Σήμερα θα σας μεταφέρω όλα όσα άκουσα από επίσημα χείλη (πιο επίσημα δεν γίνεται) για τους κυβερνητικούς σχεδιασμούς ώστε να ξέρετε τι πρόκειται να σας συμβεί στο άμεσο μέλλον. Το τρέχον «στρατηγικό» (ας το ονομάσουμε έτσι) σχέδιο της κυβέρνησης έχει ως ορόσημο το καλοκαίρι του 2016. Ο πρωθυπουργός Αλ. Τσίπρας έχει πάρει πλέον οριστικά την απόφαση να ψηφίσει όλες (και όταν λέμε όλες εννοούμε όλες) τις δεσμεύσεις που ανέλαβε στη συμφωνία του Αυγούστου με τους Ευρωπαίους, με όποια μέτρα κι αν προβλέπονται από αυτήν. Ετσι, μετά την ψήφιση του πρώτου πολυνομοσχεδίου την Παρασκευή το βράδυ, θα ακολουθήσει η ψήφιση του δεύτερου πολυνομοσχεδίου με τα προαπαιτούμενα, στις 10 Νοεμβρίου, και του «οδυνηρού» ασφαλιστικού νομοσχεδίου ξεχωριστά. Στόχος, όπως άκουσα, είναι να περάσει ο κ. Τσίπρας και τις τρεις αξιολογήσεις χωρίς καμία αμφισβήτηση. Την πρώτη αξιολόγηση μέσα στον Νοέμβριο, τη δεύτερη μέσα στην άνοιξη και την τρίτη το καλοκαίρι. Θα πείτε αυτά μόνον φτάνουν;
nnn
Οχι βεβαίως, γιατί αν πάνε όλα καλά, αν δηλαδή συμβούν αυτά που σας περιέγραψα παραπάνω, τότε ο Πρωθυπουργός θεωρεί ότι μπορεί να διεκδικήσει από το καλοκαίρι του 2016 χαλάρωση των μέτρων για να μπορέσει να κάνει λόγο για έξοδο από την κρίση. Και ακόμη θα έχει τη δυνατότητα να βγει στις αγορές και να εφαρμόσει το δικό του πλαίσιο πολιτικής που να ικανοποιεί τους ψηφοφόρους του.
nnn
Προτού όμως καταλήξει στο παραπάνω σχέδιο, σας ενημερώνω ότι κατά τη διάρκεια του προεκλογικού αγώνα ο κ. Τσίπρας πέρασε μια περίοδο εσωτερικής πάλης και στενοχώριας. Ε, δεν ήταν και τόσο εύκολο πράγμα να περάσει από τη μία όχθη του αντιμνημονιακού στην άλλη, του μνημονιακού. Οι συνεργάτες του μάλιστα βεβαιώνουν ότι πέρασε πολλές δύσκολες εβδομάδες έως ότου συμφιλιωθεί με την ιδέα ότι θα πρέπει να υπερασπιστεί το Μνημόνιο που επέφερε η συμφωνία. Μου λένε συγκεκριμένα ότι ζορίστηκε, αγχώθηκε (και αυτό κατά τους συνεργάτες του φάνηκε και στις προεκλογικές τηλεοπτικές εμφανίσεις του), γιατί φοβόταν προφανώς την κρίση του ελληνικού λαού. Κερδίζοντας ωστόσο τις εκλογές αμέσως απελευθερώθηκε και αυτό έδειξε και στην ομιλία του το βράδυ της Παρασκευής στη Βουλή. Με πίστη και με πάθος υπερασπίστηκε τη συμφωνία.
nnn
Περίπου τα ίδια διαβεβαιώνουν και οι ξένοι για τον Πρωθυπουργό. Ελληνες επιχειρηματίες και τραπεζίτες που επιστρέφουν από ταξίδια τους στις ευρωπαϊκές πρωτεύουσες διαπιστώνουν ότι το διεθνές οικονομικό σύστημα έχει πεισθεί για τη μεγάλη στροφή που έκανε ο κ. Τσίπρας.
Πότε θα αρθούν τα capital controls
Αυτή ακριβώς η αλλαγή και το πάθος του Πρωθυπουργού να υπερασπίζεται τη συμφωνία και η πρόθεσή του να περάσει όλα τα προαπαιτούμενα όσο το δυνατόν γρηγορότερα φάνηκε και την Τετάρτη το πρωί στη σύσκεψη του οικονομικού επιτελείου υπό την προεδρία του και με τη συμμετοχή του κεντρικού τραπεζίτη Ι. Στουρνάρα: «Αλλαγή του κλίματος σαφώς προς το θετικότερο» διαπίστωσε φέρ’ ειπείν ο διοικητής της Τραπέζης της Ελλάδος. Αλλωστε στη σύσκεψη αυτή εξετάστηκαν τα πάντα. Από το πώς θα προσελκύσουν τις (πολυπόθητες) επενδύσεις έως και την άρση των capital controls. Πότε όμως θα συμβεί η άρση; Εδώ τα πράγματα είναι ξεκάθαρα, όπως ειπώθηκε. Θα πρέπει πρώτα να ολοκληρωθεί επιτυχώς η ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών. Οσο πιο γρήγορα γίνει η ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών τόσο πιο γρήγορα θα απαλλαγούμε από τα capital controls. Ως το τέλος του 2015 δεν το βλέπω (ούτε το βλέπουν όσοι συμμετείχαν στη σύσκεψη) να γίνεται, αλλά στις αρχές του 2016 μπορεί να γίνει.
nnn
Ας πάμε τώρα στα προβλήματα διαχείρισης της εξουσίας. Μη νομίζετε ότι είναι εύκολη υπόθεση η εξουσία. Εχει τα θέματά της. Ηδη η κυβέρνηση αντιμετωπίζει δύο σοβαρά ζητήματα που αφορούν το «πόθεν έσχες» δύο πρωτοκλασάτων υπουργών, των Γ. Σταθάκη και Αλ. Φλαμπουράρη. Δεν είναι όμως λίγοι εκείνοι που άρχισαν να σιγοψιθυρίζουν διάφορα για τους υπευθύνους επί των επενδύσεων. Εχουν, λένε, ανοιχτεί πολύ, συνομιλούν με όλους, εμφανίζονται πρόθυμοι για μεγάλα πράγματα και γενικώς δημιουργούν την αίσθηση ότι είναι έτοιμοι για… μπίζνες. Και οι μπίζνες με το κράτος έχουν, όπως όλοι ξέρουμε, πολλές γκρίζες ζώνες. Και ο νοών νοείτω.
«Ο θρόνος του Δία»


Σας έχω φρέσκα νέα για τα νέα επενδυτικά σχέδια του μοναδικού υπουργού που καταθέτει με ρυθμό πολυβόλου προτάσεις και στρατηγικές για την προσέλκυση ξένων επενδύσεων στη χώρα μας, με στόχο την εξασφάλιση 80 δισ. ευρώ ώστε να απογειωθεί η χώρα. Μετά το σχέδιο με την κωδική ονομασία «Θερινό Νταβός», το οποίο να σημειώσω ότι ενέκρινε ο Πρωθυπουργός, και τη μετατροπή της νήσου Αιγιλείας (αυτό είναι το νησάκι που βρίσκεται απέναντι από τα Νέα Στύρα Ευβοίας, που κρατούσε ως τώρα μυστικό) σε ένα πολυεθνικό κέντρο τεχνών, επιστήμης και φιλοσοφίας, ο Δ. Μάρδας κατέθεσε άλλα δύο επενδυτικά σχέδια. Το πρώτο είναι αυτό που ήδη σας περιέγραψα με την κωδική ονομασία «Σίρλεϊ Μπάσεϊ», για το οποίο όμως ο κ. Τσίπρας του είπε «θα το δούμε αργότερα». Το νέο σχέδιο έχει την κωδική ονομασία «Ο θρόνος του Δία»: Τι είναι πάλι τούτο; –ίσως να αναρωτηθείτε.
nnn
Δεν είναι τίποτα άλλο από επενδύσεις στον Ολυμπο, εκεί όπου είχε τον θρόνο του ο Δίας. Το επενδυτικό σχέδιο του κ. Μάρδα είναι απλό στη σύλληψη αλλά και στην εκτέλεσή του. Προβλέπει την κατασκευή τεσσάρων καταφυγίων (άλλων δύο δηλαδή γιατί τα δύο ήδη υπάρχουν), τη δημιουργία δρόμων που να τα συνδέουν και τη φωταγώγησή τους ώστε κοντά στα καταφύγια να έρθουν οι ταβερνούλες («με φασολάδες, σπετζοφάι, ζαρκάδια, απλή ελληνική κουζίνα» όπως έλεγε χαρακτηριστικά). Προτείνει δηλαδή τη δημιουργία μιας μικρής χειμερινής κοινότητας, η οποία όμως θα λειτουργεί και το καλοκαίρι για τους λάτρεις του βουνού. Το πρόβλημα είναι πώς θα ανεβαίνουν οι τουρίστες και γενικά οι επισκέπτες στον «Θρόνο του Δία». Ο κ. Μάρδας βρήκε τη λύση. Θα ανεβαίνουν με ελικόπτερο, το οποίο θα κάνει τα δρομολόγια από το Λιτόχωρο. Το σχέδιο πάντως αυτό ο Πρωθυπουργός του είπε να το κρατήσει για αργότερα.
Θα σφαχτούν στο Διαδίκτυο


Αγριεύει, όπως μαθαίνω, ο πόλεμος των αντιμαχόμενων πλευρών στη ΝΔ, κυρίως μεταξύ των Ευ. Μεϊμαράκη και Απ. Τζιτζικώστα, ειδικά στο Διαδίκτυο. Οι υποστηρικτές των δύο υποψηφίων έχουν βγάλει τα «ιντερνετικά ξίφη». Από τη μία πλευρά οι υποστηρικτές του κ. Μεϊμαράκη εκτοξεύουν παρασκηνιακά κατηγορίες ότι η υποψηφιότητα Τζιτζικώστα είναι προϊόν επιχειρηματικών συμφερόντων με στόχο την πολυδιάσπαση της ΝΔ. Από την άλλη, οι υποστηρικτές του κ. Τζιτζικώστα λένε ότι το κόμμα τόσα χρόνια βάλτωσε και θα μπει ένα τέλος στις βαρονίες. Μόνο που ξεχνάει ο ίδιος, όπως λένε πλέον και «γαλάζιοι», ότι είναι και αυτός «αρχοντόπουλο» και «πριγκιπόπουλο» και προέρχεται από τζάκι!
Καμώματα με τον Ολάντ

Κάποιοι στο Μέγαρο Μαξίμου αντιμετωπίζουν την επικείμενη επίσκεψη του προέδρου Ολάντ σαν προσωπική (τους) υπόθεση. Να εξηγήσω τι εννοώ. Μαθαίνω λοιπόν ότι ο κ. Ολάντ κατά την εδώ παραμονή του θα ήθελε να συναντηθεί και με τους Κ. Σημίτη και Ευ. Βενιζέλο.
nnn
Το περιβάλλον του Πρωθυπουργού δεν έδειξε να ικανοποιείται από αυτό και η απροθυμία ως προς τη συνδρομή για την κατάρτιση του προγράμματος του γάλλου προέδρου «έβγαζε μάτι». Κάποιος μάλιστα μου είπε ότι διαμηνύθηκε στα Ηλύσια Πεδία ότι ο κ. Τσίπρας θα προτιμούσε να μη δει ο κ. Ολάντ άλλους πολιτικούς αρχηγούς.
nnn
Οποια συνάντηση επιθυμεί να έχει ο κ. Ολάντ στην Αθήνα θα ρυθμιστεί τελικά διά της διπλωματικής οδού. Και πάντως μαζί του θα είναι και ο (ελληνικής καταγωγής) γραμματέας του Σοσιαλιστικού Κόμματος Ζαν-Κριστόφ Καμπαντελίς, ο οποίος θα έχει συναντήσεις με το ΠαΣοΚ και το Ποτάμι.

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ