Εφθασε πάλι με ελικοφόρο αεροσκάφος της γραμμής στην Κοζάνη από την Αθήνα και πήγε κατευθείαν στο Πανεπιστήμιο της Δυτικής Μακεδονίας για να διδάξει. Για την Περιστέρα (Μπέτυ) Μπαζιάνα ήταν ουσιαστικά το δεύτερο μάθημα που θα έκανε στους φοιτητές και στις φοιτήτριες, αφού την προηγούμενη φορά δεν πήγε λόγω μιας εμπύρετης ίωσης που την ταλαιπωρούσε. Αυτός ήταν και ο λόγος που ζήτησε από το καφενείο μια «καυτή σοκολάτα», γιατί, όπως έλεγε, ακόμη την ταλαιπωρούσε ο λαιμός της από την ίωση. Τι λένε όμως οι φοιτητές για την καθηγήτριά τους, σύντροφο του Πρωθυπουργού της χώρας; «Δεν κάνει κουβέντα για τα πολιτικά, ούτε για την εσωτερική κατάσταση της χώρας. Είναι προσηλωμένη στο μάθημα και υπέρ το δέον υπομονετική. Να σκεφθείτε ότι ακόμη και όταν γίνεται φασαρία στην αίθουσα αποφεύγει να κάνει παρατηρήσεις, απλώς περιμένει να τελειώσει η φασαρία για να συνεχίσει τη διδασκαλία» έλεγαν. Η κυρία Μπαζιάνα διδάσκει προς το παρόν μόνο θεωρία, αφού τα εργαστήρια του πανεπιστημίου (εκεί όπου είναι και το δυνατό πανεπιστημιακό σημείο) δεν είναι ακόμη έτοιμα. Το βράδυ, μόλις τελειώσει τη διδασκαλία, πηγαίνει οδικώς στη Θεσσαλονίκη για να πάρει τη βραδινή πτήση ώστε να είναι κοντά στα παιδιά της.


Κοίτα κάτι συμπτώσεις…

Είναι σε όλους γνωστό (μια και έγινε λόγος για πανεπιστήμια) ότι ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας έχει μεταπτυχιακές σπουδές στην Πολεοδομία και στη Χωροταξία. Μαθαίνω ότι η διπλωματική του εργασία είχε το πολύ σχετικό με την Πολεοδομία θέμα «Οι ευέλικτες μορφές απασχόλησης και η έντασή τους στην ΕΕ και στην Ελλάδα. Εστίαση στη Ναυπηγοεπισκευαστική Ζώνη Περάματος». Ενδιαφέρον όμως έχει και η σύνθεση της επιτροπής καθηγητών, σύμφωνα με έγγραφο που κυκλοφορεί στη Βουλή. Ενα από τα μέλη της επιτροπής καθηγητών είναι ο Αρ. Μπαλτάς, δύο φορές υπουργός (Παιδείας και Πολιτισμού και συνομιλητής του Φρανσουά Ολάντ στο Gazarte). Αλλο μέλος είναι η Ντίνα Βαΐου, υποψήφια ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ και αρθρογράφος της «Αυγής». Τρίτο μέλος η Μαρία Καραμεσίνη, υποψήφια ευρωβουλευτής (και αυτή) του ΣΥΡΙΖΑ και διοικήτρια του ΟΑΕΔ. Τέταρτο μέλος η Σοφία Αυγερινού, στέλεχος του ΣΥΡΙΖΑ (αλλά δεν τη βλέπω ακόμη σε κάποια θέση).
Ο Βαρουφάκης σπάει πλάκα

«Ηρθα να σας κάνω μία ομιλία, να σας αρπάξω 55.000 λίρες και να φύγω» είπε χαριτολογώντας ο Γιάνης Βαρουφάκης στη διάλεξη του που έδωσε τη Δευτέρα στο φημισμένο Πανεπιστήμιο του Κέιμπριτζ. Και τούτο γιατί, όπως λέει, πολύ τον ενόχλησε το γεγονός ότι ορισμένοι (οι «γνωστοί συκοφάντες του» – όπως τους αποκαλεί) τον εμφανίζουν να εισπράττει ως και 66.000 ευρώ για κάθε ομιλία ή διάλεξή του. Ετσι άρχισε, όπως αναφέρει, να σπάει πλάκα με τα λεφτά των ομιλιών του. Ξαφνικά όμως σοβαρεύει και αφού αναφέρει ότι κατά μέσο όρο στις 20 ομιλίες που έκανε τελευταίως εισέπραξε μόνο 1.100 ευρώ για την καθεμία, προσθέτει ότι προτίθεται να δώσει στη δημοσιότητα ποιες ομιλίες έκανε, πότε τις έκανε και πόσα (με αποδείξεις) εισέπραξε από αυτές. Το ζήτημα ωστόσο παραμένει, αφού υπάρχουν γραφεία τα οποία υποστηρίζουν ότι κλείνουν ομιλίες του κ. Βαρουφάκη προς 66.000 ευρώ τη μία. Τι απαντά; Παραδέχεται ότι πάει σε ομιλίες που του κλείνουν τα γραφεία αλλά, όπως λέει (και όποιος θέλει τον πιστεύει), τις ομιλίες αυτές τις έκανε προτού εκλεγεί βουλευτής, ουδέποτε τις έκανε ως υπουργός, και ότι τις μεγάλες αμοιβές εισέπραττε («όπως άλλωστε κάνουν όλοι οι καθηγητές» ισχυρίζεται) μόνον όταν καλούσαν από κάποια τράπεζα ή πολυεθνική εταιρεία.


Αλλη μία σκληρή διαπραγμάτευση

Σε αυτές τις 17 ώρες «σκληρής διαπραγμάτευσης» για το Μνημόνιο (που συχνά επικαλείται ο Πρωθυπουργός) θα πρέπει εφεξής να προσθέτετε άλλες 11 «επίσης σκληρής διαπραγμάτευσης» για το Προσφυγικό. Η έκτακτη Σύνοδος Κορυφής άρχισε στις 4 το απόγευμα και ολοκληρώθηκε στις 3 το πρωί της Δευτέρας. Οπως μου έλεγε ο υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής Γιάννης Μουζάλας, όλα αυτά που είχαν προαναγγείλει τα γερμανικά περιοδικά για μια πόλη 50.000 προσφύγων μέσα στην πόλη ήταν αλήθεια: «Στην αρχή οι πάντες μάς πίεζαν, και κυρίως οι Γερμανοί, αλλά με σκληρή διαπραγμάτευση αποτρέψαμε τα χειρότερα» λέει.


Ολοι ξένοι στην ίδια πόλη

Με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Προκόπη Παυλόπουλο (ο οποίος προερχόταν από συνάντηση για καφέ στο «Ηλέκτρα Παλάς» με τον γραβατωμένο δήμαρχο Γιάννη Μπουτάρη) έκανε την εμφάνισή του στα εγκαίνια της έκθεσης του ΑΠΕ για το έπος του 1940 ο Βαγγέλης Μεϊμαράκης. Στην έκθεση ήταν ήδη παρών και περίμενε ο Απόστολος Τζιτζικώστας, ο οποίος ανθυπομειδίασε όταν τους είδε μαζί. Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας χαιρέτησε μόνο τον αναπληρωτή υπουργό Εξωτερικών Δημήτρη Μάρδα, διότι προφανώς είχε συναντήσει όλους τους υπόλοιπους στην πρωινή δοξολογία. Αφού την εγκαινίασε, ξεναγήθηκε στην έκθεση από τον πρωτεργάτη της Κώστα Γκιουλέκα, συνοδευόμενος από τον Μάρκο Μπόλαρη, ο οποίος έδειχνε ιδιαίτερα ευτυχισμένος, τον Τάσο Κουράκη, ο οποίος πρωτοστατούσε κάποτε στις «λαϊκές παρελάσεις» του ΣΥΡΙΖΑ τέτοιες εορταστικές μέρες, και τον Δημήτρη Μάρδα, ο οποίος ξεδίπλωνε την πλοκή του βιβλίου που ξεκίνησε να συγγράφει, εμπνεόμενος από την υπουργική του καριέρα. Μεϊμαράκης και Τζιτζικώστας είχαν εξαφανιστεί χωρίς να ανταλλάξουν ένα βλέμμα, αν και στέκονταν σχεδόν δίπλα δίπλα. Λέτε να πήγαν να λύσουν τις διαφορές τους;

Η μεγάλη ρεβάνς του Μάρδα

Νέο μυθιστόρημα «με μπόλικο άγριο σεξ» γράφει ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών Δ. Μάρδας και το ανακοίνωσε μάλιστα και στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Πρ. Παυλόπουλο στη Θεσσαλονίκη. Τίτλος του θα είναι «Η μεγάλη ρεβάνς» και θα έχει μέσα μυστήριο, φόνους και περιπέτεια. Ο υπουργός δεν είχε σκοπό να βάλει στο βιβλίο του σεξ και μάλιστα «άγριο σεξ», πλην όμως ακολούθησε πιστά τις συμβουλές του εκδότη του για να μην το κάνει… ανιαρό και να διαβαστεί. Ηδη το βιβλίο έχει ολοκληρωθεί και οδεύει προς τυπογραφείο. Τα πρόσωπα και τα γεγονότα, όπως αναφέρει είναι φανταστικά για να μην υπάρξουν παρεξηγήσεις. Είναι όντως φανταστικά ή απλώς τους αλλάζει τα ονόματα; Ιδού η απορία.

Οι εκπλήξεις της παρέλασης

Και ξαφνικά την ώρα της δοξολογίας στο Αγιο Δημήτριο, ενώπιον του Προέδρου της Δημοκρατίας περνά ένας σχηματισμός αεροσκαφών. Ο Πρ. Παυλόπουλος κοιτάζει με απορία τον Αρχηγό της Πολεμικής Αεροπορίας αντιπτέραρχο (Ι) Χρ. Βαϊτση ωσάν να θέλει να του πει «τι συμβαίνει;». Αντί άλλης απαντήσεως ο αρχηγός χαμογελά και του λέει: «Σας ετοιμάζω εκπλήξεις στην παρέλαση». Ο Πρόεδρος δεν ρώτησε τι είδους έκπληξη, γιατί θα έπαυε να είναι έκπληξη. Εκείνο που έμαθα είναι ότι θα υπάρξει και πάλι επίδειξη με επικίνδυνους πλην θεαματικούς ελιγμούς από ένα F-16 της Πολεμικής Αεροπορίας. Επίσης μ΄ένα C-130 θα μεταφερθούν από την Κύπρο καταδρομείς που έχουν πολεμήσει και τραυματιστεί κατά την τουρκική εισβολή του 1974 και θα παρελάσουν μπροστά από την εξέδρα των επισήμων.

Μπουτάρης: Γιατί έβαλα γραβάτα

Είναι η τρίτη φορά στη ζωή του που έβαλε γραβάτα ο Δήμαρχος Θεσσαλονίκης Ι. Μπουτάρης. Και ξέρετε γιατί αποφάσισε αυτή τη φορά να βάλει γραβάτα και να γίνει θέμα της ημέρας; «Μου την έχουν σπάσει όλοι αυτοί οι Συριζαίοι που εμφανίζονται χωρίς γραβάτα στις επίσημες εκδηλώσεις. Ο άλλος υποδέχεται τον Πρόεδρο της Γαλλίας χωρίς γραβάτα, ο άλλος πάει στη Σύνοδο Κορυφής χωρίς γραβάτα και με τα χέρια στην τσέπη. Αϊ στο διάολο τους βαρέθηκα και είπα στη Θεσσαλονίκη έχουμε διπλή γιορτή, θα φορέσω γραβάτα για να τους τη σπάσω. Να ξέρουν οι Συριζαίοι ότι έτσι όπως κάνουν, δεν γίνεται επανάσταση», είπε ο κ. Μπουτάρης και αποκάλυψε: «Εχω ράψει και φουστανέλα στη Νάουσα και με την πρώτη ευκαιρία, σε εθνική επέτειο θα εμφανιστώ και με φουστανέλα. Αυτοί χωρίς γραβάτα, εγώ με φουστανέλα. Και ότι θέλουν ας πουν. Οι Σκωτσέζοι γιατί φορούν Κιλτ;

HeliosPlus