Οι υποχρεώσεις δεν αφήνουν τον πρωθυπουργό Αλ. Τσίπρα (φωτογραφία) να ξεκινήσει δίαιτα, παρά τις υποσχέσεις που έδωσε και στη σύντροφό του Περιστέρα (Μπέτυ) Μπαζιάνα αλλά και στους συνεργάτες του ότι θα χάσει ορισμένα κιλά που πήρε κατά την προεκλογική περίοδο και λόγω του άγχους των διαπραγματεύσεων. Την Τρίτη, π.χ., στην Τράπεζα της Ελλάδος έφαγε μαζί με τον Ι. Στουρνάρα φακόρυζο με σφυρίδα (γεύμα που ετοιμάστηκε στην Τράπεζα της Ελλάδος και το οποίο απόλαυσε, όπως έλεγε ο Πρωθυπουργός). Την επομένη (Τετάρτη) στο επίσημο γεύμα που παρέθεσε προς τιμήν του (και της ελληνικής αντιπροσωπείας) ο πρωθυπουργός του Ισραήλ Βενιαμίν Νετανιάχου ο Πρωθυπουργός τίμησε το χούμους, το κοκκινιστό μοσχαράκι, την πράσινη σαλάτα και το γλυκό σοκολάτα και ήπιε κόκκινο κρασί. Αν μέσα σε όλα αυτά προσθέσετε και μερικά ντελίβερι που καταφθάνουν σχεδόν καθημερινά στο Μέγαρο Μαξίμου από το μεζεδοπωλείο «Νικήτας» στου Ψυρρή (καμιά φορά παραγγέλνουν και… κοντοσούβλι), πώς θα χάσει κιλά ο Πρωθυπουργός; Οχι πως δεν προσέχει αλλά το κάνει όποτε μπορεί. Να, για παράδειγμα, στο ξενοδοχείο όπου διέμεναν στην Κωνσταντινούπολη τους προσέφεραν μπακλαβάδες, λουκούμια και καζάν ντιπί τα οποία όλη η αντιπροσωπεία έφαγε πλην του Πρωθυπουργού, ο οποίος μάλιστα τους έκανε παρατήρηση λέγοντάς τους ότι όλα αυτά παχαίνουν.
nnn
Αλλαξε και η σύνθεση της κυβερνητικής αποστολής στο ταξίδι στο Ισραήλ. Σε αυτήν μετέχουν οι δύο στενοί συνεργάτες («Διόσκουρους» πλέον τους αποκαλούν στην κυβέρνηση) Ν. Παππάς και Χρ. Σπίρτζης. Οταν ρώτησα γιατί συνοδεύουν τον Πρωθυπουργό αυτοί οι δύο υπουργοί, η απάντηση ήταν κοφτή και δεν σήκωνε παρερμηνείες: «Μα για τα ενεργειακά». Αλλά έχει και τη σημασία του το πώς κάθησαν όλοι αυτοί στο πρωθυπουργικό αεροπλάνο. Στην πρώτη θέση κάθησε ο Πρωθυπουργός. Δίπλα του ο υπουργός Εξωτερικών Ν. Κοτζιάς. Κατά την απογείωση οι δύο θέσεις μπροστά, που βρίσκονται απέναντι από τον Πρωθυπουργό, παραμένουν κενές για λόγους ασφαλείας. Μόλις το αεροσκάφος πήρε το ύψος ήρθε και κάθησε σε μία από τις θέσεις αυτές ο κ. Παππάς. Πίσω από τον Πρωθυπουργό κάθησαν η Ολγα Γεροβασίλη και ο Ι. Αμανατίδης και πίσω από τον κ. Αμανατίδη ο κ. Σπίρτζης. Να σημειώσω επίσης και τούτο: ο κ. Αμανατίδης βρήκε μια βουλευτίνα του Ισραήλ η γιαγιά της οποίας καταγόταν από τη Θεσσαλονίκη και είχαν μια ενδιαφέρουσα συνομιλία. Επίσης η κυρία Γεροβασίλη έκανε εντύπωση στον κ. Νετανιάχου όταν έμαθε ότι είναι ακτινολόγος. «Και ο αδελφός μου την ίδια ειδικότητα έχει» της είπε.


Περασμένα ξεχασμένα;

Από τότε κύλησε πολύ νερό στο αυλάκι. Από τον Μάρτιο του 2014 –όταν ο Αλ. Τσίπρας, ως αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης, κατέθεσε πρόταση δυσπιστίας κατά του τότε υπουργού Οικονομικών Ι. Στουρνάρα, τον οποίο χαρακτήρισε «κύριο εκτελεστή του συμβολαίου θανάτου της ελληνικής οικονομίας» – πολλά άλλαξαν. Να σημειώσω ότι οι σχέσεις του κεντρικού τραπεζίτη με την κυβέρνηση ήταν σχεδόν ανύπαρκτες ως την υπογραφή της συμφωνίας του καλοκαιριού αλλά και την αλλαγή στο υπουργείο Οικονομικών, με τον Ευκλ. Τσακαλώτο να έχει αγαστή συνεργασία με τον «φίλο από τα παλιά» Ι. Στουρνάρα. Οι πάγοι ωστόσο με το Μαξίμου έλιωσαν οριστικά όταν την πύλη της ΤτΕ πέρασε ο Αλέξης Τσίπρας συνοδευόμενος από τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης Ι. Δραγασάκη. Η ατμόσφαιρα στο γεύμα (είχε προηγηθεί περιήγηση στην τράπεζα από τον κ. Στουρνάρα στον Πρωθυπουργό) ήταν ιδιαίτερα θερμή και αντηλλάγησαν απόψεις για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών και την «επόμενη ημέρα» στην οικονομία. Μου λένε μάλιστα ότι οι και τρεις εξέφρασαν την αισιοδοξία τους για την πορεία της οικονομίας αλλά και για το μέλλον του τραπεζικού συστήματος.
Η οργή της Ζωής

Ελα όμως που το γεύμα του Πρωθυπουργού με τον διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος ενόχλησε τη Ζωή Κωνσταντοπούλου, η οποία, να θυμίσω, το τελευταίο διάστημα της θητείας της στην προεδρία της Βουλής καταδίωκε τον κ. Στουρνάρα και ήθελε μάλιστα να τον προσαγάγει βιαίως ενώπιον της Εξεταστικής Επιτροπής. Ο δε κ. Στουρνάρας μόλις πληροφορήθηκε ότι δεν εξελέγη βουλευτής η Ζωή έκανε μια άνευ προηγουμένου ειρωνική δήλωση: «Τώρα θα ασχολούμαι με μη σοβαρά πράγματα όπως η ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών». Η Ζωή ωστόσο φαίνεται ότι δεν ξεχνά και σχολίασε ως εξής το γεύμα στο Τwitter: «Το φαγοπότι συνεχίζεται. Προφανώς για να τους ευχαριστήσει (τον Πρωθυπουργό και τον κ. Δραγασάκη) που τον αφήνουν στο απυρόβλητο για τα εγκλήματα που έχει διαπράξει σε βάρος του δημοσίου συμφέροντος». Κανείς όμως δεν της έδωσε σημασία.
ΝΔ: Καβγάδες στα… τσιπουράδικα

Με καβγάδες, με συναντήσεις σε τσιπουράδικα και με επιστράτευση… μοντέλων κλιμακώνεται η κρίση στη ΝΔ. Από πού να αρχίσω; Από τον τρικούβερτο (μετά γαλλικών) καβγά που έστησε ο Ευ. Μεϊμαράκης στους διαδρόμους της Βουλής, έξω από το νέο γραφείο του Αντ. Σαμαρά, με τον συνεργάτη του πρώην πρωθυπουργού Ν. Τσιούτσια; Ή από τη σύναξη οπαδών του Απ. Τζιτζικώστα σε τσιπουράδικο στην οδό Βαλαωρίτου, όπου οι Μάκης Βορίδης, Αννα-Μισέλ Ασημακοπούλου και Χρ. Δήμας σχεδίαζαν, όπως έλεγαν, τη στρατηγική που θα ακολουθήσει ο υποψήφιος αρχηγός τους ως τις εκλογές; Πιο ενδιαφέρον έχει η νέα Κίνηση Νέων που δημιούργησε στο Διαδίκτυο ο Αδωνις Γεωργιάδης. Ενδιαφέρον, δηλαδή, λόγω της ονομασίας «Κλίνατε επί δεξιά» και με τη συμμετοχή του μοντέλου Ελλης Παπαγγελή, την οποία ο Αδωνις χαρακτηρίζει «καθαρόαιμη δεξιά»…

HeliosPlus