εκδηλώσεις. Αλλά οι «διευκολύνσεις» δεν σταματούν εδώ, γιατί με ένα άλλο άρθρο, το 41, αλλάζει και η σύσταση της επιτροπής των φυλακών που αποφασίζει για τις άδειες κρατουμένων κ.τ.λ. Εως τώρα μετείχε, εκτός του εισαγγελέα φυλακών, και ο ανακριτής της υπόθεσης, ο οποίος εθεωρείτο και πιο αυστηρός. Με το νέο άρθρο βγαίνει ο ανακριτής και μένει μόνον ο εισαγγελέας.

nnn

Οταν όμως ρωτήθηκε ο υπουργός Δικαιοσύνης Ν. Παρασκευόπουλος αν όντως η νέα αυτή ρύθμιση αποτελεί φωτογραφική διάταξη, απάντησε ότι θα λάβει υπόψη στην τελική διαμόρφωση του νομοσχεδίου τι θα πουν οι ενώσεις δικαστών και οι δικηγορικοί σύλλογοι. Δεν ήταν, βλέπετε, απόλυτα σίγουρος ότι θα περάσει το νομοσχέδιο «αβρόχοις ποσί». Εκτίμησε πάντως ότι κάποιες προκηρύξεις περί «Μαύρου Δεκέμβρη» «δεν θα βοηθούν στο έργο ούτε της νέας Επιτροπής Φυλακών». Αλλά μη νομίσετε ότι ήδη δεν υπάρχουν αντιδράσεις. Βουλευτές της γαλάζιας παράταξης καταγγέλλουν, όπως σας ανάφερα, τη διάταξη ως φωτογραφική.

Ενα πεντάστερο για τον κ. Φλαμπουράρη
Ας πάμε τώρα για λίγο στην Αίγινα, εκεί όπου έχει την εξοχική του κατοικία ο Αλ. Φλαμπουράρης. Μου λένε ότι ο υπουργός Επικρατείας και εκ των εξ απορρήτων του Πρωθυπουργού δεν μένει πλέον εκεί. Το γιατί θα σας εξηγήσω παρακάτω. Δεν μένει όμως ούτε στο σπίτι του στα Εξάρχεια, αφού η είσοδος έχει υποστεί καταστροφές από τη μολότοφ που του πέταξαν προσφάτως άγνωστοι. Και βεβαίως θα διερωτηθείτε πού μένει ο κ. Φλαμπουράρης. Τον εντόπισα στο πεντάστερο ξενοδοχείο του Συντάγματος «Athens Plaza»: «Προσωρινά μένω στο ξενοδοχείο έως ότου επιδιορθωθούν τα μάρμαρα και η πόρτα του σπιτιού μου στα Εξάρχεια και εγώ πληρώνω» μου είπε. Να σημειώσω ότι στο ίδιο ξενοδοχείο μένουν κατά καιρούς και βουλευτές περιφέρειας με έξοδα της Βουλής. Αλλά ο κ. Φλαμπουράρης δεν σταματά εδώ. Πιστεύει ότι βρίσκεται στο κέντρο μιας πολιτικής επίθεσης που έχουν εξαπολύσει οι αντίπαλοί του, χωρίς όμως να τους κατονομάζει. Γιατί όμως το λέει αυτό;

nnn

Την περασμένη Δευτέρα, όπως ο ίδιος αφηγείται, ένας φίλος του στην Αίγινα τον ειδοποίησε ότι έχει πληροφορίες από συνδικαλιστές της ΔΕΗ ότι κάποιοι θα πειράξουν τον μετρητή της ΔΕΗ του εξοχικού του ώστε να τον εμφανίσουν ότι παίρνει τζάμπα ρεύμα. Το κατήγγειλε στην αστυνομία, εστάλησαν στην Αίγινα εμπειρογνώμονες και εκεί όντως βρέθηκε ένας μηχανισμός στον μετρητή της ΔΕΗ που σταματούσε τη μέτρηση. Και μετά απ’ αυτό είναι βέβαιος ότι τον κυνηγούν. Ποιοι; Μα, πολιτικοί του αντίπαλοι, λέει.

Η αισιοδοξία του κ. Στουρνάρα
Ας μεταφερθούμε τώρα έναν χρόνο πίσω. Τότε (τέτοια εποχή) που ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος Ι. Στουρνάρας παρέδιδε την ετήσια έκθεση της ΤτΕ για την ελληνική οικονομία και στην ουσία ο Αλ. Τσίπρας και ολόκληρος ο τότε ΣΥΡΙΖΑ (περιλαμβανομένων και των στελεχών της Αριστερής Πλατφόρμας) με αφορμή την έκθεση του κήρυξαν τον πόλεμο. Και τούτο για δύο λόγους: Πρώτον γιατί στην έκθεση ο διοικητής έκρουε τον κίνδυνο για την έλλειψη ρευστότητας και δεύτερον επειδή τόλμησε να πει ότι για το καλό της οικονομίας θα πρέπει τα κόμματα να συμφωνήσουν στην εκλογή του Προέδρου της Δημοκρατίας. Οπως καταλαβαίνετε, τέτοια πρόταση ισοδυναμούσε με casus belli με τον ΣΥΡΙΖΑ, όπως και συνέβη. Εκτοτε κύλησε πολύ νερό στο αυλάκι και φτάσαμε στο πρόσφατο γεύμα (με ξενάγηση στην Τράπεζα) που παρέθεσε κεντρικός τραπεζίτης στον Πρωθυπουργό και στον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης Ι. Δραγασάκη. Γιατί σας τα λέω όλα αυτά; Επειδή τούτες τις ημέρες ο κ. Στουρνάρας ετοιμάζει και πάλι την ετήσια έκθεση την οποία θα παρουσιάσει την Παρασκευή. Απ’ ό,τι έμαθα (γιατί οι πληροφορίες βγαίνουν με το σταγονόμετρο), στην έκθεσή του ο διοικητής εμφανίζεται «αισιόδοξος υπό προϋποθέσεις» για την πορεία της οικονομίας και δίνει εξηγήσεις για το πώς έγινε η ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών, λέγοντας ότι με αυτήν προτιμήθηκε να σωθούν οι καταθέτες και όχι οι μεγαλομέτοχοι.

nnn

Αραγε την «αισιοδοξία με προϋποθέσεις» που έχει ο κεντρικός τραπεζίτης για την οικονομία συμμερίζονται και όσοι παλαιότερα κάθησαν στην ίδια καρέκλα με αυτόν στην Τράπεζα της Ελλάδος; Κάπως έτσι θα το σκέφτηκε ο κ. διοικητής και προσκάλεσε σε γεύμα (αυτό με τη σφυρίδα και το φακόρυζο) όλους όσοι έχουν χρηματίσει διοικητές της ΤτΕ. Στο ίδιο τραπέζι βρέθηκαν οι Γερ. Αρσένης, Ν. Γκαργκάνας, Τίμος Χριστοδούλου, Δ. Χαλκιάς και Γ. Προβόπουλος. Τι συζητούσαν επί ώρες; Εκείνο που μπόρεσα να μάθω, γιατί θα πρέπει να γνωρίζετε ότι σε τέτοια γεύματα ισχύει ο κανόνας εμπιστευτικότητας, είναι ότι οι περισσότεροι εμφανίστηκαν συγκρατημένα αισιόδοξοι για την πορεία της οικονομίας, εξέφρασαν τον προβληματισμό τους για την πορεία των μεταρρυθμίσεων και διερωτήθηκαν αν οι ως τώρα μεταρρυθμίσεις είναι ικανές να στηρίξουν υψηλούς ρυθμούς ανάπτυξης που χρειάζεται η χώρα. Και, τέλος, εξέφρασαν ανησυχία για ανοιχτά ζητήματα, κυρίως αυτό του Ασφαλιστικού.

Ενα εικονοστάσι για τον κ. Τσίπρα
Αν καθήσει κάποιος και μετρήσει πόσες εικόνες της Παναγίας και των αγίων έχει μαζέψει ο Αλ. Τσίπρας κατά τη διάρκεια της ως τώρα θητείας του ως πρωθυπουργού (αλλά και ως αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης) σίγουρα θα σκεφτεί ότι απέκτησε ένα πρώτης τάξεως και υπολογίσιμο από πλευράς θρησκευτικότητας… εικονοστάσιο. Τελευταίο του απόκτημα η Παναγία η Ιεροσολυμιώτισσα που του δώρισε (μαζί με την ανώτατη διάκριση του τάγματος του Ταξιάρχη ο Πατριάρχης Ιεροσολύμων Θεόφιλος ο Γ’). Τώρα θα μου πείτε τι τις κάνει τόσο πολλές εικόνες; Γιατί στο Μαξίμου δεν τις έχει. Ούτε βεβαίως στην Κουμουνδούρου. Συνεπώς είτε τις πάει σπίτι είτε σε κάποια αίθουσα του Μαξίμου, αφού είναι δώρα που απέκτησε ως Πρωθυπουργός. Αλλά γιατί να τις φυλάξει; Μήπως για να τις βρει ο όποιος διάδοχός του;

nnn

Σας πληροφορώ ότι ο κ. Τσίπρας έδειξε ιδιαίτερο ενδιαφέρον τόσο κατά την επίσκεψή του στο Πατριαρχείο των Ιεροσολύμων, όσο και κατά την ξενάγησή του στον Ιερό Ναό της Αναστάσεως. Να σημειώσω ότι την ξενάγηση στον Ιερό Ναό της Αναστάσεως έκανε η Τόνια Μωροπούλου, καθηγήτρια ΕΜΠ, και ο κ. Τσίπρας ρωτούσε για τις διαδικασίες αναστήλωσής του, όχι βεβαίως ως Πρωθυπουργός αλλά ως πολιτικός μηχανικός. Ο Πατριάρχης Ιεροσολύμων ήταν ιδιαίτερα θερμός στη συνομιλία που είχε με τον Πρωθυπουργό. Τον κέρασε κονιάκ και ένα φοντανάκι και ο κ. Τσίπρας του είπε ότι πρέπει πάση θυσία να διατηρηθεί το στάτους κβο του Πατριαρχείου. Στο σημείο αυτό του απένειμε και το μετάλλιο του Ταξιάρχη, αυτό με την κόκκινη κορδέλα.

Το φυσάει και δεν κρυώνει
Ο υπουργός Υποδομών Χρήστος Σπίρτζης παρουσίασε την Παρασκευή στην Επιτροπή ΔΕΚΟ της Βουλής τους προτεινόμενους έξι προέδρους και διευθύνοντες συμβούλους των αστικών συγκοινωνιών της Αθήνας, ζητώντας την έγκριση των βουλευτών.

nnn

Ωστόσο, υπολόγισε χωρίς τους Νικήτα Κακλαμάνη, Γιάννη Τραγάκη και Χρήστο Σταϊκούρα, οι οποίοι – καλά διαβασμένοι για το τι προβλέπει ο σχετικός νόμος – αποκάλυψαν ότι δεν μπορεί να ορίσει έξι, αλλά μόνο τρία άτομα και επέβαλαν την αναβολή της συνεδρίασης, έως ότου ο κ. Σπίρτζης φέρει τροπολογία που θα επιτρέψει τον διορισμό ξεχωριστών προέδρων και διευθυνόντων συμβούλων.

nnn

Καλά ακούσατε. Ενώ όλες οι κυβερνήσεις από το 2009 και μετά είχαν συγχωνεύσει για λόγους οικονομίας και συμβολισμού τις θέσεις του διευθύνοντος και του προέδρου στο ίδιο πρόσωπο, η κυβέρνηση του Αλέξη Τσίπρα έχει επιστρέψει στις παλιές, καλές παλαιοκομματικές μεθόδους για να βολέψει γνωστούς, φίλους και ημετέρους.
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ