Διάφοροι εξοργισμένοι συριζαίοι μου μεταφέρουν ότι δύο υψηλόβαθμα πρόσωπα της κυβέρνησης έχουν νοικιάσει ένα γραφείο επί της λεωφόρου Συγγρού όπου συνεργάτες τους δέχονται πολίτες και αντιμετωπίζουν με το αζημίωτο τις διάφορες «εκκρεμότητές» τους. Με δυο λόγια, στους κύκλους του ΣΥΡΙΖΑ κάνουν λόγο για ένα γραφείο διευθετήσεων και εξυπηρετήσεων, δηλαδή μια μηχανή παρα-διοίκησης η οποία λύνει, υποτίθεται, θέματα πολιτών. Οπως όμως σας προανέφερα, με το αζημίωτο…
nnn
Τώρα, θα ρωτήσετε, τι είδους εξυπηρετήσεις διευθετεί το εν λόγω γραφείο; Οσα έχουν να κάνουν με τις σχέσεις πολιτών και Πολιτείας, δηλαδή, για παράδειγμα, ταχύτερη επιστροφή του ΦΠΑ ή απόδοση των οφειλομένων του Δημοσίου σε κάποιον προμηθευτή. Και πώς λειτουργεί; Πάρα πολύ απλά θα έλεγα με το παλαιό, παραδοσιακό και δοκιμασμένο ελληνικό σύστημα, αυτό του «γρηγορόσημου». Προσφέρεις ένα «δωράκι» και το γραφείο «καθαρίζει»
nnn
Είναι τέτοιος ο θόρυβος που έχει προκληθεί από τη λειτουργία του που ορισμένοι λένε ότι έχει μετατραπεί σε… εργοστάσιο και για όσους δεν γνωρίζουν σε μηχανή παραγωγής χρήματος (μαύρου προφανώς). Το «κοπτήρι» κόβει, κατά τα θρυλούμενα, κοντά στις 50.000 ευρώ την ημέρα. Για τέτοια ποσά μιλάμε. Προφανώς δεν τολμώ ούτε να το πιστέψω ούτε καν να το διανοηθώ ότι μπορεί να γίνονται τέτοια πράγματα επί αριστερής διακυβερνήσεως. Ετσι αναμένω με λαχτάρα είτε διαψεύσεις είτε λουκέτο στην εταιρεία των δύο αξιόμαχων στελεχών του κυβερνώντος κόμματος.
Μια selfie με τον Αλέξη


Ο Αλ. Τσίπρας ήταν από τους πλέον δημοφιλέστερους ηγέτες στη Σύνοδο Κορυφής Ευρωπαϊκής Ενωσης – Αφρικής στη Μάλτα. Μου λένε ότι όλοι ήθελαν να συνομιλήσουν μαζί του. Αλλωστε τον είχαν ανάγκη για το θέμα του Προσφυγικού. Κυρίως όμως ήταν δημοφιλής ανάμεσα στους αφρικανούς ηγέτες, με τους οποίους συζήτησε και για το μέλλον του σοσιαλισμού. Ηταν τόση η «λαχτάρα» ορισμένων υπαλλήλων της Προεδρίας να συναντήσουν τον κ. Τσίπρα που η φρουρά του έξω από το δωμάτιο που δόθηκε στην ελληνική αντιπροσωπεία έκανε… διπλοβάρδιες. Παρά τα αυστηρά μέτρα ασφαλείας, κατάφερε, μου λένε, να παρεισφρήσει σ’ αυτό ένας 19χρονος Αφρικανός, ηλεκτρολόγος, ο οποίος όταν ήρθε πρόσωπο με πρόσωπο με τον κ. Τσίπρα του ζήτησε να βγάλουν μαζί μια selfie για να τη δείξει στην κοπέλα του. Ο Πρωθυπουργός μετά χαράς πόζαρε με τον νεαρό Αφρικανό, όπως πόζαρε για άλλη μία selfie με μια υπάλληλο Πληροφορικής της κυβέρνησης της Μάλτας. Οχι, με την ελβετίδα ομόλογό του που του ζήτησε να συναντηθούν δεν έβγαλαν φωτογραφίες. Απλώς συζήτησαν τρόπους εντοπισμού ελλήνων φοροφυγάδων σε τράπεζες στην Ελβετία.
nnn
Ο Πρωθυπουργός επισκέφθηκε την Παρασκευή το μεσημέρι το υπουργείο Εξωτερικών. Λογικό, από τη στιγμή που επισκέπτεται σε λίγες ημέρες την Τουρκία και θέλει, μεταξύ άλλων, να ενημερωθεί από πρώτο χέρι. Ωστόσο η… βορειοκορεατική λογική επί της ενημέρωσης εντυπωσιάζει. Καμία ανακοίνωση, ούτε από το Γραφείο Πρωθυπουργού ούτε από το τυπικό σε αυτά τα ζητήματα ΥΠΕΞ. Ούτε την ώρα δεν ανακοίνωναν… Επίσης, μαθαίνω ότι επετράπη η είσοδος μόνο στους δημοσιογράφους από την κρατική τηλεόραση και το Αθηναϊκό Πρακτορείο. Αν μη τι άλλο, σεβασμός…
«Με πρόδωσε ο αδελφός μου»


Ποια νομίζετε ότι ήταν η αντίδραση του Αδωνη Γεωργιάδη όταν πληροφορήθηκε ότι ο Μάκης Βορίδης συντάσσεται με τον Απ. Τζιτζικώστα; «Με πρόδωσε ο αδελφός μου. Ευτυχώς!». Και να σκεφθείτε ότι Μάκης και Αδωνις ήταν ως Διόσκουροι και ο Αδωνις έλεγε ότι δεν επρόκειτο να θέσει υποψηφιότητα για την προεδρία της ΝΔ αν έθετε ο Μάκης. Εκείνο που λέει τώρα ο κ. Γεωργιάδης είναι ότι με την κίνησή του αυτή ο κ. Βορίδης «αυτοκτόνησε πολιτικά» αν εκλεγεί πρόεδρος οποιοσδήποτε άλλος εκτός του κ. Τζιτζικώστα.
nnn
Ομορφος κόσμος αγγελικά πλασμένος. Είναι δυνατόν; θα ρωτήσετε. Υπουργός (Ι. Πανούσης) με αρμοδιότητα τη Δημόσια Τάξη να παρακαλεί ένα μέλος της Πολιτικής Γραμματείας του ΣΥΡΙΖΑ (Π. Λάμπρου) με προϊστορία σε διαδηλώσεις, συγκρούσεις με τα ΜΑΤ και πορείες να μεσολαβήσει στα έγκλειστα μέλη των «Πυρήνων της Φωτιάς» ώστε να σταματήσουν να τον στοχοποιούν; Και ο κ. Λάμπρου, ο οποίος παραδέχεται πως συνομιλούσε εδώ και χρόνια μαζί τους, να μεταφέρει το αίτημα του υπουργού με τη σημείωση ότι «καμιά φορά στοχοποιούνται λάθος άτομα»; Και εν συνεχεία ο ένας (ο υπουργός) να καταγγέλλει τον άλλον ότι συνομιλούσε με τρομοκράτες που σκόπευαν στη φυσική και πολιτική εξόντωσή του και ο άλλος (Π. Λάμπρου) να καταγγέλλει τον υπουργό πως φαντάζεται «αστυνομικά μυθιστορήματα»;..
nnn
Και ενώ η κυβέρνηση έχει στραμμένη την προσοχή της στο να κλείσει τη συμφωνία και να ολοκληρώσει την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών, στην οδό Βασ. Σοφίας καταστρώνονται σχέδια για επενδύσεις στη χώρα μας «χωρίς να ξοδευτεί ούτε ένα ευρώ από τον κρατικό προϋπολογισμό». Εμπνευστής του προγράμματος των επενδύσεων είναι ο δραστήριος αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών Δ. Μάρδας (πιο δραστήριος ακόμη και από τον Ν. Παππά που έχει στην αρμοδιότητά του τις επενδύσεις). Θέλετε μερικά παραδείγματα; Σας πληροφορώ ότι το λεγόμενο «Θερινό Νταβός» έχει προχωρήσει τόσο που τις προσεχείς ημέρες θα εγκριθεί από το Κυβερνητικό Συμβούλιο που συνήθως συνεδριάζει υπό τον Ι. Δραγασάκη. Ο κ. Μάρδας ενημέρωσε και τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Πρ. Παυλόπουλο και του ζήτησε να το θέσει υπό την αιγίδα του, κάτι που, όπως μου λένε, ο Πρόεδρος δέχθηκε. Θέλετε κι άλλο παράδειγμα;
Κωδικός «Μπιγιονσέ»


Ο κωδικός «Σίρλεϊ Μπάσεϊ» εγκαταλείφθηκε (οι κακές γλώσσες είπαν ότι εγκαταλείφθηκε λόγω προχωρημένης ηλικίας της τραγουδίστριας του soundtrack των ταινιών Τζέιμς Μποντ). Νέος κωδικός: «Μπιγιονσέ». Την προσεχή εβδομάδα πραγματοποιείται ευρεία σύσκεψη με τη συμμετοχή και της Ελενας Κουντουρά για την επιλογή της καλύτερης τραγουδίστριας ή μουσικού από τις χώρες απ’ όπου μας έρχονται οι τουρίστες. Με δυο λόγια, θα ψάξουν, όπως δηλώνει υπερηφάνως ο κ. Μάρδας, να βρουν την καλύτερη Αμερικανίδα (που θα είναι η Μπιγιονσέ), την καλύτερη Γερμανίδα, την καλύτερη Ολλανδέζα, Καναδή, Βρετανίδα, Κινέζα κ.ά. Θα αναζητηθούν σπόνσορες ανά την υφήλιο, αφού η κυβέρνηση δεν έχει σκοπό να πληρώσει ούτε ένα ευρώ. Το σόου (που θα χρησιμεύσει και ως διαφημιστικό του ΕΟΤ) έχει προγραμματιστεί μέσα στο 2016. Αλλά ο δραστήριος κ. Μάρδας δεν σταματά εδώ…
nnn
Επειδή η δημιουργία «Θερινού Νταβός» και το σόου με τον κωδικό «Μπιγιονσέ» έχουν ήδη δρομολογηθεί και τέτοιου είδους επενδύσεις θεωρούνται piece of cake για τον Μάρδα, άρχισε να ασχολείται και με πιο σύνθετα πράγματα. Με σύνθημα «ξετρυπώνω λεφτά που ακόμη και ο Θεός έχει ξεχάσει» (σύνθημα, όπως λέει, που έκανε πράξη επί θητείας του στο Γενικό Λογιστήριο, όπου «ξετρύπωσε» ξεχασμένους λογαριασμούς πάνω από… 350 εκατ. ευρώ), στράφηκε προς τις πρεσβείες. Μαθαίνω ότι ορισμένοι πρεσβευτές (αποφεύγει να τους κατονομάσει) τον πλησίασαν και έδειξαν ενδιαφέρον να συνεισφέρουν οικονομικά για την υποδοχή των προσφύγων στη χώρα μας. Ως τώρα πέντε τον αριθμό από πλούσιες χώρες, όχι κατ’ ανάγκην ευρωπαϊκές. Ηδη ενημέρωσε τον κ. Τσίπρα, ο οποίος του είπε: «Δημήτρη, προχώρα, προσέγγισε κι άλλες πρεσβείες».
Ζωή for president
Δυναμική –όπως αναμενόταν άλλωστε –ήταν η επανεμφάνιση της Ζωής Κωνσταντοπούλου στο πεζοδρόμιο και στην πρώτη γραμμή του απεργιακού μπλοκ της Λαϊκής Ενότητας την προηγούμενη Πέμπτη.
nnn
Παρά το εκλογικό πατατράκ και την περιφρόνηση που εισπράττει διαρκώς εκ μέρους του διαδόχου της στην Προεδρία της Βουλής Ν. Βούτση για το μεγάλο έργο που επιτέλεσε διά της περιβόητης «επιτροπής για το χρέος» (η οποία εξεδιώχθη από τους χώρους της Βουλής), η πρώην πρόεδρος δεν το βάζει κάτω.
nnn
Για την ακρίβεια, κοιτάζει ψηλά. Και όπως μαθαίνω, μία εξέλιξη που μελετάται και μεθοδεύεται θα επιβεβαιώσει τη ρήση «μία φορά πρόεδρος, για πάντα πρόεδρος». Προετοιμαστείτε γιατί η ίδια πάντως προετοιμάζεται πυρετωδώς. Οπως με πληροφορούν, στο εν εκκρεμότητι ιδρυτικό συνέδριο της ΛΑΕ, όποτε αυτό πραγματοποιηθεί, έχει ήδη συμφωνηθεί την προεδρία του κόμματος να διεκδικήσει και να αναλάβει η κυρία Κωνσταντοπούλου!

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ