Αυτή τη φορά η Περιστέρα (Μπέτυ) Μπαζιάνα (φωτογραφία) πήγε απευθείας στην Κοζάνη αεροπορικώς, με ένα ελικοφόρο ΑΤR42. Πέταξε με την εταιρεία Astra Airlines, μία αεροπορική εταιρεία η οποία επιδοτείται από το κράτος για να πραγματοποιεί πτήσεις στις λεγόμενες άγονες γραμμές (Κοζάνη, Καστοριά κ.τ.λ.). Ηταν η δεύτερη φορά που η σύντροφος του Πρωθυπουργού πήγαινε στο Πανεπιστήμιο της Δυτικής Μακεδονίας για να διδάξει στο Τμήμα Μηχανικών Πληροφορικής και Τηλεπικοινωνιών και η αίθουσα ήταν γεμάτη. Δεκάδες φοιτητές, όπως έμαθα, πήγαν να την παρακολουθήσουν να διδάσκει επί έξι ολόκληρες ώρες. Αυτή τη φορά όμως ήταν όλα διαφορετικά. Ούτε ξεναγήσεις, ούτε ενημερώσεις, ούτε τίποτα. Αυτά έγιναν την πρώτη φορά. Τη Δευτέρα, η διαδικασία εισήλθε ήδη στη ρουτίνα της πανεπιστημιακής διδασκαλίας. Η κυρία Μπαζιάνα φορώντας ένα μαύρο μπλουζάκι και γκρι ζακέτα, μαύρο παντελόνι και παπούτσια μαύρα μπαλαρίνα, μόλις εισήλθε στην αίθουσα άρχισε αμέσως το μάθημα. Οπως κάνουν και οι άλλοι καθηγητές. Μια μικρή επανάληψη για όσα ειπώθηκαν στο προηγούμενο μάθημα και μετά θεωρία. Μόνο θεωρία έως ότου ετοιμαστούν τα εργαστήρια. Τα εργαστήρια άλλωστε αποτελούν και το πιο δυνατό σημείο του Πανεπιστήμιου. Οταν τελείωσε τη διδασκαλία πήγε, μου είπαν, κατευθείαν στην Θεσσαλονίκη και από εκεί στην Αθήνα. «Πρέπει να είμαι κοντά στα παιδιά μου» έλεγε σε όσους της πρότειναν να μείνει για δείπνο σε ταβερνούλες.
Το Nammos και οι σαμπάνιες των 120.000 ευρώ

Οι οικονομικοί εισαγγελείς στο πλαίσιο της πάταξης της φοροδιαφυγής έβαλαν στο στόχαστρό τους τα πάρτι, τα γενέθλια σε πολυτελή παραθαλάσσια μαγαζιά, ακόμα και τους γάμους. Τώρα θα πείτε τι σημαίνει αυτό και κυρίως ποιοι θα την πληρώσουν. Τα νυχτερινά αυτά κέντρα βρίσκονται συνεχώς στο στόχαστρο του ΣΔΟΕ για το εάν οι ιδιοκτήτες τους κόβουν ή όχι αποδείξεις. Το ίδιο και οι τραγουδιστές. Τι συμβαίνει όμως με τους πελάτες τους που πολλές φορές φωτογραφίζονται σε διάφορα lifestyle περιοδικά να γλεντούν κάνοντας πάρτι με πανάκριβες σαμπάνιες των 120.000 ευρώ (όπως για παράδειγμα οι φιάλες του εμπορικού σήματος «Armand de Brignac Brut Gold»), ή με διάφορα μπαλέτα που φέρνουν από το εξωτερικό ή ακόμα παίζουν (όταν έρχονται στο τσακίρ κέφι) και… αστακοπόλεμο; Ορισμένοι από αυτούς που σπαταλούν με αυτόν τον τρόπο τα λεφτά τους θα ελεγχθούν, μου λένε. Θα ελεγχθούν από πού βρήκαν τα χρήματα, εάν δηλαδή είναι νόμιμα (φορολογημένα) ή όχι. «Η ιστορία με τον Ακη Τσοχατζόπουλο πώς άρχισε νομίζετε; Με τη γαμήλια δεξίωση που έδωσε στο πολυτελές Four Seasons. Από τότε άρχισε ο πρώτος έλεγχος. Εδειξε τον δρόμο. Κάτι σαν… δρομοδείκτης της φοροδιαφυγής. Γιατί να μην ελέγξουμε φορολογικά και τους πελάτες, για παράδειγμα, του Nammos της Μυκόνου, όσους τέλος πάντων έκαναν προκλητικά γενέθλια πάρτι;» μου έλεγε ένας από τους εισαγγελείς.


Ακριβές μου εκλογές

Μπορεί ένα καταχρεωμένο κόμμα να κάνει εσωκομματικές εκλογές και να πληρώσει περίπου 700.000 ευρώ; Και όμως, όπως πληροφορήθηκα, οι εκλογές για την ανάδειξη νέου αρχηγού στη ΝΔ θα κοστίσουν το προαναφερόμενο ποσό, εκ των οποίων 550.000 ευρώ θα πάνε στην εταιρεία που θα αναλάβει την τεχνική υποστήριξη (θα επιλεγεί μια από τις τρεις που διεκδικούν το έργο) και τα υπόλοιπα 150.000 ευρώ για ψηφοδέλτια, κάλπες κ.ά. Ξέρετε πόσο κόστισε η ίδια διαδικασία το 2009, όπως λένε από τη ΝΔ; Περίπου έξι εκατ. ευρώ!


Τα τρολ του ΣΥΡΙΖΑ

Μπήκαν, αγόρια και κορίτσια, στη… σειρά και άρχισαν να συστήνονται στον Στ. Θεοδωράκη, όχι όμως ως αρχηγό κόμματος αλλά ως… εκπομπάρχη («Πρωταγωνιστές»). Θα προσπαθήσω να σας περιγράψω ακριβώς τη σκηνή για να καταλάβετε τι έγινε εκείνο το πρωί στο υπόγειο της οδού Κουμουνδούρου, το οποίο θυμήθηκε για άγνωστο λόγο μόλις προχθές ο επικεφαλής του Ποταμιού, προσδίδοντάς του και… μυστήριο. Με το «καλημέρα» που είπε μπαίνοντας στο υπόγειο, συνοδευόμενος και από τον Αλ. Τσίπρα, άρχισαν ως εξής οι συστάσεις των περίφημων τρολ του ΣΥΡΙΖΑ: «Εεε, ωραία, είμαι η Μαλβίνα», «Λέγομαι Ελενα», «Εγώ είμαι ο Κώστας», «Εγώ είμαι η Νατάσα, Αναστασία… οτιδήποτε», «Σειρά μου; Εγώ είμαι η Μαρία», «Γεια σας, εγώ είμαι ο Σωκράτης», «Εγώ είμαι ο Δημήτρης, είμαι κι εγώ μέλος της Νεολαίας Συνασπισμού», «Είμαι ο Δημοσθένης, κάνω το ψυχολογικό back up, γι’ αυτό πληρώνομαι, δηλαδή καφέδες, αστεία…». Αυτές ήταν οι ατάκες μερικών από τα «τρολ του υπογείου της Κουμουνδούρου» που θυμήθηκε ο Σταύρος Θεοδωράκης ότι του είχε συστήσει ο Τσίπρας το 2012. Μάλιστα ο Σταύρος ενθουσιάστηκε τόσο, που έστειλε την ίσως πιο πιστή συνεργάτιδά του Λίνα Παπαδάκη να γυρίσει και ένα βίντεο εκεί, με ξεναγό τον νυν βουλευτή Γιώργο Κυρίτση. Τώρα, γιατί θυμήθηκε στα καλά καθούμενα αυτή την ιστορία;

Μία από τα ίδια στο Πεντάγωνο

Στο υπουργείο Εθνικής Άμυνας μάλλον θα πρέπει να αναμένουμε στασιμότητα από εδώ και στο εξής. Η κυβέρνηση εμφανίζεται διατεθειμένη να προστατέψει τους στρατιωτικούς όσο περισσότερο μπορεί. Ούτε καν οι απαραίτητες αλλαγές στη δομή δεν πρόκειται να προχωρήσουν. Φρόντισε άλλωστε ο Πάνος Καμμένος για αυτό. Επέμεινε, μαθαίνω, να αποχωρήσει με κάθε τρόπο από το Πεντάγωνο ο Νίκος Τόσκας, από τους λίγους που είχαν σαφή σχέδιο και όραμα για εκσυγχρονισμό των Ενόπλων Δυνάμεων – ιδιαίτερα του Στρατού Ξηράς. Μία από τα ίδια λοιπόν…

Ο ταλαντούχος κ. Σπίρτζης

Αυτό που συμβαίνει με τον υπουργό Μεταφορών και Δικτύων Δ. Σπίρτζη δεν έχει ξαναγίνει. Μαθαίνω ότι στους περίπου εννέα μήνες που βρίσκεται στο υπουργείο του δεν έχει συναντήσει ούτε μία φορά τον Πρόεδρο και Διευθύνοντα Σύμβουλο του ΟΑΣΑ. Το πιστεύετε; Δεν θέλησε να τον συναντήσει λόγω μιας ανεξήγητης εχθρότητας που έχει μαζί του, τον άνθρωπο ωστόσο που έκανε τις βασικότερες μεταρρυθμίσεις στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς. Τον αγνόησε (και τον αγνοεί) εντελώς. Παρά ταύτα έβγαλε μία απόφαση για αύξηση της τιμής στα εισιτήρια, ώστε να καλύψει τη ζημιά που ο ίδιος προκάλεσε με τις δωρεάν μετακινήσεις που αποφάσισε στις αστικές συγκοινωνίες τις ημέρες του δημοψηφίσματος και των capital controls. Αυτοί όμως που θα πληρώσουν την αύξηση δεν είναι βεβαίως ούτε οι πλούσιοι (που δεν μετακινούνται με τα ΜΜΜ), ούτε βεβαίως ο ίδιος.

HeliosPlus