Ισως να μην το έχετε αντιληφθεί, αλλά και το τριήμερο των εορταστικών εκδηλώσεων για την εθνική επέτειο υπήρξαν αρκετά γεύματα (μπορώ να τα χαρακτηρίσω… λουκούλλεια), στα οποία ενδιαφέρον δεν έχουν μόνον οι συνθέσεις τους, αλλά και τι συζητήθηκε εκεί. Ενα τέτοιο γεύμα έγινε στο… Ησυχαστήριο του Τιμίου Προδρόμου στο Ακριτοχώρι Σερρών, ένα εκπληκτικό μοναστήρι το οποίο μάλιστα συνδέεται πνευματικά με την Ιερά Μονή Ξενοφώντος του Αγίου Ορους. Πάρτε χαρτί και μολύβι και σημειώστε ποιοι κάθησαν στο τραπέζι του ηγούμενου Αλέξιου και απόλαυσαν τις φέτες από ξιφία, τους ψαροκεφτέδες, τις πίτες και τσούγκρισαν τα ποτήρια τους με τσίπουρο!
nnn
Ηταν εκεί ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Πρ. Παυλόπουλος, τέσσερις υπουργοί και αναπληρωτές υπουργοί, οι Π. Καμμένος (φωτογραφία), Μ. Μπόλαρης, Δ. Βίτσας και Μαρία Τσαρουχά. Παρέστησαν ακόμη οι Αχ. Καραμανλής, ο υιός του, Κ. Καραμανλής, η βουλευτής της ΝΔ Σερρών Φωτεινή Αραμπατζή, ο διοικητής του Αγίου Ορους Αρίστος Κασμίρογλου, η ηγεσία των Ενόπλων Δυνάμεων και ο Π. Ευθυμίου (από το Ιδρυμα Ωνάση). Πρώτο θέμα στη συζήτηση ο «Τράκης». Οι βουλευτές αλλά και οι υπουργοί πείραζαν τον Π. Καμμένο ως εξής: «Πώς έμπλεξες με τον Δημήτρη Γιαννακόπουλο; Σου έκανε αγωγή και ζητεί 10 εκατ. ευρώ». Ο κ. Καμμένος έδειχνε μάλλον να αδιαφορεί για την αγωγή και είπε δημοσίως ότι «για τον Τράκη δεν είδατε τίποτε ακόμα. Εχω πολλά για τη γούνα του». Και η συζήτηση περί Δ. Γιαννακόπουλου (και των SMS που διαβάστηκαν στη Βουλή) έμεινε εκεί. Αμέσως μετά άνοιξε νέα συζήτηση…
nnn
Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είπε ότι δεν έχει επισκεφθεί το Αγιον Ορος, κάτι που θα ήθελε να κάνει. Και ενώ οι αρμόδιοι προσπαθούσαν να βρουν μια ημερομηνία, πετάχτηκε ο υπουργός Αμυνας και λέει στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας: «Αν πάτε στο Αγιον Ορος, θα δώσω εντολή σε ένα πολεμικό πλοίο να σας πάει στην αγιορείτικη κοινότητα…». Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας τον κοίταξε κάπως παράξενα (η αλήθεια είναι ότι όλοι κοίταξαν παράξενα τον κ. Καμμένο), οπότε του λέει: «Ε, όχι και πολεμικό πλοίο, κύριε υπουργέ». Η συζήτηση σταμάτησε εκεί και άρχισε μια άλλη από τον Αχ. Καραμανλή. Εκανε λόγο για χειρόγραφα του μοναστηριού τα οποία έχουν σήμερα οι Βούλγαροι και καλό είναι η πολιτεία να οργανωθεί και να τα ζητήσει πίσω, την ώρα μάλιστα που ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας θα επισκεφθεί σε λίγες ημέρες επισήμως τη Βουλγαρία. Αλλά και ο κ. Παυλόπουλος έκανε μια πρόταση: να καθιερωθεί η 27η Οκτωβρίου ως ημέρα τιμής για τα οχυρά Ρούπελ, πρόταση την οποία ανέλαβε (και πάλι) ο κ. Καμμένος να υλοποιήσει. Εν συνεχεία ήρθαν τα τσίπουρα από τους καλόγερους…


Ο απλήρωτος κ. Τσακνής

Δεν μπορεί, θα το κάνει για την ψυχή της Αριστεράς, σχολιάζουν οι πιο στενοί φίλοι και συνεργάτες του προέδρου της ΕΡΤ Διον. Τσακνή, ο οποίος παραμένει (κατά δήλωση του ιδίου) απλήρωτος. Ναι, δεν έχει εισπράξει, όπως αποκάλυψε ο βουλευτής Γ. Αμυράς, ούτε ένα ευρώ από τότε που τοποθετήθηκε σε αυτή τη νευραλγική θέση. Και μπορεί να δηλώνει «αμετανόητος αριστερός τροβαδούρος», πλην όμως δεν έχει ακόμη πληρωθεί, όχι επειδή, όπως μου λένε, δεν θέλει τον μισθό του (κάπου 3.000 ευρώ τον μήνα), αλλά δεν είχε γίνει ακόμη η πολυπόθητη εκκαθάριση για τη μισθοδοσία της ΕΡΤ από το υπουργείο Οικονομικών. Το παραδέχθηκε άλλωστε και ο ίδιος σε μια πρόσφατη ακρόαση που έχει στην Επιτροπή Θεσμών για την αδειοδότηση των τηλεοπτικών καναλιών, αλλά έσπευσε να τον διορθώσει και να κρατήσει ψηλά το κύρος της πολύπαθης δημόσιας τηλεόρασης ο Λάμπης Ταγματάρχης λέγοντας ότι έχουν όλοι πληρωθεί. Τώρα, ποιος λέει αλήθεια και ποιος ψέματα, δικό τους πρόβλημα.


Ιδεολογικά νερά στο Ποτάμι

Διακριτικές μεν, σαφείς δε ενστάσεις ως προς τον ιδεολογικό χαρακτήρα του Ποταμιού, που επιχειρήθηκε να προσδιορισθεί από τον εκπρόσωπο Τύπου του κόμματος ως «φιλελεύθερη Αριστερά», μου λένε ότι εγείρονται εν όψει του Εκτακτου Συνεδρίου που έχει προγραμματισθεί για τις αρχές Δεκεμβρίου. Θέλετε ένα παράδειγμα; Το μέλος της Πανελλήνιας Επιτροπής για το Ιδρυτικό Συνέδριο του Ποταμιού, Κωνσταντίνος Γκράβας, σε ανάρτησή του στα κοινωνικά δίκτυα τοποθετεί το στίγμα του Ποταμιού στον χώρο του «Ριζοσπαστικού Κέντρου». Μάλιστα, αναφέρει χαρακτηριστικά ότι και ο επικεφαλής Σταύρος Θεοδωράκης είχε χρησιμοποιήσει την ίδια φράση σε κεντρική εκδήλωση το περασμένο φθινόπωρο. Ο κ. Γκράβας πάντως δεν παραλείπει –μάλλον αιχμηρά –να δανεισθεί μια συμβουλή του γκουρού του μάρκετινγκ Φίλιπ Κότλερ: «Ισως η χειρότερη «στρατηγική» είναι όταν αλλάζεις διαρκώς στρατηγική»… Συμπέρασμα; Αργησαν λίγο, αλλά άρχισαν τα όργανα στο Ποτάμι.
Πωλούν σκάφη για ρευστό

Μαθαίνω ότι τούτες τις δύσκολες ημέρες παρατηρείται ένας οργασμός (ακριβώς έτσι μου τον χαρακτήρισαν) πωλήσεων ακριβών σκαφών από τους έλληνες ιδιοκτήτες τους. Τα μεσιτικά γραφεία έπιασαν δουλειά και πωλούν συνεχώς σκάφη. Οχι όποια-όποια σκάφη, αλλά πολυτελή και μεγάλα. Οι ιδιοκτήτες τους φαίνεται ότι βρίσκονται σε αναζήτηση χρημάτων και αναγκάζονται να πωλήσουν τα πολυτελή σκάφη τους. Η κρίση τούς άγγιξε για τα καλά. Ζήτηση μαθαίνω ότι υπάρχει. Οχι όμως από Ελλάδα, αλλά από το εξωτερικό. Μόλις προχθές πουλήθηκε σε έναν εκατομμυριούχο που έχει έδρα στο Μονακό σκάφος επιχειρηματία αντί 25 εκατ. ευρώ.

Ο Βαρουφάκης και οι… αθεόφοβοι της RAI

«Και τι θέλετε να έκανα;. Αφού οι αθεόφοβοι της RAI με παρακαλούσαν να μου δώσουν τόσα λεφτά; Και δεν ήταν μόνον 24.000 ευρώ ή εάν θέλετε 1.000 ευρώ το λεπτό. Ηταν πολύ περισσότερα που μου πρόσφεραν εάν υπολογίσεις και τους φόρους». Αυτά λέει ο Γιάνης Βαρουφάκης για το θόρυβο που ξέσπασε στην Ιταλία για τα χρήματα που παραδέχθηκε πως πήρε ώστε να εμφανιστεί σε μια εκπομπή της RAI: «Δεν είχα όρεξη να πάω, δεν ήθελα, πώς το λένε… Είχα εκείνη την ημέρα σημαντικές συναντήσεις στο Παρίσι, αλλά οι Ιταλοί με πίεσαν. Μου πρόσφεραν αυτό το ποσό (στο οποίο πρέπει να προσθέσετε 45% φόρους), πρώτη θέση σε αεροπορικά εισιτήρια και πήγα. Ηταν μία αξιόλογη πολιτική εκπομπή, η οποία τα οικονομικά της λειτουργούν με βάση τις διαφημίσεις που εισπράττει η παραγωγή». Τώρα εάν υπάρχει σάλος στην Ιταλία για την αμοιβή που πήρε ουδόλως, όπως λέει, τον ενδιαφέρει…

***

Ή μάλλον τον ενδιαφέρει γιατί σε άλλες ομιλίες του «εισέπραξα μηδέν», όπως δηλώνει. Ανήμερα της 28ης Οκτωβρίου βρισκόταν στο Μόναχο, μίλησε σε 900 άτομα και δεν πήρε τίποτα ως αμοιβή. Αμ το άλλο; Ο Guardian λέει με καμάρι, διοργάνωσε εκδήλωση στην οποία θα μιλούσε και αυτός, έβαλε όσους ήθελαν να την παρακολουθήσουν να πληρώσουν 18 λίρες και ούτε το ταξί του πλήρωσαν.

***

Το καλύτερο όμως για τον κ. Βαρουφάκη σας το άφησα για το τέλος. Σ΄όλες αυτές τις ομιλίες του, αναφέρεται και στην αποπομπή του από την κυβέρνηση. Ιδού τι αλίευσα. Λέει ότι δεν τον έδιωξε από την κυβέρνηση ο Αλ. Τσίπρας. Αντιθέτως ότι τον παρακαλούσε να μείνει: «Μου πρόσφερε το υπουργείο Οικονομίας, τη θέση του Γ. Σταθάκη. Του είπα «είναι σοβαρά πράγματα αυτά; Να αλλάξω όροφο για να υπογράψω κάτι το οποίο πίστευα και πιστεύω πως δεν πρόκειται να εφαρμοστεί. Οχι Αλέξη σ΄ευχαριστώ», του είπα και του έδωσα την παραίτησή του.. Αλλά ο κ. Βαρουφάκης τα έχει βάλει τώρα τελευταίους με ορισμένους «εκατομμυριούχους πολιτικούς»( χωρίς ωστόσο να τους κατονομάζει). Δηλώνει ότι είναι έτοιμος να αναρτήσει τους τραπεζικούς του λογαριασμούς και όλα τα εισοδήματά του στο διαδύκτιο με την προϋπόθεση ότι θα κάνουν το ίδιο και όλα τα μέλη της κυβέρνησης. Επιπλέον αναφέρει ότι εγκατέλειψε μία θέση καθηγητού στο Πανεπιστήμιου του Τέξας, ότι ξεσπίτωσε την οικογένειά του για να βοηθήσει τον κ. Τσίπρα. Και τέλος ο τελευταίος μισθός που πήρε από το κράτος ήταν στις 26 Ιουλίου 2015. Εισέπραξε 3.000 ευρώ ως βουλευτής και υπουργός. Τα υπόλοιπα τις βουλευτικής του αποζημίωσης τα έδινε στον ΣΥΡΙΖΑ για τις ανθρωπιστικές οργανώσεις.

Silver Alert: Η Ζωή στην Βουλή!

Φόβος και τρόμος επικράτησε στην Βουλή -ευτυχώς για λίγη ώρα- στο άκουσμα και μόνον της είδησης ότι η Ζωή Κωνσταντοπούλου, η αλήστου μνήμης Πρόεδρος της Βουλής, εθεάθη στο κτήριο του κοινοβουλίου! Κάποιοι θεώρησαν ότι επρόκειτο περί κακόγουστης φάρσας αυτών που θέλουν να παίζουν με τα νεύρα των υπηρεσιακών παραγόντων και των υπαλλήλων της Βουλής οι οποίοι από τότε που έφυγε η Ζωή ξαναβρήκαν τον εαυτό τους. Όμως δεν ήταν φάρσα! Η τέως «σιδηρά κυρία» του Κοινοβουλίου όντως βρέθηκε στα παλιά λημέρια της για να λάβει μέρος όπως και οι άλλοι πρώην Πρόεδροι της Βουλής, στην συνεδρίαση που συγκάλεσε ο διάδοχός της Ν. Βούτσης, παρουσία των αρμοδίων παραγόντων του Ιδρύματος της Βουλής, το οποίο παραμένει εδώ και οκτώ μήνες σε αδράνεια αφού δεν έχει ανανεωθεί η θητεία των μελών της Εκτελεστικής Επιτροπής και του επικεφαλής καθηγητή Π. Σούρλα.

HeliosPlus