Ο παρών πολιτικοοικονομικός κύκλος, μετά τις τόσες περιπέτειες, μοιάζει ευκρινής και απαλλαγμένος από τις πολλές καταδυναστευτικές αβεβαιότητες και αμφισβητήσεις του πρόσφατου παρελθόντος.
Η νέα κυβέρνηση τυγχάνει λαϊκής υποστήριξης, έχει την ανοχή των πολιτών, σχεδόν το ελεύθερο από τη σπαρασσόμενη αξιωματική αντιπολίτευση και την ευκαιρία να δράσει γρήγορα και αποτελεσματικά χωρίς εν τέλει πολλά εμπόδια.
Τούτη τη φορά η εντολή είναι καθαρή, ο δρόμος εγκεκριμένος, σαφώς προσδιορισμένος και οι εμπειρίες πλούσιες, ικανές να αποτρέψουν τα μεγάλα σφάλματα. Σε χοντρές γραμμές, «ο δρόμος είναι ανοιχτός και τα σκυλιά δεμένα», που θα έλεγε και ο λαός.
Ο Πρωθυπουργός και οι υπουργοί του γνωρίζουν καλά ότι δεν υπάρχει καιρός για χάσιμο και ακόμη ότι ως το επόμενο καλοκαίρι οφείλουν να κάνουν τα πάντα προκειμένου να σταθεροποιήσουν την οικονομία και να δημιουργήσουν τις προϋποθέσεις για την πολυπόθητη ανάκαμψη.
Επιπλέον, πέραν του συμφωνημένου δρόμου για την εξυγίανση των δημοσίων οικονομικών, έχει επιστημονικώς και εμπειρικώς καταδειχθεί από πού μπορεί να έλθει η πολυπόθητη ανάπτυξη στην Ελλάδα. Στην πεντάχρονη περίοδο της κρίσης, πέραν της πρωτογενούς παραγωγής που αναγεννήθηκε, οι τομείς που υπέστησαν τα λιγότερα ήταν ο τουρισμός, οι μεταφορές και η ενέργεια.
Οπως λέει και ο Νίκος Χριστουδουλάκης, απεδείχθη ότι σε οποιεσδήποτε συνθήκες, με ευρώ ή με δραχμή, με capital controls ή χωρίς αυτά, οι τουρίστες ήλθαν και θα συνεχίσουν να έρχονται μαζικά στην Ελλάδα, οι μεταφορές εμπορευμάτων από την Ασία προς την Ευρώπη θα περνάνε από τα ελληνικά λιμάνια και τους ελληνικούς δρόμους γιατί είναι οι συντομότεροι και ασφαλέστεροι όλων και επίσης τα ενεργειακά δίκτυα αναγκαστικά θα περνάνε από την Ελλάδα.
Ειδικά για τον τουρισμό οι προβλέψεις ξεπερνούν κάθε προσδοκία. Οι ειδικοί μιλούν για δεκάδες εκατομμύρια διανυκτερεύσεις στην Αθήνα τα επόμενα χρόνια και για περίπου 40 εκατομμύρια τουρίστες τον χρόνο μετά το 2020!
Οσον αφορά τις μεταφορές εμπορευμάτων, οι ειδικοί προβλέπουν μετά τη διαπλάτυνση της διώρυγας του Σουέζ και την επάνοδο του Ιράν στη διεθνή οικονομική κοινότητα πολλαπλασιασμό της κίνησης στα ελληνικά λιμάνια και ακόμη η ανάδειξη νέων ενεργειακών πηγών θα καταστήσει την Ελλάδα έναν από τους σημαντικότερους κόμβους διέλευσης αγωγών αερίου.
Χωρίς πολλές κουβέντες, πέραν της δημοσιονομικής σταθερότητας, το ελληνικό μέλλον θα κριθεί από την ανάπτυξη των τουριστικών ζωνών, των αεροδρομίων, των λιμανιών και των ενεργειακών αγωγών.
Αρκεί ο κ. Τσίπρας να αντιληφθεί τη σημασία και την κρισιμότητα των παραπάνω τομέων και να κινητοποιήσει τις καλύτερες και υγιέστερες δυνάμεις προς αυτή την κατεύθυνηση. Με άσχετους και απαίδευτους δεν γίνεται δουλειά, ούτε προκόβει ο τόπος…

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ