Προσερχόμενος στη Βουλή ο κ. Πανούσης για τη γνωστή υπόθεση, ανάμεσα στα άλλα, δήλωσε, εγγράφως μάλιστα, και το εξής: «Εγώ, επειδή έχω μια σωκρατική αντίληψη των Νόμων και της Πολιτείας, αν έχω υποπέσει σε αδίκημα και καταδικαστώ, δε θα ζητήσω κανένα ευεργέτημα. Θα εκτίσω την ποινή μου κανονικά».
Η δήλωση του κυρίου πρώην υπουργού είναι πολυεπίπεδη, που λένε. 1ον Μας θυμίζει πως οι αρχαίοι ημών πρόγονοι παραμένουν πάντα επίκαιροι. 2ον Ανοίγει, όπως τόσοι και τόσοι πριν από αυτόν, διάλογο με την ξεχασμένη αρχαιότητα, προς ίδιον όφελος, καθώς, 3ον, λαθραίως μεν, κανονικά δε, η περίπτωσή του προβάλλεται, περίπου, ίδια κι όμοια με την περίπτωση του Σωκράτη. Πόσοι νεοέλληνες δεν μοιάζουν με τον Λεωνίδα και τον Περικλή; Γιατί και κάποιος να μη μοιάζει με τον Σωκράτη;
Η σωκρατικη αντίληψη για τους νόμους και την πολιτεία είναι πρακτικά και οργανικά συνδεδεμένη με τον ίδιο τον βίο και την πολιτεία του φιλοσόφου. Ο Σωκράτης ούτε βουλευτής της ΔΗΜΑΡ έγινε, ούτε εξελίχθηκε σε μετακλητό υπουργό του ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ. Ουδέποτε ανέλαβε κάποιο αξίωμα και, το κυριότερο, ουδέποτε «εξέτισε» κάποια ποινή σε κάποιο Κορυδαλλό. Καταδικάστηκε σε θάνατο για λόγους που δεν έχουν καμία σχέση με τον ΣΥΡΙΖΑ και τη διακυβέρνησή του. Στη φυλακή, στο δεσμωτήριο, μπήκε μέχρις ότου έρθει η ώρα να πιει το κώνειο. Προσευχόμαστε να μη φτάσει σε αυτό το σημείο ο κύριος Πανούσης.