Μία νέα λέξη σας πληροφορώ ότι εισέρχεται στο λεξικό των ελλήνων φοροφυγάδων και λέγεται… αυτοκαταγγελία. Δηλαδή, σε ελεύθερη μετάφραση, να ρουφιανεύεις τον εαυτό σου και από την αυτορουφιανιά κάτι να κερδίζεις. Η λέξη αυτή γίνεται οσονούπω και… νόμος και θα περιληφθεί σε ένα από τα νομοσχέδια του υπουργείου Οικονομικών για την πάταξη της φοροδιαφυγής. Πώς ξαφνικά μας προέκυψε η αυτοκαταγγελία; Μας ήρθε από τη Γερμανία, και συγκεκριμένα από τους εισαγγελείς και τους φορολογικούς ελεγκτές της Βόρειας Ρηνανίας – Βεστφαλίας που μας έδωσαν τη λίστα με τα 10.588 ονόματα ελλήνων καταθετών σε ελβετικές τράπεζες. Οταν μας έδωσαν τα ονόματα, μας είπαν ότι από τη λίστα αυτή (την οποία αγόρασαν από τύπους σαν τον Φαλτσιανί) κέρδισαν 650 εκατ. ευρώ, εντοπίζοντας τους φοροφυγάδες, με την εφαρμογή της αυτοκαταγγελίας. Δηλαδή σε όποιον κατήγγειλε τον εαυτό του ότι ήταν φοροφυγάς, ότι έκρυψε ή δεν δήλωσε χρήματα έκαναν έκπτωση από το πρόστιμο 10%-20% και τον απάλλαξαν από την ποινική δίωξη. Κάτι που άρεσε στους δικούς μας και ο αρμόδιος υπουργός Τρύφων Αλεξιάδης (φωτογραφία) πρόκειται να την εντάξει σε νόμο.
nnn
Αλλά μη νομίσετε ότι θα σας αφήσω χωρίς πληροφόρηση για τη νέα λίστα των ελλήνων καταθετών τα έτη 2006 και 2008 σε ελβετικές τράπεζες, με καταθέσεις 6 δισ. ευρώ. Εγκύρως πληροφορούμαι ότι άρχισε η επεξεργασία της. Τι σημαίνει επεξεργασία; Πρώτον, ότι οι ελεγκτές δέχονται το επιχείρημα πως το να περιλαμβάνεται κάποιος στη λίστα δεν σημαίνει ότι είναι και φοροφυγάς. Δεύτερον, ότι άρχισε η διασταύρωση των ΑΦΜ των καταθετών και αυτό θα πάρει χρόνο, αν και ο κ. Αλεξιάδης έδωσε εντολή ολοκληρωθεί ο έλεγχος μέσα σε λίγους μήνες. Τώρα πώς θα γίνει αυτό είναι άλλο θέμα. Αλλά αν πάρουμε ως δεδομένο ότι τη λίστα Λαγκάρντ, η οποία είχε πολύ λιγότερα ονόματα, ακόμη την επεξεργάζονται, βγάλτε τα συμπεράσματά σας.


Ο Λάκης, ο Βαγγέλας και οι Κούντηδες

Τώρα που απαλλάχθηκε των καθηκόντων του (ως μεταβατικός πρόεδρος της ΝΔ), ο Ευ. Μεϊμαράκης το έριξε λίγο έξω με την οικογένειά του και τους φίλους του. Την Πέμπτη το βράδυ τον εντόπισαν στο χλιδάτο εστιατόριο DeCounti στο Ψυχικό, ιδιοκτησίας της Γκρατσιέλα Γκρόλο-Κεφαλογιάννη (σύζυγος του Μανώλη Κεφαλογιάννη), να απολαμβάνει ένα entrecote cafe de Paris και να συζητεί (τι άλλο;) περί εκλογών. Ελεγε μάλιστα ο «Βαγγέλας» ότι οι εσωκομματικές εκλογές της ΝΔ θα πρέπει να γίνουν το συντομότερο δυνατόν, ότι θα πρέπει να προστατευθεί η ενότητα και άλλα τέτοια που συνήθως λένε οι υποψήφιοι πρόεδροι. Το θέμα όμως ήταν αλλού και από τη συζήτηση που είχε με δημοσιογράφο (ο οποίος ήταν προσκεκλημένος του Μαν. Κεφαλογιάννη) προέκυψαν διάφορα ενδιαφέροντα πράγματα, τα οποία σάς μεταφέρω ευθύς αμέσως. Ο κ. Μεϊμαράκης έστειλε μέσω του συγκεκριμένου δημοσιογράφου «χαιρετισμούς σε κάποιον Λάκη», εννοώντας, όπως έμαθα αργότερα, τον… Λάκη Λαζόπουλο. Και αμέσως μετά ξεκίνησε μια άλλη ιστορία. Του ειπώθηκε ότι ο Λάκης αυτόν προτιμά από τους τέσσερις ως αρχηγό της ΝΔ και ότι είπε σε μια συνέντευξή του ότι «η ανοχή στον ΣΥΡΙΖΑ έχει ημερομηνία λήξης», χωρίς ωστόσο να την προσδιορίζει.
nnn
Στο εστιατόριο αυτό όμως ειπώθηκαν και άλλα πράγματα. Για παράδειγμα, ότι οι Κεφαλογιάννηδες ξεχωρίζουν μεταξύ τους τους… Κεφαλογιάννηδες. Θα πρέπει να σας πω ότι ο Μανώλης Κεφαλογιάννης (ο οποίος επίσης φλέρταρε με την ιδέα να διεκδικήσει την προεδρία του κόμματος) έχει πολλούς συγγενείς. Τους ξεχωρίζουν σας πληροφορώ με… παρατσούκλια. Για παράδειγμα, την οικογένειά του την ονομάζουν οι άλλοι Κεφαλογιάννηδες «Κούντηδες» (εξ ου και το όνομα του εστιατορίου), την οικογένεια της Ολγας Κεφαλογιάννη «Τσουρήδες», άλλη οικογένεια Κεφαλογιάννη από το Ηράκλειο την αποκαλούν «Χρόνηδες» και ούτω καθεξής. Τι μπορεί αλήθεια να μάθει κανείς σε ένα εστιατόριο συζύγου πολιτικού…


Ο άνθρωπος-πυξίδα στο Προεδρικό

Υπάρχει ένας άνθρωπος-πυξίδα στο Προεδρικό Μέγαρο, από τον οποίο καταλαβαίνεις συνήθως αν θα διαρκέσει πολύ ή όχι η σύνοδος των πολιτικών αρχηγών. Ο άνθρωπος αυτός ονομάζεται Στέφανος Τσιαμπαλής και είναι ο σεφ του Προεδρικού. Αν και η σύνοδος έχει προγραμματιστεί στις 12 το μεσημέρι, ο σεφ δεν πρόκειται να σερβίρει φαγητό. Θα ετοιμάσει, όπως μαθαίνω, πορτοκαλάδες, καφέδες, τσάι και σε περίπτωση που η σύσκεψη πάει περισσότερο από δύο ώρες σαντουιτσάκια. Αλλά πώς να κρατήσει πολλή ώρα η σύσκεψη; Η Φώφη Γεννηματά ξεκαθάρισε πως δεν πρόκειται να συζητήσει το Ασφαλιστικό, αφού δεν το θεωρεί εθνικό θέμα, και αγρίεψε μάλιστα όταν της τηλεφώνησε ο κ. Τσίπρας για να της το ανακοινώσει, ο Δ. Κουτσούμπας δήλωσε ότι δεν πρόκειται να παραστεί, ο Στ. Θεοδωράκης ότι δεν πρόκειται να δώσει άλλα δανεικά στην κυβέρνηση, ο Ι. Πλακιωτάκης επεσήμανε στον κ. Τσίπρα την αδυναμία της κυβέρνησής του να υλοποιήσει τις ψεύτικες προεκλογικές υποσχέσεις, ο δε Β. Λεβέντης του είπε ότι θέλει οικουμενική κυβέρνηση και προέβλεψε μάλιστα ότι η κυβέρνηση Τσίπρα – Καμμένου «βγάζει – δεν βγάζει τον Γενάρη». Εκτός αν καταφέρει ο Πρ. Παυλόπουλος να τους ενώσει, αλλά δεν το βλέπω. Μου λένε ότι ίσως και να χρειαστεί αρκετή ώρα για να εκδώσουν την κοινή ανακοίνωση, λόγω των διαφωνιών που θα υπάρξουν. Πάντως ο Ν. Βούτσης ήταν τυπικός. Θα στείλει πάλι η Βουλή τις πρακτικογράφους της.

HeliosPlus