Ηρθε η ώρα να σας αποκαλύψω τα μυστικά σχέδια που επί μήνες τώρα καταστρώνονται στο Μέγαρο Μαξίμου και σε διάφορα υπουργεία για την προσέλκυση επενδύσεων ύψους (κρατηθείτε) 80 δισ. ευρώ, για να βγάλετε και εσείς τα συμπεράσματά σας. Τα σχέδια αυτά έχουν βασικά δύο κωδικές ονομασίες: Η πρώτη φέρει την ονομασία «Θερινό Νταβός» και πρόκειται για την εξαγγελία του αναπληρωτή υπουργού Εξωτερικών Δ. Μάρδα για μετατροπή νήσου του Αιγαίου σε… Νταβός (ή κάτι παρόμοιο). Η δεύτερη, και ίσως η πιο πρωτότυπη, φέρει την ονομασία… Σίρλεϊ Μπάσεϊ. Η τραγουδίστρια πολλών σάουντρακ ταινιών «Τζέιμς Μποντ» («Diamonds are for ever» κ.ά.) «μαζί με άλλες εννέα φωνές» (όπως τις ονομάζει ο κ. Μάρδας) της διεθνούς ποπ σκηνής «επιστρατεύεται» (με το αζημίωτο) για την τουριστική προβολή της χώρας μας και για… οικονομικά οφέλη. Αν υλοποιηθούν αυτά τα κυβερνητικά σχέδια, σωθήκαμε (για τα καλά). Ας πάρουμε όμως τα πράγματα με τη σειρά…
nnn
Η αρχή έγινε με τη διαπίστωση του κ. Μάρδα ότι «για να απογειωθεί η Ελλάδα απαιτούνται 100 δισ. ευρώ. Τα 20 δισ. θα τα βρούμε από το ΕΣΠΑ, τα υπόλοιπα 80 δισ. ευρώ από πού;». Αυτό είναι και το κύριο ερώτημα που πρέπει να απαντηθεί σε μια χώρα η οποία μαστίζεται από την ύφεση και την ανεργία και δεν έχει ακόμη αποκαταστήσει την αξιοπιστία της προς τους δανειστές της. Το κυβερνητικό επιτελείο κατέληξε στο συμπέρασμα ότι για να εξευρεθούν τα χρήματα απαιτούνται επενδύσεις μεγάλου μεγέθους ώστε να καλυφθούν τα κενά από το 2009 και εντεύθεν. Αρχισε λοιπόν, όπως με πληροφόρησαν, να εξετάζει δοκιμασμένα διεθνή πρότυπα για να προσελκύσει μεγάλες επενδύσεις. Με δεδομένο ότι η χώρα έχει συγκριτικό πλεονέκτημα στον τουρισμό, σκέφθηκε τη μετατροπή ενός νησιού του Αιγαίου σε Νταβός. Το Νταβός, το διεθνές αυτό φόρουμ, εξήγησε ο κ. Μάρδας, γίνεται μέσα στη βαρυχειμωνιά, εμείς θα το κάνουμε κάθε χρόνο μέσα στο καλοκαίρι. Η ιδέα τού ήρθε από την πανεπιστημιούπολη του Παρισιού, όπου πολλές χώρες έχουν τα δικά τους οικήματα για πολιτιστικές και άλλες εκδηλώσεις. Αλλά πώς γίνεται ένα νησί… Νταβός;
nnn
Ο κ. Μάρδας, πληροφορούμαι, έχει τη λύση: Καλεί χώρες απ’ όλον τον κόσμο να δημιουργήσουν σε ένα ελληνικό νησί (το όνομα του οποίου για άγνωστο λόγο δεν το αποκαλύπτει) εστίες, οικήματα δηλαδή, ώστε κάθε χώρα να έχει τη δική της εγκατάσταση. Θα δημιουργηθούν υποδομές, συνεδριακό κέντρο, μια μικρή πολυεθνική πόλη μέσα σε ένα νησί. Τα έξοδα ανέγερσης θα βαρύνουν αποκλειστικά τις ξένες χώρες, όπως και η συντήρηση των κτιρίων. Σε αυτές τις εγκαταστάσεις θα είναι δυνατή η διοργάνωση επιστημονικών συνεδρίων, οικονομικών και επιστημονικών φόρουμ κ.τ.λ. Για τον σκοπό αυτόν θα αξιοποιηθούν τα πάντα, από τον ιατρικό ως τον θρησκευτικό και ιαματικό τουρισμό, το γκολφ κ.τ.λ. «Θα είναι ένα νησί της τέχνης, της επιστήμης και της φιλοσοφίας» λέει με καμάρι ο υπουργός, ο οποίος αποκάλυψε ότι υπήρξαν πρεσβείες που ζήτησαν πληροφορίες.
nnn
Το επενδυτικό σχέδιο με την πρόχειρη κωδική ονομασία «Σίρλεϊ Μπάσεϊ» έχει, πάντοτε κατά τον κ. Μάρδα, την καταβολή του στους… Ολυμπιακούς Αγώνες του 2004. Τότε που η χώρα μας επιχειρούσε να ισοφαρίσει τα πολλά δισ. ευρώ που ξόδεψε με την πώληση εισιτηρίων και τηλεοπτικών δικαιωμάτων. Δείτε λοιπόν ποια πρόταση έκανε ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών (και πρώην Οικονομικών). Σκοπεύει, λέει, να φέρει στην Ελλάδα «δέκα σπουδαίες και αναγνωρίσιμες φωνές». Εκτός από τη Σίρλεϊ, στο… στόχαστρο του υπουργού μπήκε και η Εμα Σάπλιν, αλλά και η Σακίρα, πιθανότατα και η Μαντόνα και η Lady Gaga. Μου είπε ότι ήρθε ή έρχεται σε επαφή με τους ατζέντηδές τους, ότι βρήκε και βρίσκει σπόνσορες, ότι προσπαθεί να πουλήσει τα τηλεοπτικά δικαιώματα για ένα σόου με διεθνές αντίκτυπο. Αυτά είναι τα δύο μυστικά σχέδια, σας τα αποκάλυψα και αμαρτίαν ουκ έχω. Αυτό που μένει είναι να μάθουμε ποιο τέλος πάντων είναι αυτό το νησί, αφού όποιο νησί κι αν αναφέρεις στον υπουργό το αποκλείει.
Ο Θεόδωρος και το δάνειο


Τα… βάσανα του Θεόδωρου και της Γιάννας Αγγελοπούλου με την αποτυχημένη επένδυσή τους σε πλωτά γεωτρύπανα έφθασαν ως τη Lloyd’s List, την κορυφαία ιστοσελίδα επί ναυτιλιακών θεμάτων διεθνώς. Σε πρόσφατο δημοσίευμα η Lloyd’s List επιβεβαιώνει ουσιαστικά το δημοσίευμα του «Βήματος», με ημερομηνία 7 Ιουνίου 2015, ότι ο κ. Αγγελόπουλος δεν κατάφερε να αποπληρώσει τους τόκους του ομολογιακού δανείου ύψους 186 εκατ. ευρώ που είχε λάβει για τη ναυπήγηση των δύο πλωτών γεωτρυπάνων το 2008 με αποτέλεσμα να παραχωρήσει το 100% της ιδιοκτησίας στους ομολογιούχους. Το ένα από τα δύο πλοία μάλιστα το είχε «βαφτίσει» η σύζυγός του Γιάννα, αλλά δυστυχώς η ζωή δεν είναι πάντοτε ευγενική με τις φιλόδοξες «κυρίες» του εγχώριου συστήματος. Αυτοί που τα έχασαν ήταν οι αμερικανοί επενδυτές που, όπως αντιλαμβάνεσθε, μόλις την είδαν μαζί με τον κ. Τσίπρα και τον κ. Κλίντον τρελάθηκαν.

Μαξίμου κατά Κοτζιά
Σας είχα προειδοποιήσει ότι ο Νίκος Κοτζιάς θα ενοχληθεί με τον Νίκο Ξυδάκη που έχει αναλάβει αναπληρωτής για Ευρωπαϊκές Υποθέσεις στο υπουργείο Εξωτερικών. Ενδιαφέρον έχει να δούμε και πώς θα μοιραστούν οι αρμοδιότητες μεταξύ του Δημήτρη Μάρδα και του Γιώργου Τσίπρα (εξαδέλφου του Πρωθυπουργού) επί θεμάτων οικονομικής διπλωματίας. Μαθαίνω όμως ότι ο «πολύς» Κοτζιάς δέχθηκε κριτική από το Μέγαρο Μαξίμου διότι εκρίθη πως το ταξίδι και οι συναντήσεις του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα στη Νέα Υόρκη, στο περιθώριο της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ, δεν ήταν καλά προετοιμασμένες. Είμαι περίεργος να μάθω τι μέλλει γενέσθαι με την πρόσφατη αναταραχή στο ΥΠΕΞ. Θα επανέλθω.
Ο δασάρχης και το «λάδι»


Στους απανωτούς ελέγχους που κάνει το ΣΔΟΕ οι ελεγκτές ανακάλυψαν και τον λογαριασμό ενός… δασάρχη. Του βρήκαν του αθεόβοφου μεγάλους τραπεζικούς λογαριασμούς ενώ δήλωνε εισόδημα 1.500 ευρώ μηνιαίως. Η κατάσταση περιπλέκεται περισσότερο γιατί στους τραπεζικούς λογαριασμούς βρήκαν και ονόματα καταθετών. Συμπέραναν δηλαδή ότι κάποιοι γνωστοί και μη εξαιρετέοι «λάδωναν» τον δασάρχη για διάφορες εξυπηρετήσεις που τους έκανε. Επί παραδείγματι, για… καταπάτηση δασικής έκτασης. Επονται αποκαλύψεις (ονομάτων), για να πέσουν και πάλι ορισμένοι από τα σύννεφα.
Τα… «γαϊδούρια» του Gulfstream


Είναι κάπως παλιά ιστορία αλλά έχει την αξία της. Στο ταξίδι της επιστροφής του πρωθυπουργού Αλ. Τσίπρα από τη Νέα Υόρκη μέσα στο πολυτελές Gulfstream ήταν, κατά τον Πρωθυπουργό, και ένα-δυο… γαϊδούρια! Τι είχε συμβεί; Ο Πρωθυπουργός, όπως μου αφηγήθηκαν συνεργάτες, δεν ζητούσε αλλά σηκωνόταν κι έπινε μόνος του νερό όταν διψούσε. Σε αντίθεση με ορισμένους άλλους συνεπιβάτες του που έδιναν εντολές να τους φέρει νερό ο σερβιτόρος- αεροσυνοδός υπηρεσίας του αεροσκάφους. Αυτό συνέβη αρκετές φορές και έτσι ο Αλ. Τσίπρας τούς έκανε με χιούμορ την παρατήρηση: «Βρε γαϊδούρια, εγώ είμαι πρωθυπουργός και πάω μόνος μου να πάρω νερό, ενώ εσείς διατάζετε τον σερβιτόρο. Δεν ντρέπεστε;».

Εκκαθαρίσεις Μεσσηνίων
Κάκιστες μαθαίνω ότι είναι οι σχέσεις Ευ. Μεϊμαράκη και Αντ. Σαμαρά, με τον πρώτο να αφήνει αιχμές για τα οικονομικά του κόμματος. «Εγώ δεν πήρα ούτε οικονομικό απολογισμό» έλεγε. Ο Μεσσήνιος αγρίεψε και δεν πρόκειται να μείνει με σταυρωμένα χέρια. «Αυτά είναι αστειότητες» λένε υποστηρικτές του και διευκρινίζουν ότι επί προεδρίας Σαμαρά «συμμαζεύτηκαν τα οικονομικά».
nnn
Η σύγκρουση όμως θα έχει συνέχεια, αφού ο κ. Μεϊμαράκης επιθυμεί να… εκκαθαρίσει τους Μεσσηνίους από τη Συγγρού. Εδωσε εντολή να επιστρέψουν στις δουλειές τους 87 αποσπασμένοι υπάλληλοι της ΝΔ.
nnn
Από πού είναι οι περισσότεροι εκ των αποσπασμένων; Από τη Μεσσηνία, λένε μερικοί. Η απόφαση θεωρείται κτύπημα στον κ. Σαμαρά, ο οποίος κατά τους φίλους του κ. Μεϊμαράκη στηρίζει παρασκηνιακά, παρά τις διαψεύσεις, την υποψηφιότητα του Απ. Τζιτζικώστα και εν μέρει του Αδ. Γεωργιάδη. Και κάτι ακόμη: στον δεύτερο γύρο μαθαίνω ότι ο Αδωνις σκοπεύει να στηρίξει Τζιτζικώστα.


ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ