Μπορεί ο πρωθυπουργός να μην επεκτάθηκε ιδιαίτερα κατά την ανάγνωση των προγραμματικών δηλώσεων στις επιπτώσεις των μέτρων που έχουν ήδη αναληφθεί αλλά και αυτών που αναμένονται με βάση το νέο μνημόνιο, αλλά το μήνυμα που προκύπτει είναι κάτι παραπάνω από σαφές.Για το επόμενο διάστημα, σε 20 μήνες το προσδιόρισε ο πρωθυπουργός, βασικός στόχος της κυβέρνησης θα είναι η σταθεροποίηση της οικονομίας και η προσπάθεια επιστροφής στην ανάπτυξη.

Μπορεί βέβαια ο κ.Τσίπρας να υποσχέθηκε ότι θα καταβάλλει κάθε δυνατή προσπάθεια για να μειωθούν οι επιπτώσεις των μέτρων στην κοινωνία, αλλά η πραγματικότητα όπως αποτυπώνεται στο σχέδιο του προϋπολογισμού που κατατέθηκε επίσης χθες στη Βουλή είναι οδυνηρά συγκεκριμένη.Οι επιπλέον φόροι και περικοπές μόνο για φέτος υπολογίζονται σε 1,5 δις περίπου και άλλα 2,5 δισ. για το 2016. Ένας λογαριασμός ιδιαίτερα βαρύς για μια οικονομία και για μια κοινωνία που βρίσκεται ήδη 6 χρόνια σε κρίση.

Και βέβαια είναι άγνωστο αν θα χρειαστούν και νέα επιπλέον μέτρα όταν το ταμειακό έλλειμμα των Ασφαλιστικών Ταμείων αναμένεται ότι θα αυξηθεί φέτος κατά 934 εκατ.ευρώ περίπου, σε σχέση με τους στόχους του προϋπολογισμού και θα διαμορφωθεί στα 2.123 εκατ. ευρώ.

Το στοίχημα λοιπόν για την κυβέρνηση, πέρα από τις όποιες φιλόδοξες αλλαγές σε επιμέρους τομείς που περιέγραψε ο πρωθυπουργός, είναι να μπορέσει να εφαρμόσει αποτελεσματικά αυτά τα μέτρα, ώστε να μπορούμε πράγματι επιτέλους να ελπίζουμε ότι με αυτές τις επιπλέον θυσίες θα αρχίσουμε να βλέπουμε φως στο τούνελ.

Είναι θετικό κατά τ΄άλλα ότι ο κ.Τσίπρας στην ομιλία του προσπάθησε να κρατήσει ανοικτές τις πόρτες της συνεννόησης με την αντιπολίτευση σε μια σειρά θέματα ,όπως η παιδεία, η αλλαγή του εκλογικού νόμου και η συνταγματική αναθεώρηση .Είναι μια σαφής ένδειξη ότι αν θέλει το πολιτικό μας σύστημα μπορεί να ξεπεράσει τις διχαστικές αντιπαραθέσεις των τελευταίων χρόνων που συνέβαλλαν τα μέγιστα στην παράταση της κρίσης και των συνεπειών της. Μένει να κριθεί στην πράξη αν αυτές οι προθέσεις θα επιβεβαιωθούν με συγκεκριμένες πρωτοβουλίες ,για να μπορούν και οι πολίτες να ελπίζουν ότι οι νέες θυσίες θα αποδώσουν καρπούς

ΤΟ ΒΗΜΑ