Οι Ολυμπιακοί Αγώνες γίνονται, ως γνωστόν, κάθε 4 χρόνια, αλλά ο ορισμός της μεθεπόμενης πόλης που θα τους διοργανώσει, λαμβάνει χώρα 7 χρόνια νωρίτερα. Παλαιότερα, για τη διεκδίκηση, γινόταν συνωστισμός υποψηφίων πόλεων και συνήθως κέρδιζε εκείνη η πόλη, που κρυφίως λάδωνε με τα περισσότερα τους «αθάνατους» της Διεθνούς Ολυμπιακής Επιτροπής, που εξέλεγαν την πόλη. Όταν η διεξαγωγή των Ολ. Αγ. του 1996 δόθηκε στην Ατλάντα των ΗΠΑ, λίγο αργότερα αυτή η Ολυμπιάδα ονομάστηκε και «δολαριάδα», γιατί οι Αμερικανοί είχαν δώσει τα περισσότερα εκατομμύρια, απ’ όλες τις άλλες διεκδικήτριες πόλεις.

Σήμερα, δε συνωστίζονται πλέον υποψήφιες πόλεις, για τη διεκδίκηση, γιατί η οργάνωση των αγώνων είναι μια πολύ – πολύ ακριβή υπόθεση. Του χρόνου, 2016, οι αγώνες θα διεξαχθούν στο Ρίο ντε Τζανέϊρο της Βραζιλίας, αλλά οι Βραζιλιάνοι διαμαρτύρονται συνεχώς και οι διαδηλώσεις ακολουθούν η μια την άλλη, δεδομένου ότι στην πόλη των πολλών εκατομμυρίων κατοίκων κυριαρχεί η φτώχια και η κακομοιριά, ώστε οι άνθρωποι εκεί θεωρούν τα χρήματα, που θα ξοδευθούν, για την προετοιμασία και διεξαγωγή, πεταμένα.

Στις 29 Νοεμβρίου φέτος, θα γίνει δημοψήφισμα στην πόλη του Αμβούργου και του Κιέλου της Γερμανίας, για το αν θα υποβάλουν το 2017 υποψηφιότητα για τη διοργάνωση των αγώνων του 2024. Μεγάλος αριθμός κατοίκων και των δυο πόλεων είναι κατά της διεκδίκησης, γιατί θεωρούν πως είναι ένα πανάκριβο πανηγύρι, που σε βάθος χρόνου δεν θα προσφέρει τίποτε.

Μπροστά σ’ αυτήν την κατάσταση μάλιστα η Διεθνής Ολυμπιακή Επιτροπή, σκέφτεται να συγχρηματοδοτήσει τους αγώνες με ένα ποσόν, για να βρεθεί διοργανώτρια πόλη.

Παράλληλα με τους θερινούς Ολυμπιακούς Αγώνες γίνονται και χειμερινοί, για τους οποίους τελευταία δεν υπάρχουν πια υποψήφιες πόλεις, για να τους διοργανώσουν.

Συμπέρασμα : Η διεξαγωγή των Ολυμπιακών Αγώνων σήμερα, είναι μια πολύ δαπανηρή υπόθεση, που θα γίνεται όλο και ακριβότερη, ώστε δύσκολα θα βρεθούν στο μέλλον διοργανώτριες πόλεις. Αυτή η κατάσταση θα οδηγήσει με βεβαιότητα στην τέλεση των αγώνων σε μια μόνιμη πόλη. Πότε θα γίνει αυτό δεν μπορεί να ειπωθεί, αλλά οι ενδείξεις τείνουν προς αυτήν την κατεύθυνση.

Όμως αυτή η κατάσταση δεν είναι καινούργια. Για όσους παρακολουθούν τα γεγονότα , άρχισε να διαφαίνεται ήδη από τους Ο.Α. του 2000 του Σύδνεϋ.

Εν όψει λοιπόν αυτής της επερχόμενης εξέλιξης, προσπάθησα προ καιρού, επανειλημμένως με αρθρογραφία, να ανοίξω τα μάτια των Γ.Γ. και υφυπουργών αθλητισμού που πέρασαν από το Υπουργείο Πολιτισμού, για να ξεκινήσει μια συζήτηση, για τη μόνιμη διοργάνωση των αγώνων στην Ελλάδα, δεδομένου ότι οι οικονομικές θετικές επιπτώσεις για εμάς, στα πλαίσια του τουρισμού, θα είναι πολύ μεγάλες. Δυστυχώς δεν υπήρξε καμιά αντίδραση , γιατί μάλλον κι αυτοί θα σκέφθηκαν όπως όλοι οι διατελούντες υπουργοί, πως «ασχολούμαστε με ό,τι μπορεί να γίνει μόνο στην περίοδο της δικής μας υπουργίας» .

Η κεντρική ιδέα είναι η ακόλουθη :

Οι Ολυμπιακοί Αγώνες της αρχαιότητας διήρκεσαν 1169 συναπτά έτη και διεξήχθησαν στην Ολυμπία της Πελοποννήσου. Αν και οι σύγχρονοι αγώνες δεν μπορούν να διεξαχθούν στο μικρό χώρο της αρχαίας Ολυμπίας, εντούτοις σε συνδυασμό με τη σύγχρονη τεχνολογία δύνανται να γίνονται στο τόξο Πάτρας – Πύργου – Καλαμάτας και να αποφέρουν, με τα συνακόλουθα , τεράστια κέρδη στη χώρα μας.

Το θέμα είναι περίπλοκο και απαιτεί μεγάλο χώρο για να το εκθέσουμε λεπτομερώς, αλλά οι κρατούντες, που ξέρουν να υπογράφουν μόνο μνημόνια και να μας φορτώνουν άπειρους φόρους, οφείλουν να ανοίξουν το θέμα για δημόσια συζήτηση, αφού είναι ένας σημαντικός και ουσιαστικός τρόπος για την αύξηση του ΑΕΠ και την αντιμετώπιση του κολοσσιαίου δημόσιου χρέους, που ούτε σε 50 χρόνια δεν θα μπορέσει να αντιμετωπισθεί.