Πώς άραγε να νιώθει ο ταλαντούχος υπουργός Εργασίας (φωτογραφία) που είναι τώρα αναγκασμένος να πετσοκόψει τις συντάξεις όταν πριν από λίγους μήνες περιδιάβαζε από κανάλι σε κανάλι προς άγραν πελατών υπερασπιζόμενος τα δικαιώματα των συνταξιούχων; Μαθαίνω ότι σήμερα δεν έχει κανένα πρόβλημα, ότι είναι το ίδιο άνετος όπως ήταν και τότε που υπερασπιζόταν τα δικαιώματα των συνταξιούχων, μόνο που τώρα τα τσεκουρώνει. Πιο κυνικός… πεθαίνεις!


Ανησυχίες καθηγητών προς Περιστέρα

Δεν πήγε, όπως βεβαιώνουν οι πανεπιστημιακές αρχές, στο μάθημα της Δευτέρας στο Πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας η Περιστέρα (Μπέτυ) Μπαζιάνα. Μια ίωση που την ταλαιπωρεί την ανάγκασε να παραμείνει στην Αθήνα, αλλά ειδοποίησε εγκαίρως ώστε τα μαθήματα που διδάσκει να τα αναπληρώσουν άλλοι καθηγητές. Την προηγούμενη φορά που βρέθηκε στο Πανεπιστήμιο διδάσκοντας επί έξι ώρες η κυρία Μπαζιάνα είχε αρκετές συζητήσεις με συναδέλφους της καθηγητές για την Παιδεία. Για παράδειγμα, ο πρύτανης της Σχολής Αντ. Τουρλιδάκης εξέφρασε τον προβληματισμό του προς τη σύντροφο του Πρωθυπουργού για τις απόπειρες που κάνουν στην κυβέρνηση να αναβιώσουν πάλι την υποτίμηση της έννοιας της αριστείας από τα σχολεία και κυρίως τις ανησυχίες του για το σχέδιο «Αθηνά», την κατάργηση ή τη συνένωση πανεπιστημιακών σχολών. Εκανε, όπως μου είπαν, και συγκεκριμένη πρόταση προς όλους τους καθηγητές, αλλά και προς την κυρία Μπαζιάνα, λέγοντας ότι μπορεί κάλλιστα να συνδυαστεί η εκπαίδευση με την ανάπτυξη και την παραγωγικότητα φέροντας ως παράδειγμα τις παραγωγικές μονάδες της ΔΕΗ στην Κοζάνη. Η κυρία Μπαζιάνα φαινόταν και αυτή να συμμερίζεται τις απόψεις και τους προβληματισμούς των άλλων συναδέλφων της καθηγητών, πλην όμως έπαιρνε μέρος στη συζήτηση ως εκπαιδευτικός και όχι ως σύντροφος του Πρωθυπουργού λέγοντας πολλές φορές ότι είναι μεγάλο και καίριο το θέμα της Παιδείας.


Βαρουφάκης: Δεν μου πληρώνουν ούτε το ταξί

Τα έχει με την «Αυγή» ο πρώην τσάρος και κατά πολλούς «δολοφόνος της ελληνικής οικονομίας» Ι. Βαρουφάκης. Από τη Μαδρίτη όπου βρίσκεται διαμαρτυρήθηκε για το δημοσίευμα που τον παρουσίαζε ότι αμείβεται με 55.000 ευρώ για κάθε ομιλία που κάνει. «Ως τώρα από τότε που έφυγα από την κυβέρνηση έχω κάνει 10 ομιλίες και 30 διαλέξεις. Και εισέπραξα για όλες περί τα 1.100 ευρώ. Ούτε τα ταξί μου δεν πληρώνουν. Τι είναι αυτά που έγραψαν ότι παίρνω για κάθε ομιλία μου 55.000 ευρώ…». Αυτά είπε και βιάστηκε να κλείσει το τηλέφωνο επειδή είχε να κάνει άλλη μία ομιλία, χωρίς να προλάβω να τον ρωτήσω αν του πλήρωσαν το ταξί για να μεταβεί στο συνεδριακό κέντρο.


Το τραπέζι σε σχήμα «π» και οι 80 καλεσμένοι

Υπήρξε ένας προβληματισμός στο Προεδρικό Μέγαρο για τη χωροταξία των τραπεζιών στο επίσημο γεύμα που θα παραθέσει ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Πρ. Παυλόπουλος στον γάλλο πρόεδρο Φρανσουά Ολάντ. Είναι, βλέπετε, 80 οι καλεσμένοι (περιλαμβανομένων και των αρχηγών των κομμάτων πλην της Χρυσής Αυγής) και το θέμα ήταν πώς θα καθήσουν όλοι αυτοί. Η λύση δόθηκε ακολουθώντας το παράδειγμα του… Μπιλ Κλίντον. Οταν ο κ. Κλίντον ως πλανητάρχης επισκέφθηκε τη χώρα μας, στο δείπνο που του παρέθεσε ο τότε πρόεδρος Κωστής Στεφανόπουλος επίσης ήταν περίπου 80 οι καλεσμένοι. Ετσι, αντί για ροτόντες, αποφάσισαν ένα ενιαίο τραπέζι (με τη συνένωση πολλών άλλων) σε σχήμα «π». Και το θέμα λύθηκε. Το γενικό πρόσταγμα στο δείπνο στο Προεδρικό Μέγαρο θα το έχει ο έμπειρος μετρ Στέφανος Τσιαμπαλής, ο οποίος δεν αποκαλύπτει σε κανέναν το μενού. Α, να μην ξεχάσω και το παράσημο. Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας θα απονείμει το ανώτατο ελληνικό παράσημο στον γάλλο πρόεδρο: τον Μεγαλόσταυρο του Τάγματος του Σωτήρος. Οχι, το παράσημο δεν έχει καμία σχέση με αυτό που από το 1974 λένε «Ελλάς – Γαλλία, Συμμαχία»


Κ. Σαββαΐδου: «Είμαι αθώα»

Μόλις πέντε λεπτά διήρκεσε η παρουσία της γενικής γραμματέως Εσόδων Κατερίνας Σαββαΐδου στο γραφείο του επίκουρου οικονομικού εισαγγελέα Ι. Δραγάτση. Η κυρία Σαββαΐδου ήταν ακριβής στην ώρα της, συνοδευόταν από τον δικηγόρο της και, όταν ο εισαγγελέας τής απήγγειλε την κατηγορία, αυτή δήλωσε: «Είμαι αθώα». Εν συνεχεία ζήτησε προθεσμία για να ενημερωθεί για όλα όσα την κατηγορούν και είπε ότι θα προσκομίσει τη Δευτέρα γραπτό υπόμνημα με αναλυτικές εξηγήσεις. Εν συνεχεία έφυγε και πήγε στη Γραμματεία Εσόδων. Τη Δευτέρα, λοιπόν, τα σπουδαία.


Λεβέντης: Θέλω τον Πατριάρχη για αγιασμό

Σας πληροφορώ ότι το σίριαλ με το γραφείο που θα δοθεί στον Β. Λεβέντη δεν έχει τέλος. Ο πρόεδρος της Ενωσης Κεντρώων είναι οργισμένος επειδή, αντί να του δώσουν το ιστορικό γραφείο του Γέρου της Δημοκρατίας, το έδωσαν στον Αντ. Σαμαρά. «Το καταλαβαίνετε; Εδωσαν το γραφείο ενός Παπανδρέου στον Σαμαρά. Αν είναι δυνατόν…» έλεγε και ξανάλεγε. Αλλά μη νομίζετε ότι ο κ. Λεβέντης δεν κέρδισε κάτι αποδεχόμενος να παραμείνει στο γραφείο του Κ. Μητσοτάκη. Κέρδισε δύο άλλα γραφεία στη Βουλή για τους βουλευτές του, όπως τουλάχιστον του υποσχέθηκαν. Οσον αφορά το γραφείο του κ. Μητσοτάκη που αναγκαστικά πήρε, λέει: «Δεν θα φέρω όποιον-όποιον να μου κάνει αγιασμό. Θα ζητήσω από τον Οικουμενικό Πατριάρχη. Μόνο έτσι θα φύγει η γκαντεμιά».

Το κάτι σαν G20 του Κοτζιά

Ο Νίκος Κοτζιάς ανακοίνωσε ότι θα προωθήσει δύο νέες πρωτοβουλίες προσεχώς. Συγκρατώ την πρώτη που αφορά στο πώς η ενωμένη Ευρώπη θα πάψει να στηρίζεται στις τιμωρίες και στις κυρώσεις και θα επιστρέψει στις ιδρυτικές αξίες της. Εύχομαι να έχουμε συμμάχους σε αυτό και να έχουν αλλάξει τα πράγματα από τον περασμένο Ιούλιο. Όσο για τη δεύτερη πρωτοβουλία του για ένα GC10, κάτι σαν το G20 αλλά που θα αφορά σε χώρες με μεγάλη πολιτιστική παράδοση, εύχομαι η αρχική θετική ανταπόκριση της Φεντερίκα Μογκερίνι να μη μοιάζει με εκείνη που αρχικά έδειξε για τη Διάσκεψη για τον θρησκευτικό πλουραλισμό και στη συνέχεια εξαερώθηκε…

Των εχθρών τα φουσάτα περάσαν

Αλλη μία υπερπαραγωγή ετοιμάζεται στις 28 Οκτωβρίου για την παρέλαση στη Θεσσαλονίκη, έτσι όπως ταιριάζει σε μια αριστερή κυβέρνηση με πέντε χρόνια ύφεσης. Μου λένε ότι η παρέλαση για την εθνική επέτειο θα είναι εντυπωσιακή, αφού θα παρελάσουν (και πάλι) τα άρματα μάχης, τα μαχητικά αεροσκάφη και ένα σωρό άλλα υπερσύγχρονα όπλα. Ηδη η εξέδρα των επισήμων στήνεται και η παρέλαση θα γίνει ενώπιον του Προέδρου της Δημοκρατίας Πρ. Παυλόπουλου. Δεν γνωρίζω εάν θα παραστεί και ο Πρωθυπουργός (έχει πάντως κληθεί), εκείνο που ξέρω είναι ότι στην Αθήνα θα γίνει και εφέτος κανονικά η μαθητική παρέλαση, ενώπιον (κατά πάσα πιθανότητα) του υπουργού Παιδείας Ν. Φίλη, προς πείσμα όλων αυτών των συντρόφων του που προτού γίνουν κυβέρνηση καταφέρονταν εναντίον των παρελάσεων λέγοντας ότι θα πρέπει να καταργηθούν και κυρίως να καταργηθούν οι μαθητικές παρελάσεις.

HeliosPlus