Κακά τα ψέματα… Αυτή η κρίση που μοιάζει ατέλειωτη δεν διέλυσε μόνο τα κόμματα· το κυριότερο, δίχασε την κοινωνία. Κάθε ημέρα ο καθένας έπρεπε να απαντήσει στο ερώτημα «ποιος έφταιξε, πώς φτάσαμε ως εδώ».
Οσο κι αν στην αρχή η απάντηση έμοιαζε εύκολη, «φταίνε οι άλλοι», αφού σε αυτό βοηθούσε και η εκάστοτε αντιπολίτευση, όταν ο λογαριασμός εξατομικεύθηκε, τα πράγματα έγιναν σκούρα για όλους.
Στην αρχή τα βάλαμε με τις συντάξεις που έπαιρναν οι άγαμες θυγατέρες στρατιωτικών, δικαστικών κ.ά. Κόπηκαν, αλλά ο λογαριασμός και πάλι δεν έβγαινε.
Στη συνέχεια αποκαλύψαμε τους συνδικαλιστές, οι οποίοι με 12 χρόνια θητεία έπαιρναν και συνδικαλιστική σύνταξη. Κόπηκαν, αλλά πάλι ο λογαριασμός ήταν ελλειμματικός.
Ακολούθησαν οι βουλευτές που έπαιρναν σύνταξη με μόνο μία πλήρη βουλευτική θητεία. Κόπηκαν κι αυτές, αλλά πάλι δεν σωθήκαμε.
Μετά τα βάλαμε όλοι με τους εργαζομένους της ΔΕΗ, του ΟΤΕ και άλλων ΔΕΚΟ που έβγαιναν νωρίς στη σύνταξη, η οποία μάλιστα ήταν μεγαλύτερη από τον τελευταίο μισθό τους. Αποτέλεσμα, κανένα…
Και στο τέλος αγανακτήσαμε με τους ενστόλους τους οποίους οι κυβερνώντες αποστράτευαν πριν από την ώρα τους για να προωθήσουν στις επιτελικές θέσεις τα δικά τους παιδιά.
Πάλι δεν έγινε τίποτε, ώσπου φτάσαμε στο 2012, όταν η κυβέρνηση Σαμαρά αποφάσισε να προχωρήσει σε οριζόντιες περικοπές όλων των συντάξεων υλοποιώντας τη συμφωνία της κυβέρνησης Παπαδήμου με την τρόικα (spending review).
Ετσι φτάσαμε ως εδώ… Ο βασικός μισθός να κοπεί στα 580 ευρώ τον μήνα, οι άνθρωποι που έχασαν τη δουλειά τους ή βγήκαν μη έχοντας άλλη διέξοδο στη σύνταξη να πλησιάζουν το ένα εκατομμύριο και τα Ταμεία, με πρώτο τον ΟΑΕΕ, να βουλιάζουν.
Ολο αυτό το διάστημα ο ΣΥΡΙΖΑ –ως ανεύθυνη, όπως αποδείχθηκε, αντιπολίτευση –χάιδευε τα αφτιά όλων όσοι έχαναν ένα μέρος των δικαιωμάτων τους. Και οι περισσότεροι από αυτούς, όταν τους ρωτούσες «ποιος έφταιξε», εξακολουθούσαν να δείχνουν τους άλλους.
Σε αυτό το σκηνικό που διαμορφώθηκε λοιπόν η κυβέρνηση Τσίπρα προσγειωμένη για τα καλά στην πραγματικότητα και έχοντας για μία ακόμη φορά ξεχάσει όλα όσα υποσχόταν καλείται να επιλύσει το Ασφαλιστικό, αψηφώντας το κόστος. Ας ευχηθούμε –αν και δεν είμαι τόσο αισιόδοξος –τα κόμματα της αντιπολίτευσης να μη γίνουν… ΣΥΡΙΖΑ, ελπίζοντας και αυτά στα εκλογικά οφέλη που οδηγούν στην πρόσκαιρη εξουσία.
Ολοι πλέον γνωρίζουν ποιος πραγματικά έφταιξε, μη εξαιρώντας ακόμη και τον εαυτό τους…

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ