Η εθνική συνεννόηση, ήταν και είναι απολύτως αναγκαία, όπως υποστηρίζει το «Βήμα», από την αρχή της κρίσης, για να μπορέσει επιτέλους η χώρα να ξεπεράσει τα σημερινά προβλήματα της. Αρκεί η βούληση για συναίνεση να είναι ειλικρινής και όχι προσχηματική, να έχει ως στόχο την προώθηση των μεγάλων μεταρρυθμίσεων που έχουμε ανάγκη και να μην αποβλέπει απλώς στη διαχείριση συγκυριακών πολιτικών προβλημάτων της εκάστοτε κυβέρνησης.
Η σύγκληση του συμβουλίου των πολιτικών αρχηγών με πρωτοβουλία του κ.Τσίπρα, με τηλεφωνήματα από το Ισραήλ δείχνει περισσότερη προχειρότητα και ελλιπή προετοιμασία παρά συγκροτημένο σχέδιο ουσιαστικής εθνικής συνεννόησης. Με αδιευκρίνιστη ουσιαστικά τη θεματολογία της, καθώς εμπλέκονται εθνικά θέματα όπως το προσφυγικό και οι εξελίξεις στην περιοχή αλλά και ένα θέμα εσωτερικής πολιτικής, έστω και μείζον, όπως το ασφαλιστικό, δημιουργεί αναπόφευκτα ερωτηματικά για τη χρησιμότητα και κυρίως την αποτελεσματικότητα της .
Η άρνηση κομμάτων, όπως του ΚΚΕ να συμμετέχουν και η επιφυλακτικότητα των άλλων κομμάτων δημιουργούν προκαταβολικά ερωτηματικά για τις δυνατότητες στοιχειώδους, έστω, συναίνεσης. Ερωτηματικά που επιτείνονται από την προηγούμενη πολιτεία της κυβερνητικής πλειοψηφίας, που όλα αυτά τα χρόνια της κρίσης ήταν κατηγορηματικά αντίθετη σε κάθε προσπάθεια ευρύτερης πολιτικής συνεννόησης.
Ο πρωθυπουργός αν πραγματικά επιθυμεί τώρα την εθνική συνεννόηση, οφείλει να διαχειριστεί με περισσότερη σύνεση και λιγότερη επικοινωνιακή τακτική τη σύγκληση του συμβουλίου πολιτικών αρχηγών. Με μεγαλύτερη προσοχή και συνεργασία με τα κόμματα της αντιπολίτευσης και όχι με τηλεφωνήματα της τελευταίας στιγμής.Τα μεγάλα προβλήματα της χώρας χρειάζονται πράγματι συναινετικές λύσεις ευρύτερου βεληνεκούς και όχι ευκαιριακές ή συγκυριακές διευθετήσεις.
Είναι στο χέρι του κ.Τσίπρα να αποδείξει εμπράκτως με συγκεκριμένες πρωτοβουλίες πώς εννοεί και τι επιδιώκει από αυτή τη συνεννόηση. Με σχέδιο, ουσιαστικές και τεκμηριωμένες θέσεις και όχι απλώς με κινήσεις εντυπωσιασμού,που άλλωστε πολύ γρήγορα καταρρέουν.

ΤΟ ΒΗΜΑ