Οσοι ακόμη και σήμερα κλείνουν τα μάτια στην ανάγκη βαθιάς τομής και μεγάλων αλλαγών στο ασφαλιστικό σύστημα της χώρας προφανώς δεν γνωρίζουν τα οικονομικά στοιχεία ή απλώς δεν αντιλαμβάνονται την έννοια της χρεοκοπίας.
Βέβαια αυτό δεν ισχύει ούτε για τους εργαζομένους οι οποίοι εξακολουθούν να πληρώνουν τις εισφορές τους ούτε για τους ασφαλισμένους που έχουν χάσει τη δουλειά τους ούτε για τους συνταξιούχους, οι οποίοι τα πέντε χρόνια του Μνημονίου είδαν τις συντάξεις τους να μειώνονται, με τον έναν ή τον άλλον τρόπο, 11 φορές!
Ισχύει για τους ειδικούς επί του Ασφαλιστικού των τηλεπαραθύρων και τους ανεκδιήγητους υπουργούς των κυβερνήσεων της τελευταίας πενταετίας οι οποίοι, ενώ γνώριζαν την κατάσταση των Ταμείων, έσπρωξαν ακόμη πιο μακριά τη μεταρρύθμιση που έπρεπε να έχει γίνει εδώ και δέκα, αν όχι περισσότερα, χρόνια.
Για τους μικροπολιτικούς λοιπόν ας παραθέσουμε τα επίσημα στοιχεία για την κατάσταση του Οργανισμού Ασφάλισης Ελευθέρων Επαγγελματιών. Το Ταμείο, που έχει 775.000 άμεσα ασφαλισμένους, εξάντλησε ήδη την επιχορήγηση του προϋπολογισμού για το 2015 και ως το τέλος του έτους θα έχει έλλειμμα 530 εκατ. ευρώ.
Με άλλα λόγια, αν δεν βρεθούν πρόσθετοι πόροι για να καλυφθεί η «τρύπα», δεν θα έχει να πληρώσει τις συντάξεις του Δεκεμβρίου.
Από τους ασφαλισμένους, αριθμός που συρρικνώνεται χρόνο με τον χρόνο, οι 545.000 δεν είναι σε θέση και δεν πληρώνουν τις εισφορές τους. Χρωστούν ήδη 10,3 δισ. ευρώ!
Από αυτούς οι 316.500 με χρέη 8 δισ. ευρώ είναι «ενεργοί», δηλαδή έχουν το κατάστημα ή τη δουλειά τους, αλλά δεν είναι σε θέση να πληρώσουν.
Αυτοί που διέκοψαν τη δραστηριότητά τους λόγω κρίσης είναι 228.000 και οφείλουν 2,3 δισ. ευρώ, που θεωρούνται χαμένα.
Αυτοί είναι οι αριθμοί που κάποιοι δεν θέλουν ούτε να βλέπουν ούτε να ακούνε…

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ