από metereologos.gr
Τρίτη 17 Ιουλίου 2018
 
 

Φυσικές καταστροφές και διεθνείς αγορές

εκτύπωσημικρό μέγεθος  μεγάλο μέγεθος

 

Τα τελευταία χρόνια παρατηρούνται όλο και περισσότερες φυσικές καταστροφές σε διάφορα μέρη στον πλανήτη, με σοβαρές επιπτώσεις για τον άνθρωπο και το γενικότερο περιβάλλον στο οποίο ζει .Οι χώρες που πλήττονται από φυσικές καταστροφές εκτός των τεραστίων ανθρώπινων και υλικών καταστροφών υφίστανται και την απώλεια της εμπιστοσύνης των διεθνών αγορών.

Χαρακτηριστικά παραδείγματα αποτελούν η Δομινικανή Δημοκρατία και η Ταϊλάνδη καθώς οι συγκεκριμένες χώρες βρίσκονται αντιμέτωπες με υποβάθμιση της πιστοληπτικής τους ικανότητας κατά 2,52 και 1,55 μονάδες αντίστοιχα, σύμφωνα με τον οίκο αξιολόγησης Standard and Poor΄s εξαιτίας των προβλέψεων για φυσικές καταστροφές που πρόκειται να συμβούν στο άμεσο μέλλον. Επίσης ενδεικτικά είναι τα στοιχειά του ΟΑΣΑ, σύμφωνα με τα όποια μέχρι το τέλος του 21ου αιώνα οι επιπτώσεις από τις φυσικές καταστροφές στην παγκόσμια οικονομία θα ανέρχονται από  1,5% μέχρι και 4,8% του παγκόσμιου ΑΕΠ. Παράλληλα, υπολογίζεται ότι μέχρι το 2100 177 εκατομμύρια άνθρωποι θα ζουν σε περιοχές οι οποίες είναι ευάλωτες σε πλημύρες με άμεσο και ορατό κίνδυνο στην καθημερινότητα τους. Οι αναφερόμενες  οικονομικές επιπτώσεις δεν αφήνουν αδιάφορους πλέον τους οίκους αξιολόγησης και έτσι μελλοντικά πιθανόν να δώσουν μεγαλύτερη βαρύτητα στα συγκεκριμένα φαινόμενα.

Η πρόληψη αλλά και η αντιμετώπιση των παραπάνω φαινομένων είναι κάτι εξαιρετικά δύσκολο, καθώς τις τελευταίες δεκαετίες κράτη και παγκόσμιοι οργανισμοί έχουν δαπανήσει μεγάλα χρηματικά ποσά για αντίστοιχες δράσεις με τα μέχρι στιγμής αποτελέσματα να μην είναι τα προσδοκώμενα.

Για να αντιμετωπιστούν αποδοτικότερα οι φυσικές καταστροφές, θα πρέπει τα κράτη να έρθουν σε άμεση συνεργασία μεταξύ τους μέσω  του Ο.Η.Ε. η της Παγκόσμιας Τράπεζας  και να δημιουργήσουν ένα νέο οργανισμό-παρατηρητήριο , ο όποιος θα έχει ως αντικείμενο  την έρευνα και την αντιμετώπιση των φυσικών καταστροφών ,την χρηματοδότηση συγκεκριμένων στρατηγικών υποδομών άλλα  δεν θα έχει σκοπό την στήριξη των πληγέντων. Η χρηματοδότηση του συγκεκριμένου φορέα, θα επέλθει από τον προϋπολογισμό των κρατών/μελών του ΟΗΕ όπου το κάθε κράτος/μέλος θα πρέπει να διαθέτει ένα πόσο της τάξεως του 0,15 τοις εκατό του ΑΕΠ (όπως γίνεται και στην αναπτυξιακή βοήθεια)στην χρηματοδότηση  του συγκεκριμένου φορέα.

Ο συγκεκριμένος οργανισμός με τα χρήματα που διαθέτει, θα έχει σκοπό την ανάπτυξη καινοτομιών και μέσων νέας τεχνολογίας στον αντιμετώπιση των φυσικών καταστροφών(πχ drones) άλλα και την επανόρθωση στρατηγικών υποδομών που υποστηρίζουν την οικονομική λειτουργία. Η κατανομή των δαπανών θα γίνει κατά κανόνα στα είδη των φυσικών καταστροφών, όπου ο άνθρωπος έχει την τεχνική γνώση να τις αντιμετωπίσει. Σε περίπτωση φυσικών  καταστροφών  όπως π.χ. σεισμοί, ηφαιστειακές εκρήξεις η χρηματοδότηση  θα γίνεται κατά βάση στην προετοιμασία και την ενημέρωση των πολιτών πάνω στα συγκεκριμένα ζητήματα.

Αναφορικά με τον τρόπο αξιοποίησης των τεχνολογικών εφευρέσεων-καινοτομιών , θα είναι καθαρά συλλογική δηλαδή στα μέρη του πλανήτη τα όποια έχουν τον μεγαλύτερο κίνδυνο από τις φυσικές καταστροφές εκεί  θα εφαρμόζονται τα τεχνολογικά επιτεύγματα.

Παράλληλα, για να υπάρχει καλύτερη και πιο οργανωμένη λειτουργία του συγκεκριμένου οργανισμού-παρατηρητηρίου  κρίνεται αναγκαία η συνεργασία μεταξύ διαφόρων τομέων (Πανεπιστήμια, Κυβερνήσεις  κ.α.) έτσι ώστε να επιτευχτεί η μεγίστη αποτελεσματικότητα.

Καταληκτικά μπορεί κανείς να επισημάνει το γεγονός ότι η φυσικές καταστροφές είτε στο άμεσο μέλλον είτε στο έμμεσο, θα επηρεάσουν τον πλανήτη και την ίδια στιγμή την οικονομία των πληγέντων κρατών από φυσικές καταστροφές. Το γεγονός αυτό δεν έμεινε απαρατήρητο από τους οίκους αξιολόγησης και η δημιουργία του προτεινομένου φορέα θα είχε ως αποτέλεσμα να μην συμπεριλαμβάνουν στις αξιολογήσεις τους τις επιπτώσεις των φυσικών καταστροφών εξαιτίας  της ύπαρξης αλλά και της δυνατότητας χρηματοδότησης των επιδιορθώσεων από τον προτεινόμενο φορέα.

Ο Βασίλης Καμαργιάννης είναι φοιτητής στο Πανεπιστήμιο ΑιγαίουΓνώμες περισσότερες ειδήσεις

εκτύπωσημικρό μέγεθος  μεγάλο μέγεθος

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

 
 
σχόλια (6)
 
 
απομένουν 700 χαρακτήρες
Τα πεδία που είναι σημειωμένα με * είναι υποχρεωτικά
 
Τα μηνύματα που δημοσιεύονται στο χώρο αυτό εκφράζουν τις απόψεις των αποστολέων τους. Το ΒΗΜΑ δεν υιοθετεί καθ’ οιονδήποτε τρόπο τις απόψεις αυτές. Ο καθένας έχει δικαίωμα να εκφράζει την γνώμη του, όποια και να είναι αυτή. Δεν δημοσιεύονται συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια και όσα είναι γραμμένα με κεφαλαία γράμματα. Τέτοια μηνύματα θα διαγράφονται όποτε εντοπίζονται.
   
  Συγχαρητήρια | 09/11/2015 16:03
  Ενδιαφέρουσα άποψη και σχολιασμός , περιμένουμε και νέα άρθρα σου....
  tsiakmako
  απάντηση30
   
   
  Ratings | 29/10/2015 13:30
  Endiaferon thema pou den mporei evkola na tpo prosegisei o mesos nous alla den menei aparatirito apo ta rating agengies
  John
  απάντηση90
   
   
  Impressive | 29/10/2015 05:50
  That's a pretty impressive insight . I think this article underlines the urgency of our current global situation which unfortunately has been ignored or deliberately side stepped by some politicians because of industrial interests. (eg, the avoiding of tackling carbon emissions and climate change issues because of the economy's dependence on the coal industry in Australia)
  Paul AUS
  απάντηση100
   
   
  Μεταναστευτικο | 28/10/2015 15:07
  Το επόμενο φαινόμενο που θα αξιολογήσουν αυτοί οι απίστευτοι ,,νταβατζήδες,, της παγκοσμίας οικονομίας θα είναι το ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΥΤΙΚΟ!! Οπότε θα ξαναβρούν ευκαιρία να μας σκίσουν
  Fakidomitis
  απάντηση101
   
   
  Οι ,,οικοι,, σξιολογησης | 28/10/2015 14:33
  Τελικα οι λεγομενοι οικοι σξιολογησης των οικονομιων αποκτουν τετοια σημασια και βαρυτητα που αγγιζουν τα ορια της φαντασιας. Παντως για πρωτη. φορα διαβσζω οτι τα φυσικα φαινομενα αγγιζουν την δανειολιπτικη ικανοτητα των κρατων.
  ...καθοριζουν τα παντα.
  απάντηση100
   
   
  Ενδιαφέρουσα διάσταση | 28/10/2015 11:13
  Το άρθρο αναδεικνύει μία ενδιαφέρουσα διάσταση των φυσικών καταστροφών όπως ενδεχομένως συνδέονται και με την κλιματική αλλαγή. Ισως είναι και η μόνη διάσταση που μπορεί να ανησυχήσει τις αγορές σε ότι αφορά στον κίνδυνο της κλιματικής αλλαγής και κατά συνέπεια να παρακινήσει στην ανάγκη για άμεση δράση. Ο συντάκτης - φοιτητής έχει θέσει σωστά το θέμα και θα μπορούσε να εξειδικεύσει περαιτέρω τη διάσταση αυτή, σε νεότερο άρθρο,
  Kαθηγητής ΕΚΠΑ
  απάντηση110