Με την έγκριση από τη Βουλή των προγραμματικών δηλώσεων, η κυβέρνηση έχει πλέον μπροστά της καθαρό το πολιτικό τοπίο, για να προχωρήσει το δύσκολο έργο της υλοποίησης της συμφωνίας που έχει υπογράψει με τους ευρωπαίους. Παρά την ψήφιση της συμφωνίας από την αντιπολίτευση στην προηγούμενη Βουλή, είναι σαφές πλέον ότι τα όρια πολιτικής ανοχής και πολύ περισσότερο σύμπλευσης σε μια σειρά εφαρμοστικούς νόμους, είναι εξαιρετικά περιορισμένα.
Οι δυνατότητες μιας γενικότερης εθνικής συνεννόησης, παρά τα επιμέρους ανοίγματα του κ.Τσίπρα, όπως φάνηκε από τις τοποθετήσεις των ηγετών της αντιπολίτευσης είναι ελάχιστες και θα εξαρτηθούν σε σημαντικό βαθμό από τις προθέσεις του πρωθυπουργού.Το πρώτο κράς τεστ θα είναι το πολυνομοσχέδιο που θα έρθει στη Βουλή την επόμενη εβδομάδα και θα περιλαμβάνει κατά πάσα πιθανότητα το σύνολο σχεδόν των μνημονιακών δεσμεύσεων που εκκρεμούν, προκειμένου να απελευθερωθεί η εκταμίευση της πρώτης δόσης.

Το στοίχημα για τον κ.Τσίπρα και την κυβέρνηση του είναι να προλάβει μέσα στα ασφυκτικά χρονικά περιθώρια που απομένουν μέχρι τις 15 Οκτωβρίου να έχει ολοκληρωθεί αυτή η διαδικασία ,ώστε να μπορέσει να ακολουθήσει στη συνέχεια το κρίσιμο έργο της ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών.Τα επώδυνα μέτρα που περιλαμβάνει η συμφωνία για πολλές κατηγορίες πολιτών , ιδιαίτερα στο ασφαλιστικό και στα φορολογικά, θα δοκιμάσουν ασφαλώς τα όρια ανοχής της κοινωνίας αλλά και την αποτελεσματικότητα και την πειθώ της κυβέρνησης.

Η υποστήριξη που απολαμβάνει αυτή τη στιγμή η κυβέρνηση τόσο στο εσωτερικό, όσο και από το εξωτερικό ,με πιο χαρακτηριστική τη στήριξη από τον γάλλο πρόεδρο αποτελούν όμως ένα σημαντικό πλεονέκτημα για τον κ.Τσίπρα και την κυβέρνηση του. Ένα πλεονέκτημα που είναι στο χέρι του πρωθυπουργού να το αξιοποιήσει με τον καλύτερο τρόπο , βάζοντας τέλος στην αβεβαιότητα που ταλάνισε τη χώρα τους τελευταίους μήνες.
Έχει πλέον, όπως παραδέχτηκε και ο ίδιος την εμπειρία και τη γνώση, να καθοδηγήσει αποτελεσματικά τα στελέχη του να υπηρετήσουν την πολιτική που επέλεξε να ακολουθήσει . Μένει να δούμε τις επόμενες εβδομάδες,αν η αποφασιστικότητα που επέδειξε στη Βουλή ο πρωθυπουργός, θα επιβεβαιωθεί και στην πράξη.

TO BHMA