ΤΟ ΒΗΜΑ – The New York Times
Πόλεμος ! Ο Βλαντίμιρ Πούτιν δεν θα κουραστεί ποτέ να τον κηρύσσει. Κάθε φθινόπωρο από το 2004, ο Πούτιν συγκεντρώνει μια μεγάλη ομάδα διεθνών επιστημόνων και πολιτικών σχολιαστών για μια-δυο μέρες συζητήσεων. Η συνάντηση, που ονομάζεται «Λέσχη Συζητήσεων του Βαλντάϊ» έχει αλλάξει τοποθεσία, προσωπικότητες και θέματα στη διάρκεια των ετών. Συνήθως διεξάγεται στο Βαλντάϊ, ένα εθνικό πάρκο περίπου στα μισά του δρόμου μεταξύ της Μόσχας και της Αγίας Πετρούπολης, αλλά εφέτος πραγματοποιήθηκε στο Σότσι, όπου οι εγκαταστάσεις που έχουν απομείνει από τους Χειμερινούς Ολυμπιακούς Αγώνες έχουν περιπέσει σε αχρηστία.

Συνήθως η συνάντηση επικεντρωνόταν στην ρωσική πολιτική και την οικονομία, αλλά τα τελευταία χρόνια ασχολείται όλο και περισσότερο με τον ρόλο της Ρωσίας στον κόσμο. Συμμετείχαν σχεδόν όλοι οι Δυτικοί ειδικοί στη Ρωσία, που θα μπορούσαν να πάρουν μια πρόσκληση, καθώς ήταν μια ευκαιρία να αλληλεπιδράσουν με έναν πρόεδρο, ο οποίος είναι συνήθως απρόσιτος.

Παρ’ όλα αυτά, η βασική φύση της εκδήλωσης παραμένει σταθερή: είναι μια εκδήλωση αφειδώς χρηματοδοτούμενη από το Κρεμλίνο, όπου ο Πούτιν προβάλλει το όραμά του για τον εαυτό του και για την χώρα. Τίτλος εφέτος ήταν «Κοινωνίες Μεταξύ Πολέμου και Ειρήνης: Ξεπερνώντας την Λογική της Σύγκρουσης στον Κόσμο του Αύριο», αλλά στην εναρκτήρια ομιλία του ο Πούτιν κατήργησε το «μεταξύ». «Ο κόσμος βρίσκεται σε πόλεμο», εξήγησε. «Και υπεύθυνες για αυτό είναι οι Ηνωμένες Πολιτείες».

Περίπου όπως κάνει στις ΗΠΑ το λόμπι υπέρ της οπλοκατοχής, οι ηγέτες της Σοβιετικής Ενωσης ισχυρίζονταν παλαιά ότι ο μόνος τρόπος για να παραμείνουν ασφαλείς ήταν να είναι οπλισμένοι μέχρι τα δόντια. Ο Πούτιν έχει προχωρήσει τώρα αυτή τη λογική ένα βήμα παραπέρα, υποστηρίζοντας ουσιαστικά ότι ο μόνος τρόπος για να διατηρηθεί η ειρήνη είναι να κάνεις πόλεμο.
«Η ειρήνη ήταν ανέκαθεν, και παραμένει, ένα ιδανικό για την ανθρωπότητα», δήλωσε ο Πούτιν. «Αλλά η ειρήνη ως μια κατάσταση παγκόσμιας πολιτικής δεν ήταν ποτέ σταθερή».

Με άλλα λόγια, η ειρήνη είναι μια ανωμαλία, μια εύθραυστη κατάσταση ισορροπίας που, όπως εξήγησε ο Πούτιν, είναι εξαιρετικά δύσκολο να διατηρηθεί.

Δεδομένου ότι ο Ψυχρός Πόλεμος τελείωσε, ο κόσμος εξέπεσε στην αταξία. Οι Ηνωμένες Πολιτείες είναι ο κύριος ένοχος επειδή ανέτρεψαν την παγκόσμια ισορροπία με την κυριαρχία τους. Ο Πούτιν, ο οποίος ανέφερε διάφορα παραδείγματα αυτής της αμερικανικής συμπεριφοράς στο παρελθόν, αυτή τη φορά επικεντρώθηκε στο αντιπυραυλικό σύστημα και τις πρόσφατες δοκιμές του στην Ευρώπη.

Στη συνέχεια πέρασε στο θέμα της Συρίας. Επανέλαβε όσα έχει πει στο παρελθόν: η ρωσική στρατιωτική επέμβαση είναι νόμιμη, επειδή η Ρωσία προστατεύει την μόνη νόμιμη κυβέρνηση της Συρίας, του Μπασάρ αλ-Ασαντ, και οι Ηνωμένες Πολιτείες μπορούν να το αποδεχθούν αυτό και να διαπραγματευτούν με τη Ρωσία, ή να βρεθούν σε πόλεμο μαζί της.

Είναι σημαντικό να ακούσουμε τι λέει ο Πούτιν. Η αφήγησή του για την αντίσταση στην παγκόσμια κυριαρχία των ΗΠΑ είναι γνωστή, αλλά το σημείο κλειδί που τόνισε αυτή τη φορά αφορά τις απόψεις του σχετικά με τον πόλεμο – και την ειρήνη. Ο στρατηγικός σκοπός των πολέμων του Πούτιν είναι ο ίδιος ο πόλεμος. Αυτό είναι αλήθεια στην Ουκρανία, όπου οι εδαφικές διεκδικήσεις ήταν μια απλή πρόφαση, ισχύει και για την Συρία, όπου η προστασία του Ασαντ και η καταπολέμηση του ISIS είναι επίσης προφάσεις. Και οι δύο συγκρούσεις είναι πόλεμοι χωρίς τέλος στον ορίζοντα, διότι, κατά την άποψή του Πούτιν, μόνο στον πόλεμο μπορεί η Ρωσία να νιώσει πως βρίσκεται σε ειρήνη.

Οσο περισσότερο επανέρχεται η Ρωσία σε ένα ολοκληρωτικό καθεστώς, τόσο μεγαλύτερη ασφάλεια θα νιώθει από μια διαρκή κατάσταση πολέμου. Ο πόλεμος έχει αρχίσει, και ο Πούτιν δεν φείδεται προσπαθειών για να περάσει αυτό το μήνυμα.

* Η κυρία Μάσα Γκέσεν είναι Ρωσίδα δημοσιογράφος και συγγραφέας.