από metereologos.gr
Τετάρτη 18 Ιουλίου 2018
 
 

Η διεκδίκηση της διεξαγωγής των Ολυμπιακών Αγώνων

εκτύπωσημικρό μέγεθος  μεγάλο μέγεθος

 

Οι  Ολυμπιακοί  Αγώνες  γίνονται,  ως γνωστόν,  κάθε  4  χρόνια, αλλά  ο  ορισμός  της  μεθεπόμενης  πόλης που θα τους διοργανώσει,  λαμβάνει χώρα  7  χρόνια νωρίτερα.  Παλαιότερα, για  τη διεκδίκηση,  γινόταν συνωστισμός  υποψηφίων  πόλεων  και συνήθως  κέρδιζε  εκείνη η πόλη,  που κρυφίως  λάδωνε με  τα  περισσότερα   τους  «αθάνατους»  της Διεθνούς  Ολυμπιακής  Επιτροπής,  που εξέλεγαν  την πόλη.   Όταν η  διεξαγωγή  των Ολ. Αγ. του 1996  δόθηκε   στην Ατλάντα  των ΗΠΑ,   λίγο αργότερα  αυτή η Ολυμπιάδα  ονομάστηκε  και  «δολαριάδα»,  γιατί οι  Αμερικανοί   είχαν δώσει  τα  περισσότερα εκατομμύρια, απ’  όλες  τις   άλλες διεκδικήτριες  πόλεις.

Σήμερα,  δε  συνωστίζονται πλέον υποψήφιες πόλεις,  για  τη διεκδίκηση,  γιατί η οργάνωση  των αγώνων    είναι  μια   πολύ -  πολύ  ακριβή υπόθεση. Του χρόνου, 2016,  οι αγώνες θα  διεξαχθούν  στο  Ρίο ντε Τζανέϊρο  της  Βραζιλίας, αλλά  οι Βραζιλιάνοι  διαμαρτύρονται συνεχώς  και  οι διαδηλώσεις  ακολουθούν η  μια  την άλλη,   δεδομένου  ότι  στην πόλη των πολλών εκατομμυρίων κατοίκων   κυριαρχεί η φτώχια   και  η κακομοιριά,   ώστε  οι άνθρωποι εκεί θεωρούν  τα χρήματα,  που θα ξοδευθούν,  για την  προετοιμασία και διεξαγωγή,   πεταμένα.     

Στις 29 Νοεμβρίου  φέτος,  θα  γίνει δημοψήφισμα  στην πόλη του Αμβούργου   και του Κιέλου  της Γερμανίας, για το  αν θα υποβάλουν  το 2017  υποψηφιότητα  για τη διοργάνωση των αγώνων του 2024. Μεγάλος αριθμός   κατοίκων  και των δυο  πόλεων  είναι κατά της διεκδίκησης,  γιατί θεωρούν  πως  είναι   ένα πανάκριβο πανηγύρι,  που  σε  βάθος χρόνου δεν θα προσφέρει τίποτε.

Μπροστά σ’ αυτήν την κατάσταση  μάλιστα η Διεθνής  Ολυμπιακή Επιτροπή, σκέφτεται   να  συγχρηματοδοτήσει  τους  αγώνες με  ένα ποσόν, για  να  βρεθεί  διοργανώτρια πόλη.

Παράλληλα  με τους θερινούς Ολυμπιακούς  Αγώνες   γίνονται   και χειμερινοί, για τους οποίους τελευταία  δεν υπάρχουν  πια  υποψήφιες   πόλεις,  για να τους διοργανώσουν.

Συμπέρασμα : Η διεξαγωγή των Ολυμπιακών Αγώνων  σήμερα, είναι  μια  πολύ δαπανηρή  υπόθεση,  που θα γίνεται όλο και  ακριβότερη,  ώστε  δύσκολα  θα  βρεθούν στο μέλλον  διοργανώτριες πόλεις. Αυτή η κατάσταση   θα  οδηγήσει  με βεβαιότητα  στην  τέλεση των αγώνων  σε  μια  μόνιμη  πόλη. Πότε θα γίνει αυτό  δεν μπορεί να  ειπωθεί, αλλά  οι ενδείξεις   τείνουν  προς αυτήν την κατεύθυνση.

 

Όμως  αυτή η κατάσταση  δεν είναι καινούργια. Για  όσους παρακολουθούν τα  γεγονότα , άρχισε  να διαφαίνεται  ήδη από τους  Ο.Α. του  2000  του  Σύδνεϋ.

Εν  όψει λοιπόν αυτής της  επερχόμενης εξέλιξης,  προσπάθησα   προ καιρού,  επανειλημμένως  με  αρθρογραφία,   να ανοίξω  τα μάτια  των Γ.Γ.   και υφυπουργών  αθλητισμού  που πέρασαν  από το  Υπουργείο Πολιτισμού,  για να ξεκινήσει μια συζήτηση, για  τη μόνιμη διοργάνωση  των αγώνων στην Ελλάδα,  δεδομένου  ότι  οι οικονομικές  θετικές επιπτώσεις  για   εμάς, στα πλαίσια του  τουρισμού,  θα  είναι  πολύ μεγάλες.  Δυστυχώς  δεν υπήρξε  καμιά  αντίδραση ,  γιατί   μάλλον κι αυτοί   θα σκέφθηκαν   όπως  όλοι  οι διατελούντες   υπουργοί,   πως  «ασχολούμαστε  με  ό,τι μπορεί να  γίνει μόνο στην  περίοδο της δικής μας  υπουργίας» .

 

Η  κεντρική ιδέα είναι η ακόλουθη :

Οι Ολυμπιακοί  Αγώνες της αρχαιότητας  διήρκεσαν  1169   συναπτά    έτη και διεξήχθησαν   στην  Ολυμπία της Πελοποννήσου.  Αν  και οι  σύγχρονοι  αγώνες  δεν μπορούν  να διεξαχθούν  στο μικρό χώρο της  αρχαίας  Ολυμπίας, εντούτοις   σε συνδυασμό  με τη  σύγχρονη τεχνολογία  δύνανται να  γίνονται στο τόξο Πάτρας – Πύργου – Καλαμάτας  και να αποφέρουν,   με τα συνακόλουθα , τεράστια κέρδη   στη χώρα μας.

Το  θέμα  είναι περίπλοκο  και απαιτεί μεγάλο χώρο   για να το  εκθέσουμε  λεπτομερώς, αλλά  οι  κρατούντες,  που ξέρουν να  υπογράφουν μόνο μνημόνια   και να  μας φορτώνουν  άπειρους φόρους,  οφείλουν να ανοίξουν το θέμα   για δημόσια  συζήτηση, αφού  είναι  ένας  σημαντικός και ουσιαστικός τρόπος  για την αύξηση του ΑΕΠ   και  την αντιμετώπιση του κολοσσιαίου  δημόσιου χρέους, που  ούτε σε 50 χρόνια  δεν θα μπορέσει να αντιμετωπισθεί.Γνώμες περισσότερες ειδήσεις

εκτύπωσημικρό μέγεθος  μεγάλο μέγεθος

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

 
 
σχόλια (7)
 
 
απομένουν 700 χαρακτήρες
Τα πεδία που είναι σημειωμένα με * είναι υποχρεωτικά
 
Τα μηνύματα που δημοσιεύονται στο χώρο αυτό εκφράζουν τις απόψεις των αποστολέων τους. Το ΒΗΜΑ δεν υιοθετεί καθ’ οιονδήποτε τρόπο τις απόψεις αυτές. Ο καθένας έχει δικαίωμα να εκφράζει την γνώμη του, όποια και να είναι αυτή. Δεν δημοσιεύονται συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια και όσα είναι γραμμένα με κεφαλαία γράμματα. Τέτοια μηνύματα θα διαγράφονται όποτε εντοπίζονται.
   
  ΟΑ 4: Ιστορία του Ελληνικού Έθνους, Εκδοτική Αθηνών ΑΕ, Αθήνα, τ. Β, σ. 496. | 17/11/2015 08:12
  πανελλήνιους και τοπικούς αγώνες και στις πανηγύρεις. Η εμφάνισή τους απεθάρρυνε τους ερασιτέχνες αθλητάς και κατέστρεψε τις ευγενικές φιλοδοξίες και τις αγνές χαρές τους. Η αναμέτρηση μαζί τους ήταν μάταιη πια. Οι ερασιτέχνες αθληταί άρχισαν σιγά-σιγά να απέχουν από τους τόπους ασκήσεως και στους αγώνες να προτιμούν τον ρόλο του θεατή από τον ρόλο του ανταγωνιστή. Την ώρα εκείνη το μοιραίο τέλος της ευγενικής άμιλλας και του γνήσιου αθλητισμού είχε πια σημάνει.» ΚΑΤΑΡΓΗΣΗ ΤΩΝ ΟΑ ΕΔΩ ΚΑΙ ΤΩΡΑ!!!
  c maritsas
  απάντηση42
   
   
  ΟΑ 3: Ιστορία του Ελληνικού Έθνους, Εκδοτική Αθηνών ΑΕ, Αθήνα, τ. Β, σ. 496. | 17/11/2015 08:08
  Με το ήθος του αθλητή αλλάζει και ο σωματικός του τύπος, όπως δείχνουν και τα έργα τέχνης, και η παλαιά εκείνη αρμονική ισορροπία του σώματος και του πνεύματος παραχωρεί τη θέση της σε μια δυσανάλογη μυική έμφαση των μελών. Η μεγάλη δημοτικότητα που αποκτούν τα βαρέα αγωνίσματα (πάλη, παγκράτιο, πυγμή) δημιουργεί τον πιο δημοφιλή τύπο αθλητή, τον παλαιστή, παγκρατιστή και πυγμάχο, που με την κρεατοφαγία και τον συστηματικό υπερσιτισμό (αναγκοφαγία) αποκτά υπερφυσική δύναμη και δύσμορφη εμφάνιση. Έτσι εμφανίζονται οι επαγγελματίες αθληταί, που κυριαρχούν στους
  c maritsas
  απάντηση42
   
   
  ΟΑ 2: Ιστορία του Ελληνικού Έθνους, Εκδοτική Αθηνών ΑΕ, Αθήνα, τ. Β, σ. 496. | 17/11/2015 08:04
  που καταπατώντας τον όρκο τους δέχονται να εμφανισθούν ως εκπρόσωποι άλλης πόλεως, είναι οι βαριές ηθικές επιπτώσεις του επαγγελματισμού στον αθλητισμό και συμπτώματα της γενικής κρίσεως ηθών και αξιών, που ακολούθησε τον Πελοποννησιακό πόλεμο. Τότε εμφανίζεται, για πρώτη φορά, μια νέα τάξη αθλητών, που θέτει ως αποκλειστικό σκοπό την επιτυχία. Ο σκληρός συναγωνισμός δημιουργεί την ειδίκευση σε ωρισμένο αγώνισμα, που προϋποθέτει ριζική αλλαγή των συντελεστών της σωματικής αγωγής και συστηματοποίηση της προετοιμασίας, της δίαιτας και του τρόπου ζωής.
  κ μαρίτσας
  απάντηση31
   
   
  ΟΑ 1:Ιστορία του Ελληνικού Έθνους, Εκδοτική Αθηνών ΑΕ, τ. Β, σ. 496. | 17/11/2015 07:59
  Στο παρακάτω απόσπασμα από την Ιστορία του Ελληνικού Έθνους, φαίνονται πώς στ’ αλήθεια ήσαν οι Ολυμπιακοί αγώνες στην αρχαιότητα: «Ποίηση, τέχνη και παράδοση συνεργάζονται στον αφηρωισμό και στην αποθέωση των αθλητών και ανοίγουν τον δρόμο της εκτροπής από το γνήσιο αθλητικό πνεύμα. Ο απέραντος θαυμασμός προς το πρόσωπο του ολυμπιονίκη και η αίγλη που τον περιβάλλει, οι τιμές, οι διακρίσεις και τα οικονομικά οφέλη που α-ποκτά, δημιουργούν γρήγορα κρίση στο αθλητικό ήθος. Ο αθέμιτος συναγωνισμός, η δωροδοκία των αντιπάλων κατά τον Δ΄ αιώνα π.Χ. και η εξαγορά ανήθικων αθλητών,
  κ μαρίτσας
  απάντηση31
   
   
  Οι αρχαίοι | 17/11/2015 07:51
  κατήργησαν έγκαιρα τους ΟΑ! Είναι καιρός και εμείς να ακολουθήσουμε το παράδειγμά τους - Κατάργηση των Ολυμπιακών Αγώνων! Ιστορία του Ελληνικού Έθνους, Εκδοτική Αθηνών.
  c maritsas
  απάντηση33
   
   
   
  Μονιμη τελεση ολυμπιακων αγωνων | 17/11/2015 07:21
  Καλη η ιδεα σου αλλα αποδιδοντας "τα του Καισαρος τω Καισαρι και τα του Θεου τω Θεω" νομιζω οτι θα επρεπε να αναφερεις οτι η ιδεα αυτη δεν ειναι δικη σου αφου πρωτοριχθηκε στο τραπεζι απο τον αειμνηστο Κωνσταντινο Καραμανλη, αν θυμαμαι καλα, το 1976.
  Elias K
  απάντηση72
  Απαντήσεις  1 | Εμφάνιση όλων