Επανέρχεται, όπως μαθαίνω, ο Π. Καμμένος (φωτογραφία) στο θέμα της παραίτησης του διοικητή της ΕΥΠ Ι. Ρουμπάτη. Οχι όμως λόγω του Ι. Πανούση (δηλαδή, λόγω των διαρροών από τις συνομιλίες στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ με τους εγκλείστους των Πυρήνων της Φωτιάς) αλλά λόγω… τζιχαντιστών. Εκείνο που έμαθα και σας το μεταφέρω αμέσως είναι ότι εστάλη ένα χαρτί της ΕΥΠ προς κάποια υπηρεσία του ΝΑΤΟ με το οποίο υπήρξαν διαβεβαιώσεις ότι δεν βρέθηκαν ή πέρασαν (κάπως έτσι το γράφει) στην Ελλάδα τζιχαντιστές. Οπως καταλαβαίνετε, μετά τα όσα συνέβησαν στο Παρίσι και τις αποκαλύψεις ότι ορισμένοι από αυτούς που αιματοκύλισαν το Παρίσι πέρασαν από τη Λέρο, το θέμα θεωρήθηκε από τον κ. Καμμένο σοβαρό. Και από το ΝΑΤΟ βεβαίως. Μαθαίνω ότι ο υπουργός Εθνικής Αμυνας θα θέσει το ζήτημα ευθέως στον Πρωθυπουργό.


Το αλαλούμ με το Συμβούλιο Αρχηγών

Θα πρέπει να ξέρετε ότι ο Αλ. Τσίπρας ήταν έτοιμος να ζητήσει σύγκληση του Συμβουλίου Πολιτικών Αρχηγών την προηγούμενη Τρίτη. Την απόφασή του την έλαβε μετά τη συνάντηση που είχε την περασμένη Παρασκευή με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Πρ. Παυλόπουλο. Μεσολαβούσαν, βλέπετε, οι εσωκομματικές εκλογές στη ΝΔ και το Μέγαρο Μαξίμου ήταν βέβαιο, όπως μου λένε, ότι θα τις κέρδιζε ο Ευ. Μεϊμαράκης, συνεπώς η αξιωματική αντιπολίτευση θα είχε αρχηγό και το Συμβούλιο Πολιτικών Αρχηγών θα μπορούσε να γίνει. Αλλωστε ο κ. Τσίπρας από τους υποψήφιους αρχηγούς της ΝΔ μόνο τον κ. Μεϊμαράκη γνώριζε, με αυτόν είχε αντιπαραθέσεις στη Βουλή (αυτές που είχε) και με αυτόν συμμετείχε σε ένα άλλο Συμβούλιο Πολιτικών Αρχηγών υπό τον κ. Παυλόπουλο τότε με τις διαπραγματεύσεις. Ελα όμως που τα σχέδιά του τα χάλασαν η αναβολή των εσωκομματικών εκλογών στη ΝΔ, η παραίτηση του κ. Μεϊμαράκη από την προεδρία του κόμματος και βεβαίως η τοποθέτηση ως προσωρινού προέδρου του Ι. Πλακιωτάκη.

nnn
Το σε όλη αυτή την υπόθεση είναι ότι –τουλάχιστον από τις επίσημες ανακοινώσεις –βγαίνει το συμπέρασμα πως ο κ. Τσίπρας αποφάσισε τη σύγκληση του Συμβουλίου Πολιτικών Αρχηγών ενώ βρισκόταν στο Ισραήλ και τηλεφώνησε να το ανακοινώσει στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας ενώ ο κ. Παυλόπουλος ετοιμαζόταν να επιβιβαστεί σε αεροσκάφος για να μεταβεί στη Ρώμη. Τόση βιασύνη; θα ρωτήσετε. Και γιατί;
nnn
Το επίσης περίεργο είναι τι ειπώθηκε στην τηλεφωνική συνομιλία μεταξύ του Προέδρου της Δημοκρατίας και του Πρωθυπουργού, σύμφωνα με πληροφορίες που προέρχονται από το Προεδρικό Μέγαρο. Ο κ. Τσίπρας εξεδήλωσε την πρόθεσή του και ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας του είπε να επικοινωνήσει με τους πολιτικούς αρχηγούς, να συνεννοηθεί για την ημέρα και για την ατζέντα της συνάντησης, εν συνεχεία να τον ενημερώσει και πάλι (υποβάλλοντας αυτή τη φορά επίσημο αίτημα και όχι απλώς προβαίνοντας σε ένα τηλεφώνημα) και θα αναλάβει ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας να προσκαλέσει τους πολιτικούς αρχηγούς. Ο κ. Τσίπρας είπε ένα «εντάξει» και έτρεξε να συναντήσει τον πρόεδρο του Ισραήλ και τον επικεφαλής της Παλαιστινιακής Αρχής. Εν τω μεταξύ ο κ. Παυλόπουλος προσγειωνόταν στο Φιουμιτσίνο και από την Αθήνα άρχισαν τα τηλεφωνήματα πότε θα γίνει το Συμβούλιο Πολιτικών Αρχηγών και με ποιο θέμα. Πάλι διαρροές από το Προεδρικό ότι ο κ. Τσίπρας δεν μπορεί Κυριακή λόγω της Συνόδου Κορυφής για το Προσφυγικό, αλλά δεν μπορεί ούτε τη Δευτέρα λόγω της Συνόδου για την κλιματική αλλαγή στο Παρίσι. Στο μεταξύ οι πολιτικοί αρχηγοί πληροφορήθηκαν περί της προθέσεως Τσίπρα για το Συμβούλιο από δημοσιογράφους που τους ρωτούσαν τις αντιδράσεις τους, χωρίς να έχουν ως την Πέμπτη το απόγευμα καμία επικοινωνία με τον κ. Τσίπρα. Και έγινε το (πολιτικό) έλα να δεις.
nnn
Η Φώφη Γεννηματά, π.χ., μόλις πληροφορήθηκε ότι είχαν σκοπό να κάνουν κοτζάμ Συμβούλιο Πολιτικών Αρχηγών για το Ασφαλιστικό υπό την προεδρία του Προέδρου της Δημοκρατίας, ακούστηκε να λέει σε συνεργάτες της: «Τι δουλειά έχει ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας με το Ασφαλιστικό;». Ο Στ. Θεοδωράκης έλεγε ότι αν κληθεί θα πάει, αλλά το Ασφαλιστικό είναι έργο της κυβέρνησης και όχι της αντιπολίτευσης. Ο Ι. Πλακιωτάκης προσπαθούσε να βρει τους τέσσερις υποψηφίους για να χαράξουν κοινή γραμμή, το ΚΚΕ εξέδωσε ανακοίνωση με την οποία έλεγε ότι δεν πρόκειται να συμμετάσχει και ο Β. Λεβέντης έλεγε ότι θα πάει αλλά θα θέσει ζήτημα σχηματισμού οικουμενικής κυβέρνησης και ότι δεν υπάρχει συναίνεση α λα καρτ. Το απόγευμα της Πέμπτης, νέα διαρροή, αυτή τη φορά κυβερνητική, από την Παλαιστίνη, ότι ο κ. Τσίπρας θα αρχίσει τις τηλεφωνικές επικοινωνίες με τους αρχηγούς μόλις επιστρέψει, δηλαδή ή την Πέμπτη το βράδυ ή την Παρασκευή το πρωί.
nnn
Εκείνο που έχει σημασία είναι ότι βάσει του Συντάγματος μόνο ο Πρωθυπουργός μπορεί να ζητήσει από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας σύγκληση του Συμβουλίου Πολιτικών Αρχηγών και ουδείς άλλος. Ούτε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας μπορεί να αναλάβει τέτοια πρωτοβουλία χωρίς να το ζητήσει ο Πρωθυπουργός ούτε βεβαίως μπορεί να το αρνηθεί.
nnn
Πληθαίνουν οι «γαλάζιες» συνάξεις μετά το φιάσκο της αναβολής των εκλογών στη ΝΔ. Μια τέτοια σύναξη έγινε στο «Hilton», όπου μια μεγάλη παρέα βουλευτών (Ν. Δένδιας, Μάξ. Χαρακόπουλος, Θ. Καράογλου, Κ. Τζαβάρας, Κ. Τσιάρας, Κ. Γκιουλέκας, Γ. Κασαπίδης) συζητούσε τι μπορεί να γίνει από εδώ και πέρα στο κόμμα.

Μάθε, γραφιά μου, γράμματα

Παιδείας τα παθήματα στο κατ’ εξοχήν, λόγω κλάδου που προΐσταται, «γραμματιζούμενο» υπουργείο. Και αυτό γιατί αφήνει εκτεθειμένο τον υπουργό Νίκο Φίλη η απόδοση των λεγομένων του στο δελτίο Τύπου που διανεμήθηκε. Είναι δυνατόν να γράφεται επί λέξει «…ο κ. Νίκος Θεοχαράκης είναι αναπληρωτής Καθηγητής Πολιτικής Οικονομίας στο “Athinisi” και προΐσταται του ΚΕΠΕ». Σιγά μην είναι και «Autokinisi» το Αθήνησι, το Πανεπιστήμιο Αθηνών, το Καποδιστριακό, το αρχαιότερο εκπαιδευτικό ίδρυμα της χώρας κ.λπ. Και δεν έφτανε αυτό, συνέχισε και με πταίσματα ο συντάκτης του δελτίου Τύπου, όπως Παρίσι «7» (πού να ξέρει ότι αλλιώς λέγεται Πανεπιστήμιο «Ντιντερό», αφού ο χρόνος πιέζει) ή ένα Τμήμα «Ιστορίας και Φιλοσοφίας» απέκτησε το Αθήνησι – ενδεχομένως να είναι το μεταπτυχιακό πρόγραμμα Ιστορία και Φιλοσοφία της Επιστήμης.

HeliosPlus