Εις μάτην προσπαθώ τις τελευταίες ημέρες να μάθω με ποια κριτήρια επελέγη να συμμετάσχει στην επιτροπή αξιολόγησης των διοικητών των Νοσηλευτικών Ιδρυμάτων ο κ. Νικόλαος Μπερετάνος.
Ο κ. Μπερετάνος συμμετέχει στη συγκεκριμένη επιτροπή ως άνθρωπος της αγοράς –όπως άλλωστε ορίζει ο σχετικός νόμος, πλην όμως δεν έχει θεσμικό ρόλο. Συγκεκριμένα, συμμετέχει ως οικονομολόγος και Σύμβουλος Διοίκησης της Α.Ε. με την επωνυμία «ΜΑΡΙΝΟΠΟΥΛΟΣ ΑΝΩΝΥΜΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΓΕΝΙΚΟΥ ΕΜΠΟΡΙΟΥ», όπως αναγράφεται στην υπουργική απόφαση.
Η περιέργειά μου ήταν μεγάλη, καθώς ουδείς μπορούσε να με διαφωτίσει γιατί επελέγη ο συγκεκριμένος και όχι άλλος manager από τον ίδιο, έστω, κλάδο.
Έτσι, αποφάσισα να αποταθώ στους αρμοδίους του υπουργείου Υγείας. Μίλησα δύο τρεις φορές για το θέμα, χωρίς ωστόσο να μάθω κάτι συγκεκριμένο.
Στην αρχή μου είπαν ότι η συμμετοχή στελέχους της αγοράς ορίζεται από το νόμο. Εξήγησα ότι αυτό το γνώριζα και η ερώτηση αφορούσε τον τρόπο επιλογής. Σε άλλο τηλεφώνημα είπαν ότι αυτοί που συμμετέχουν στην επιτροπή ως εκπρόσωποι της αγοράς δεν πρέπει να προέρχονται από το χώρο της υγείας. Κατανοητό και γνωστό, είπα, επαναλαμβάνοντας το ερώτημά μου το οποίο ήταν τελείως διαφορετικό.

Μάλιστα, για να γίνω σαφέστερη τους έφερα ως παράδειγμα κι άλλες… αλυσίδες σούπερ μάρκετ, ρωτώντας τους γιατί δεν επέλεξαν μία απ’ αυτές. Ματαίως, φυσικά αφού δεν έπαιρνα καμία απάντηση.

Η επιτροπή δεν συστήνεται πρώτη φορά. Και στο παρελθόν συμμετείχαν άνθρωποι της αγοράς οι οποίοι δεν είχαν σχέση με την υγεία, όπως ο επιχειρηματίας κ. Δημήτρης Ασημακόπουλος. Ποια είναι η διαφορά; Ο κ. Ασημακόπουλος ήταν τότε και πρόεδρος της ΓΣΕΒΕΕ, ενώ ο κ. Μπερετάνος εμφανίζεται ως στέλεχος μιας ιδιωτικής επιχείρησης.

Και μπορεί πράγματι να είναι εξαιρετικός στη δουλειά του, παρότι ο ρόλος του στην επιτροπή δεν είναι μεγάλος και ουσιαστικός αφού οι αποφάσεις είναι ήδη ειλημμένες, αλλά τουλάχιστον για τα προσχήματα δεν θα ‘πρεπε να επιλεγεί κάποιος ο οποίος έχει και θεσμική θέση; ‘Η έστω να γίνει γνωστός ο τρόπος επιλογής του;