Ο ένας (γαλάζιος βουλευτής) φώναξε: «Ηρθε να δει τους… πελάτες του», ο άλλος (επίσης γαλάζιος) είπε ότι «ήρθε να δει τους γνωστούς του στην Ελλάδα» και ένας τρίτος (πασόκος) είπε «να τον κρατήσουμε εδώ να μας δώσει ιδέες πώς να βγούμε από τα μνημόνια». Ολα αυτά συνέβησαν όταν στις 12 το μεσημέρι της Τρίτης έκανε την εμφάνισή του στο εντευκτήριο βουλευτών στο Κοινοβούλιο ο πρώην πρωθυπουργός των νησιών Κέιμαν και σήμερα αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης William McKeeva Bush (φωτογραφία). Τι γύρευε ένας πρώην πρωθυπουργός από τα νησιά Κέιμαν στη Βουλή; Ενας ηγέτης βρετανικού υπερπόντιου εδάφους (σύμπλεγμα τριών νήσων) στη θάλασσα της Καραϊβικής, έκτασης μόλις 262 τ. χλμ. και με πληθυσμό 55.690 κατοίκους, με τις τόσο πολλές offshore εταιρείες; Την ώρα μάλιστα που διεξαγόταν συζήτηση για τις προγραμματικές δηλώσεις της κυβέρνησης; Να σημειώσω ότι ο κ. Bush συνοδευόταν από νεαρό γόνο μεγάλης εφοπλιστικής οικογένειας (που δεν αποκάλυψε το όνομά του) και την ξενάγηση στη Βουλή είχαν αναλάβει υπάλληλοι της Βουλής, αλλά και του γραφείου του υπουργού Εξωτερικών: «Σίγουρα θα έχετε πολλούς γνωστούς στην Ελλάδα» του είπα κάποια στιγμή, υπό το αυστηρό βλέμμα του γόνου της εφοπλιστικής οικογένειας που (παίζοντας ρόλο… «φουσκωτού») δεν άφηνε κανέναν να τον πλησιάσει: «Αρκετούς» είπε χαμογελώντας, αλλά όταν τον ρώτησα αν γνωρίζει περισσότερο από κάθε άλλον τους ελληνικούς λογαριασμούς και τις offshore των Ελλήνων απλώς χαμογέλασε.
nnn
Είπε ότι βρίσκεται στην Ελλάδα για να μετάσχει σε ναυτιλιακό συνέδριο και θυμήθηκα πόσα καράβια ελλήνων εφοπλιστών έχουν σημαία τους τις νήσους Κέιμαν (για να γλιτώσουν φόρους). Δεν θέλησε να δώσει περισσότερες πληροφορίες (βιαζόταν και ο γόνος για να φύγουν), αλλά κατάφερε να τον πλησιάσει ο γαλάζιος βουλευτής Κ. Τασούλας και να τον ρωτήσει: «Μήπως έχετε καμιά ιδέα πού θα βρούμε ισοδύναμα για να καταργήσουμε το 23% στην εκπαίδευση;». Τη λέξη «ισοδύναμα» την είπε στα ελληνικά και ο κ. Bush την επανελάμβανε στους συνοδούς του χωρίς να ξέρει τι σημαίνει. Να σημειώσω ότι τον αξιότιμο κ. Μπους έριξαν από την πρωθυπουργία στις νήσους Κέιμαν το 2012 για σκάνδαλα διαφθοράς, αλλά αθωώθηκε το 2014 και διεκδικεί και πάλι ως αρχηγός του Δημοκρατικού Κόμματος την πρωθυπουργία, αφού πρόλαβε όταν ήταν πρωθυπουργός να κάνει και ένα δημοψήφισμα για περισσότερη αυτονομία των Κέιμαν από το Ηνωμένο Βασίλειο. Στο δημοψήφισμα πήρε 67% το «ναι». Σας θυμίζει τίποτε;
Η θεία δίκη των πολιτικών

Κάτι συμβαίνει τελευταίως (μετεκλογικά) στις σχέσεις των πολιτικών (κυρίως των συριζαίων) με τη θρησκεία. Λες και κάτι περιμένουν και θέλουν να έρθουν πιο κοντά στον Θεό ή για να μετανοήσουν για όσα είπαν και έκαναν. Θέλετε ορισμένα παραδείγματα; Θυμάστε την υφυπουργό Παιδείας Σία Αναγνωστοπούλου και τις θέσεις της περί των Θρησκευτικών; Ε, λοιπόν, σας πληροφορώ ότι έκανε στροφή 180 μοιρών. Δεν ξέρω τι την επηρέασε (σ.σ.: ίσως και ο αφορισμός από την Εκκλησία της Κύπρου του θεολόγου πολιτικού και προσωπικού της φίλου Ανδρέα Πιτσιλλίδη) αλλά εμφανίστηκε στη Βουλή (με την ίδια κόμμωση, πλην όμως με διαφορετικές ιδέες): «Είμαι υπέρ της υποχρεωτικής διδασκαλίας των Θρησκευτικών και υπέρ της υποχρεωτικής πρωινής προσευχής στα σχολεία» δήλωνε προς κάθε κατεύθυνση. Και ξέρετε γιατί; Οπως εξήγησε, δεν θέλει να αφήσει τα Θρησκευτικά στο έλεος παραχριστιανικών οργανώσεων. Θέλετε και άλλο παράδειγμα; Πριν από 20 ημέρες (αλλά τώρα έγινε γνωστό) ο Μ. Γλέζος επισκέφθηκε μυστικά τον Αρχιεπίσκοπο Ιερώνυμο και του ζήτησε να μεριμνήσει ώστε να έχει (όταν αποβιώσει) θρησκευτική κηδεία και να μην αφήσει τους άλλους να του κάνουν πολιτική. Και μέσα σε όλα αυτά κλείστηκε και ραντεβού του Αρχιεπισκόπου με τον Πρωθυπουργό για να λύσουν όλα τα προβλήματα που υπάρχουν ανάμεσα στην Πολιτεία και στην Εκκλησία. Το καλύτερο όμως σας το άφησα για το τέλος. Ο υποψήφιος για την ηγεσία της ΝΔ Αδωνις Γεωργιάδης περνούσε έξω από τον Ιερό Ναό του Αγίου Παντελεήμονα στο Μετς, σταμάτησε, τον είδαν οι παπάδες, τον έβαλαν στον ναό και άρχισαν να του… διαβάζουν ευχές. Τον ρώτησαν, ευκαιρίας δοθείσης, εάν θέλει και να εξομολογηθεί, πλην όμως ο Αδωνις αρνήθηκε λέγοντας: «Κάθε τρεις ημέρες κάνω και μια αμαρτία, αφήστε, θα ξανάρθω…».


Οταν κάλεσαν τον Τσίπρα να γραφτεί στη… ΝΔ

Απίστευτη ατάκα πέταξε στον πρωθυπουργό Αλ. Τσίπρα ο βουλευτής της ΝΔ Κ. Τασούλας μεσούσης της ανάγνωσης των προγραμματικών δηλώσεων. Του ζήτησε να πληρώσει δύο ευρώ, να γραφτεί στη ΝΔ και να ψηφίσει αρχηγό όποιον θέλει. Ή μάλλον να ψηφίσει ευθέως Μεϊμαράκη. Αυτό έγινε όταν ο κ. Τσίπρας κάλεσε τον κ. Μεϊμαράκη να συνεργαστούν ώστε να βρουν μαζί ισοδύναμα για το 23% της εκπαίδευσης. Κατά πολλούς ο κ. Τσίπρας ψήφισε αρχηγό της ΝΔ με αυτά που είπε για τον κ. Μεϊμαράκη. Για άλλους απλώς ο Πρωθυπουργός «έκαψε» την υποψηφιότητά του.


Ντόρα εναντίον Κοτζιά

Εντονη λογομαχία είχαν τη Δευτέρα το απόγευμα στη Βουλή ο Νίκος Κοτζιάς και η Ντόρα Μπακογιάννη. Η αιτία δεν ήταν άλλη από την εμμονή του υπουργού Εξωτερικών «να εκκαθαρίσει» την πρέσβειρα Αλεξάνδρα Παπαδοπούλου από μόνιμη αντιπρόσωπο της χώρας μας στην ΕΕ για… ανυπακοή. Ωτακουστές μού μετέφεραν ότι η κυρία Μπακογιάννη είπε στον κ. Κοτζιά ότι τέτοιες πρακτικές είναι ανεπίτρεπτες, αλλά εκείνος εμφανίστηκε αμετακίνητος.


Τι γυρεύει ο Σταύρος στη Θεσσαλονίκη;

Η Χριστίνα Ταχιάου του Ποταμιού έγινε ξαφνικά «τέως» βουλευτής καθώς ο Στ. Θεοδωράκης δεν έβγαλε έδρα στα Χανιά, οπότε πήρε εκείνη της Α’ Θεσσαλονίκης, όπου ήταν επίσης υποψήφιος. Ο ίδιος δηλώνει πολύ χαρούμενος επειδή, όπως λέει, όποτε κυκλοφορεί στη Θεσσαλονίκη ο κόσμος τού δείχνει την αγάπη του, αλλά η αλήθεια είναι ότι οι Θεσσαλονικείς δεν είναι καθόλου ευχαριστημένοι που ακόμη ένας αρχηγός κόμματος πήρε την έδρα στην Α’. Στη συγκεκριμένη περιφέρεια εκλέγονται οι Καραμανλής και Βενιζέλος, ενώ υπάρχουν αρκετοί αδρανείς βουλευτές.

Λεβέντης: Νόμιζα πως άκουγα τον Σαμαρά

Απογοητευμένος δηλώνει ο Β. Λεβέντης (της Ενωσης Κεντρώων) από την ανάγνωση των προγραμματικών δηλώσεων του Αλ. Τσίπρα και από όλη «άνευρη» ατμόσφαιρα που επικρατεί στη Βουλή. «Βαρεμάρα», τη χαρακτηρίζει. Μάλιστα ο κ. Λεβέντης έλεγε ότι όχι μόνον τον έπιασε νύστα όταν άκουγε τον Τσίπρα, αλλά κάθε λίγο και λιγάκι «τσιμπιόταν» γιατί νόμιζε ότι άκουγε τον…Αντ. Σαμαρά να διαβάζει προγραμματικές δηλώσεις της κυβέρνησης της ΝΔ: «Είτε άκουγες Τσίπρα, είτε Σαμαρά, το ίδιο ήταν», έλεγε, αποφασισμένος να καταψηφίσει την κυβέρνηση.

HeliosPlus