Θα είδατε -προφανώς -ότι «πατώσαμε» και φέτος στη λίστα με τα 800 καλύτερα πανεπιστήμια του κόσμου: το Πανεπιστήμιο της Κρήτης, που είχε καλύτερη βαθμολογία στην Ελλάδα, κατατάσσεται στις θέσεις 351-400 !

Από ελληνικής πλευράς ακολουθούν κατά σειρά στη λίστα με τη νέα διεθνή κατάταξη των βρετανικών Times (Times Higher Education World University Rankings 2015-16) το Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων (401-500 ), το Πανεπιστήμιο Αθηνών (401-500), το Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο (501-600), το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης (601-800), το Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών (601-800) και το Πανεπιστήμιο Πατρών (601-800).
Η Ευρώπη συνολικά έχει 105 πανεπιστήμια στα πρώτα 200 του κόσμου -τα περισσότερα είναι βρετανικά (34) και γερμανικά (20), ενώ ακολουθούν η Ολλανδία (12) και η Γαλλία (πέντε).

Οι ΗΠΑ έχουν 63 πανεπιστήμια στα πρώτα 200 – λιγότερα κάθε χρόνο -μια ένδειξη ότι η πανεπιστημιακή κυριαρχία τους αμφισβητείται σταδιακά. Όμως 6 αμερικανικά πανεπιστήμια (Καλτέκ, Στάνφορντ, ΜΙΤ, Χάρβαρντ, Πρίστον, Σικάγο) είναι στα πρώτα 10 της λίστας και 39 στα πρώτα 100.

Θα πείτε: πάλι καλά με την κατάσταση που επικρατεί στα ελληνικά πανεπιστήμια και την οικονομική κρίση που μαστίζει τη χώρα. Ίσως να είναι κι έτσι αν και τα ίδια αποτελέσματα πάνω-κάτω είχαμε και πριν από μία δεκαετία όταν δεν είχαμε κρίση και το ΑΕΠ της χώρας ήταν 50 δισεκατομμύρια ευρώ μεγαλύτερο!
Υπάρχει ,όμως, και μία άλλη οπτική- πολύ πιο απαισιόδοξη : στα 200 καλύτερα πανεπιστήμια του κόσμου υπάρχουν πανεπιστήμια χωρών μικρότερων από την Ελλάδα ,χωρών με ανύπαρκτη παράδοση στις τέχνες και τα γράμματα, χωρών με μεγαλύτερα προβλήματα από αυτά της Ελλάδας, χωρών με συγκρίσιμες ακόμη και χειρότερες υποδομές από αυτές της Ελλάδας. Δηλαδή πανεπιστήμια της Ταϊβάν, της Νέας Ζηλανδίας, της Νοτίου Αφρικής ,του Ισραήλ .
Παράλληλα σε πολύ καλύτερες θέσεις από τα δικά μας -αλλά όχι στις πρώτες 200 -βλέπει κανείς ιδρύματα από την Σαουδική Αραβία, την Βραζιλία, την Τουρκία, την Πορτογαλία, την Τσεχία, την Ινδία, την Κύπρο, την Εσθονία, την Αργεντινή !
Κι όμως. Αντί αυτό το ετήσιο «ναυάγιο» με τις διεθνείς λίστες Πανεπιστημίων να είναι το έναυσμα για μια διακομματική συζήτηση περί ανώτατης παιδείας στην Ελλάδα που να προκαλέσει εγρήγορση και τολμηρές αποφάσεις , ελάχιστοι φαίνεται να νοιάζονται. Σίγουρα όχι στον ΣΥΡΙΖΑ, πάντως.
Χαρακτηριστικό είναι ότι η δεύτερη φορά Αριστερά που διακατέχεται από το σύνδρομο της επαναστατικής αυθεντίας επιμένει να προωθήσει για ψήφιση το νομοσχέδιο Μπαλτά («η αριστεία είναι ρετσινιά») που κλείνει το ελληνικό πανεπιστήμιο στο «καβούκι» του αντί να του δώσει έναν διεθνή προσανατολισμό, να ανοίξει τις αίθουσές του σε ξένους καθηγητές, σε συνεργασίες με ξένα διακεκριμένα πανεπιστήμια για να δημιουργήσει ανταγωνιστικά και συγκρίσιμα με το εξωτερικό ανώτατα ιδρύματα.
Ως γνωστόν το νομοσχέδιο επαναφέρει το άσυλο και τους αιώνιους φοιτητές, καταργεί την αξιολόγηση των καθηγητών και τα συμβούλια διοίκησης της Διαμαντοπούλου διώχνοντας ουσιαστικά από την Ελλάδα όσους διαπρεπείς καθηγητές ξένων πανεπιστημίων ήθελαν να δώσουν τα «φώτα» τους για την ενίσχυση της ελληνικής ανώτατης εκπαίδευσης .
Έτσι ,όμως, οι άλλοι προχωράνε κι εμείς πάμε όπισθεν ολοταχώς. Το 2015-16 τρία τουρκικά πανεπιστήμια βρίσκονται σε καλύτερες θέσεις στη λίστα από όλα τα ελληνικά .Για να δούμε του χρόνου.