Θα μάθατε για τη θερμότατη υποδοχή που επιφύλαξαν οι κρατούμενοι στις φυλακές Διαβατών στον πρωθυπουργό Αλ. Τσίπρα (φωτογραφία). Ορθιοι τον χειροκροτούσαν, τον επευφημούσαν, του φώναζαν «μπράβο, Αλέξη» την ώρα που περνούσε από μπροστά τους, του επεφύλαξαν υποδοχή… ροκ σταρ. Εκείνο που ίσως δεν γνωρίζετε είναι ότι στις πρόσφατες εκλογές της 20ής Σεπτεμβρίου οι κρατούμενοι ψήφισαν τον ΣΥΡΙΖΑ με ποσοστό… Τσαουσέσκου! Οπως με διαβεβαίωσε ο Τάσος Παπαδόπουλος, διευθυντής των φυλακών, ο ΣΥΡΙΖΑ εξασφάλισε το… 85,66% των ψήφων των κρατουμένων. Συνεπώς τον κ. Τσίπρα τον αντιμετωπίζουν οι κρατούμενοι σαν ήρωα. Και το απέδειξαν. Γιατί –πιθανόν ούτε αυτό να το γνωρίζετε –τον αποθέωσαν και για δεύτερη φορά όταν επισκέφθηκε τη θεραπευτική κοινότητα «ΚΕΘΕΑ Προμηθέας» και μία τρίτη φορά όταν επισκέφθηκε το σχολείο «δεύτερης ευκαιρίας» που βρίσκεται εντός των φυλακών (οι μαθητές φώναζαν ρυθμικά «Τσίπρας- Τσίπρας»). Και σαν να μην έφταναν όλες αυτές οι επευφημίες, οι μαθητές τού δώρισαν και μια πήλινη τρισδιάστατη μεζονέτα (μακέτα) που απεικόνιζε λεπτομερώς τα στάδια κατασκευής της. Εργο των μαθητών προς τον Πρωθυπουργό, που επέλεξαν αυτό το δώρο να του κάνουν επειδή ο «Πρόεδρος είναι μηχανικός και καταλαβαίνει από κατασκευές». Ο κ. Τσίπρας έμεινε επί τρεις ώρες στη φυλακή συζητώντας με τους κρατουμένους και στην παρατήρησή τους ότι οι ποινές θα πρέπει να επιβάλλονται με πιο ανθρώπινο χαρακτήρα απάντησε: «Ηδη η κυβέρνηση κινείται προς αυτή την κατεύθυνση», πράγμα που σημαίνει αναμόρφωση του Ποινικού Κώδικα. Μόνο που δεν είχε άλλο χρόνο και δεν κάθησε να φάει μαζί τους, αλλά ενδιαφέρθηκε για το τι θα φάνε οι κρατούμενοι. Ρεβίθια στον φούρνο, τουρσί, ελιές, ντομάτα και ραβανί ως γλυκό!


Και η Λιάνη έγραψε βιβλίο

Ως απάντηση στο βιβλίο της Μαργαρίτας Παπανδρέου μπορεί να εκληφθεί το βιβλίο που γράφει (το έχει ήδη γράψει και βρίσκεται σε γνωστό εκδοτικό οίκο για επιμέλεια) η Δήμητρα Λιάνη. Περιγράφει, όπως έμαθα, τη σχέση της με τον Ανδρέα Παπανδρέου, τις ώρες που πέρασε στο Χέρφιλντ, δίνει τη δική της εξήγηση για το περίφημο νεύμα στο αεροδρόμιο αλλά αναφέρεται και σε πολιτικά ζητήματα. Η Δήμητρα Λιάνη εκμυστηρεύτηκε την είδηση ότι γράφει βιβλίο στον Αντιπρόεδρο της Βουλής Δ. Κρεμμαστινό, όταν τελευταίως είχε εισαχθεί στο Αττικό νοσοκομείο για ένα μικροπρόβλημα υγείας. Και τι νομίζετε ότι απάντησε ο καθηγητής κ. Κρεμμαστινός: «Προσοχή, κορίτσια, να μη γράφετε παραμύθια».
Τα βατόμουρα κάνουν τη διαφορά

Η πρόταση που έκανε ο αναπληρωτής υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Μάρκος Μπόλαρης στους αγρότες της Κάτω Αχαγιάς (και κατ’ επέκταση στο υπουργείο Εργασίας) έγινε δεκτή με ενθουσιασμό. Πρότεινε την ασφάλιση όλων των εποχικών εργατών (στην πλειοψηφία τους αλλοδαποί) που μαζεύουν τις ελιές, τα μήλα, τα πορτοκάλια, τα σταφύλια και τις φράουλες: «Θα σώσουν τον ΟΓΑ, θα εξισώσουν τους έλληνες εργάτες με τους ξένους» τους είπε. Ο υπουργός πάντως βρέθηκε προ εκπλήξεως όταν έμαθε ότι τα περισσότερα βατόμουρα εισάγονται στη χώρα μας και έδωσε συγχαρητήρια σε αγρότες που άρχισαν να καλλιεργούν εκατοντάδες στρέμματα με βατόμουρα.


Ο Ντασό και η Σίκινος

Ούτε η ηλικία του (είναι 89 ετών), ούτε τα πλούτη του (είναι ο 4ος πλουσιότερος στη Γαλλία και 69ος πλουσιότερος στον κόσμο), ούτε το σοβαρό μπλέξιμο που έχει με τη γαλλική Δικαιοσύνη εμποδίζουν τον Σερζ Ντασό (μεγαλομέτοχο της πολεμικής βιομηχανίας που κατασκευάζει τα πολεμικά αεροσκάφη Mirage και Rafale καθώς και τα πολυτελή τζετ Falcon) να επισκέπτεται την Ελλάδα και μάλιστα χωρίς κανείς να τον αντιληφθεί. Αλήθεια, τι γυρεύει ο άνθρωπος αυτός που κατηγορείται για «κατάχρηση εταιρικών περιουσιακών στοιχείων, διαφθορά» και «αγορά ψήφων» στην Ελλάδα; Σήμερα θα σας αποκαλύψω μία από τις επισκέψεις που έκανε ινκόγκνιτο στην Ελλάδα ο κ. Ντασό και αν δεν υπήρχε εκείνη την ημέρα απαγορευτικό απόπλου στο Αιγαίο, ίσως κανείς να μην τον είχε αντιληφθεί. Βρισκόταν στη Σίκινο με τη θαλαμηγό του, μαζί με τον πρώην πρεσβευτή της Γαλλίας Ζαν Λουπ Κουν Ντερφόρζ, όταν ο πολυεκατομμυριούχος Ντασό εκλήθη ξαφνικά να επικοινωνήσει με τον (τότε) πρόεδρο της Γαλλίας Νικολά Σαρκοζί. Η τηλεφωνική επικοινωνία επρόκειτο να γίνει στη γαλλική πρεσβεία, συνεπώς η παρουσία του στην Αθήνα ήταν αναγκαία. Για να φύγουν όμως πρέσβης και Ντασό από τη Σίκινο με οκτώ μποφόρ έπρεπε να ζητήσουν τη βοήθεια της (τότε) ελληνικής κυβέρνησης. Και ξέρετε ποιος τους… έσωσε; Ο Πάνος Καμμένος με… ελικόπτερο της Αερολέσχης, ο οποίος τότε (2006) ήταν υπουργός Ναυτιλίας.
nnn
Αλλά ο Ντασό εξακολουθούσε να πηγαινοέρχεται στα ελληνικά νησιά. Προτιμούσε τα κυκλαδίτικα και απολάμβανε τα «μικρά τηγανητά ψάρια», όπως συνήθιζε να λέει στους εδώ γάλλους διπλωμάτες που καμιά φορά τον συνόδευαν. Οχι πως άλλαξε συνήθειες όταν στη Γαλλία κέρδισε τις εκλογές ο (σοσιαλιστής) Φρανσουά Ολάντ. Και με αυτόν διατηρεί ισχυρούς δεσμούς, αν και γκρινιάζει για τη βαριά φορολογία. Αλλωστε ο 89χρονος πολυεκατομμυριούχος (και ιδιοκτήτης της «Figaro») πάντοτε ήταν σταθερός στις φιλίες του. Οπως φίλοι εξακολουθούν να είναι και με τον Ελληνογάλλο Πάρι Μουράτογλου (70ός πλουσιότερος Γάλλος), που ήρθε στην Αθήνα μαζί με τον Ολάντ και τον οποίο προσέγγισαν κυβερνητικά στελέχη για να αγοράσει κανάλι στην Ελλάδα.

HeliosPlus