TO BHMA – The New York Times
«Μανούλα, πες μου πάλι, πώς ξεκίνησε ο Πρώτος Παγκόσμιος Πόλεμος;»

«Αγάπη μου, σου είπα, αυτά έγιναν πολύ παλιά. Ενας αιώνας είναι πολύς καιρός».

«Ελα μαμά, σε παρακαλώ».

«Λοιπόν, είναι μια λυπητερή ιστορία. Ο κόσμος ήταν οργανωμένος με έναν τρόπο, και αυτός ο τρόπος κατέρρευσε και εκατομμύρια άνθρωποι σκοτώθηκαν».

«Α ! Πώς ήταν οργανωμένος;»

«Υπήρχαν αυτοκρατορίες. Ελεγχαν απέραντα εδάφη γεμάτα από διαφορετικούς λαούς, και μερικοί από αυτούς τους λαούς ήθελαν να κυβερνάνε τον εαυτό τους και όχι να κάνουν ό,τι τους έλεγε από μακριά ένας αυτοκράτορας»

«ΟΚ».

«Η Αυστρο-Ουγγρική Αυτοκρατορία ήταν μία από αυτές. Είχε πολλά μεγάλα παλάτια στην πρωτεύουσά της, την Βιέννη, όπου γίνονταν φανταχτεροί χοροί. Κυβερνούσε μέρη σε μια φτωχή γωνιά της Ευρώπης που λέγεται Βαλκάνια, όπου ήταν αντιπαθής. Μια μέρα το 1914, ο διάδοχος του αυστρο-ουγγρικού θρόνου και η γυναίκα του δολοφονήθηκαν σε μια βαλκανική πόλη που ονομάζεται Σεράγεβο από έναν νεαρό, έναν Σερβοβόσνιο, ο οποίος ήθελε να ελευθερωθούν οι νότιοι Σλάβοι από την αυτοκρατορική εξουσία».

«Και τί έγινε;»

«Η αυτοκρατορία θύμωσε πραγματικά. Είχε ένα στενό φίλο, μια ανερχόμενη δύναμη που λεγόταν Γερμανία. Η Σερβία είχε επίσης έναν καλό φίλο, μια χώρα που ονομάζεται Ρωσία, η οποία είναι μεγάλη. Τέλος πάντων, η Αυστρο-Ουγγαρία έκανε πόλεμο στη Σερβία».

«Και μετά;»

«Μετά, η Γερμανία κήρυξε πόλεμο στη Ρωσία, φίλη της οποίας ήταν η Γαλλία. Σύντομα η Γερμανία επιτέθηκε στη Γαλλία από το Βέλγιο. Αυτό έκανε τη Βρετανία να κηρύξει πόλεμο κατά της Γερμανίας. Μια άλλη, άρρωστη αυτοκρατορία που λεγόταν Οθωμανική πήρε το μέρος της Γερμανίας και της Αυστρο-Ουγγαρίας. Αργότερα και οι Ηνωμένες Πολιτείες, μια ανερχόμενη δύναμη, μπήκαν στον πόλεμο με το μέρος της Βρετανίας και της Γαλλίας. Σε λίγα χρόνιασκοτώθηκαν περισσότεροι από 16 εκατομμύρια άνθρωποι. Και η Αυστρο-Ουγγρική, η Οθωμανική, η Γερμανική και η Ρωσική αυτοκρατορία γκρεμίστηκαν και οι τέσσερις».

«Μαμά, υπάρχουν αυτοκρατορίες σήμερα;»

«Κάποιοι λένε την Αμερική αυτοκρατορία, παρ΄όλο που δεν έχει αυτοκράτορα. Είναι η πιο ισχυρή χώρα στον κόσμο, με στρατιώτες σε όλο τον κόσμο και διάφορους λαούς που στηρίζονται πάνω της για να παίρνουν οδηγίες νση και προστασία. Αλλά η Αμερική γίνεται πιο αδύναμη».

«Μαμά, τι είναι η Συρία;»

«Είναι μια μικρή χώρα με διαφορετικούς λαούς και θρησκείες, που δημιουργήθηκε όταν κατέρρευσε η Οθωμανική Αυτοκρατορία».

«Γιατί πολεμάνε οι άνθρωποι εκεί;»

«Λοιπόν, υπήρχε ένας βάναυσος τύραννος που συμπεριφερόταν σαν αυτοκράτορας και μερικοί από τους λαούς της Συρίας ξεσηκώθηκαν εναντίον του. Ο τύραννος άρχισε να τους σκοτώνει. Στην Αμερική και την Βρετανία και την Γαλλία, και σε άλλες χώρες, δεν άρεσε αυτό, και είπαν ότι θα στήριζαν τους αντάρτες. Αλλά δεν το έκαναν πραγματικά».

«Γιατί;»

«Επειδή, όπως είπα, η Αμερική γίνεται όλο και πιο αδύναμη».

«Εντάξει. Και μετά;»

«Ο τύραννος είχε ένα μεγάλο φίλο που τον λένε Ρωσία. Είχε και έναν άλλο αρκετά μεγάλο φίλο που τον λένε Ιράν. Και οι δύο τον στήριξαν».

«Και νίκησε;»

«Οχι ακριβώς. Πολλοί από τους ανθρώπους που ήθελαν να ξεφορτωθούν τον τύραννο ήταν σουνίτες μουσουλμάνοι. Είχαν την υποστήριξη της Σαουδικής Αραβίας, που είναι σουνίτες και μισούν το Ιράν και έχουν υποστηρίξει φανατικούς σουνίτες. Η Τουρκία, που ήταν ο διάδοχος της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας και μισεί τον τύραννο της Συρίας, είναι επίσης με το μέρος των ανταρτών. Αλλά η Τουρκία μισεί κάποιον άλλο λαό στη Συρία που λέγονται Κούρδοι, ακόμη περισσότερο από τον τύραννο – τόσο πολύ που βοηθάει με ύπουλο τρόπο μια ομάδα σουνιτών τρελαμένων που κόβουν κεφάλια, σκοτώνουν Κούρδους και πυροβολούν ανθρώπους σε πόλεις της δυτικής Ευρώπης».

«Μαμά, μπερδεύτηκα…».

«Η Συρία έχει διασπαστεί, σαν την Οθωμανική Αυτοκρατορία. Η Ρωσία βομβαρδίζει μερικούς εχθρούς του τυράννου της Συρίας. Η Αμερική βομβαρδίζει αυτούς που κόβουν κεφάλια. Το ίδιο και η Γαλλία. Η Τουρκία έριξε ένα ρωσικό αεροπλάνο. Η Ρωσία είναι θυμωμένη. Οι Κούρδοι θέλουν το κράτος που δεν πήραν πριν από 100 χρόνια. Η Σαουδική Αραβία αγωνίζεται στην περιοχή ενάντια στο Ιράν. Αυτός ο πόλεμος είναι πιο έντονος στη Συρία, όπου έχουν πεθάνει εκατοντάδες χιλιάδες άνθρωποι».

«Κι όλα αυτά επειδή κάποιοι ήθελαν να ξεφορτωθούν έναν νταή;»

«Μερικές φορές τα μικρά πράγματα μεγαλώνουν, υπάρχει μια σπίθα και φουντώνει η φωτιά. Και μετά, έρχεται το χάος».

«Μαμά, πώς θα ήταν ένας Τρίτος Παγκόσμιος Πόλεμος;»

«Μην ανησυχείς αγάπη μου. Ολα είναι διαφορετικά σήμερα».

«Εντελώς;»

«Εντελώς. Καληνύχτα αγάπη μου…»