Κοίτα κάτι συμπτώσεις. Την πρώτη φορά που ο Αλ. Τσίπρας (φωτογραφία) εξελέγη Πρωθυπουργός, στις 25 Ιανουαρίου, τον ταλαιπώρησε επί δύο εβδομάδες μια γρίπη. Καλά, θα πείτε, χειμώνας ήταν, εύκολα μπορούσε να κολλήσει γρίπη. Τώρα με την επανεκλογή του να σου πάλι η γρίπη να εμφανίζεται. Ο Πρωθυπουργός πήγε στην ορκωμοσία των μελών του Υπουργικού Συμβουλίου και εν συνεχεία έφυγε με το πρωθυπουργικό Gulfstream για τις Βρυξέλλες γριπιασμένος και με πυρετό 38,5. Η μόνη που το γνώριζε ήταν η Ολγα Γεροβασίλη. Ισως πολλοί να προσέξατε από την τηλεόραση ότι, όταν η κυβερνητική εκπρόσωπος (που είναι και γιατρός) πλησίασε τον κ. Τσίπρα για να τον ευχαριστήσει για την υπουργοποίησή της, περιορίστηκε σε μια… χειραψία, ενώ οι περισσότεροι υπουργοί, αναπληρωτές υπουργοί και υφυπουργοί έσπευσαν να αγκαλιάσουν τον Πρωθυπουργό και να τον ασπαστούν. Ηταν τόση μεγάλη η ευγνωμοσύνη τους επειδή τους έκανε υπουργούς που έκαναν μαζί του χειραψία και με τα δυο τους χέρια.
Οταν ο Τσίπρας γνώρισε την Πόλυ

Η Πόλυ είναι ένα χαριτωμένο κοριτσάκι 3 ετών και έκλεψε την παράσταση στην ορκωμοσία των μελών του Υπουργικού Συμβουλίου. Οχι επειδή χοροπηδούσε συνεχώς από χαρά μέσα στην αίθουσα τελετών όταν ο πατέρας της Πάνος Καμμένος ορκιζόταν με θρησκευτικό όρκο, κάνοντας τους πάντες να χαμογελούν, αλλά επειδή γνώρισε τον Πρωθυπουργό. «Καλά, εσύ πώς βρέθηκες εδώ; Δεν έχεις σχολείο;» της είπε. Η μικρή Πόλυ, χωρίς να τα χάσει, του απάντησε με νάζι: «Πήγα στο νηπιαγωγείο μια φορά, τους χαιρέτησα και έφυγα. Τι άλλο να κάνω;». Ο κ. Τσίπρας την κοιτούσε με απορία λέγοντας στη μητέρα της Ελενα Τζούλη ότι έχει παιδί στην ηλικία της κόρης του και ότι ο γιος του πήγε σχολείο και παρακολουθεί κανονικά τα μαθήματα. Οχι, ο υπουργός Παιδείας Νίκος Φίλης δεν πήγε καν να γνωρίσει από κοντά την Πόλυ.
Η Κωνσταντίνα και ο Χουλιαράκης

Ηταν και αυτή τη φορά παρούσα στην ορκωμοσία του Υπουργικού Συμβουλίου, καθήμενη ανάμεσα σε συγγενείς υπουργών και υφυπουργών, η Κωνσταντίνα Κιντώνη, στενή συνεργάτρια του αναπληρωτή υπουργού Οικονομικών Γ. Χουλιαράκη. Καθόταν σιωπηλή στις πίσω σειρές και είχε συνεχώς στραμμένη την προσοχή της στον κ. Χουλιαράκη. Πρόσεξε ότι οι πάντες του μιλούσαν, ότι τόσο ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας όσο και ο Πρωθυπουργός τον κράτησαν αρκετή ώρα κοντά τους για συνομιλία. Και όταν τελείωσε η τελετή, έφυγαν μαζί με τον υπουργό, αφού προηγουμένως χαιρέτησαν τόσο τον κ. Τσίπρα όσο και τον Πρ. Παυλόπουλο. Αλλωστε η κυρία Κιντώνη με τον κ. Τσίπρα γνωρίζονταν από παλιά, αφού είχε χρηματίσει επικεφαλής του ιδιαίτερου γραφείου του και παραιτήθηκε όταν ήρθε σε σύγκρουση με τον Ι. Βαρουφάκη για το θέμα του δημοψηφίσματος. Να σημειώσω ότι η κυρία Κιντώνη είχε ενταχθεί και στη διαπραγματευτική ομάδα για το Μνημόνιο υπό τον Γ. Χουλιαράκη.


Η νέα συνιστώσα στον ΣΥΡΙΖΑ

Τελικά τίποτα απ’ ό,τι εξήγγειλαν δεν έγινε. Ούτε μικρό ούτε ευέλικτο κυβερνητικό σχήμα. Και έλεγαν ότι θα επιχειρούσαν να σχηματίσουν κυβέρνηση με 25-26 υπουργούς και βρέθηκαν 46 (τέσσερις περισσότεροι από την πρώτη κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ). Τι είχε συμβεί; Μου λένε ότι για όλα φταίει η νέα (ας την ονομάσουμε) συνιστώσα του ΣΥΡΙΖΑ, η ομάδα των 53. Είχαν, μαθαίνω, λόγο στον σχηματισμό της κυβέρνησης και ο κ. Τσίπρας τους έκανε όλα τα χατίρια. Θέλετε ένα παράδειγμα; Μόλις διέρρευσε η πληροφορία από το πρωθυπουργικό γραφείο πως υπάρχει σκέψη για τη δημιουργία υπουργείου Προγράμματος (για το Μνημόνιο), οι αντιδράσεις των 53 ήταν έντονες. Επέμειναν στην επιστροφή του Ευ. Τσακαλώτου στο υπουργείο Οικονομικών. Ζήτησαν επίσης την επιστροφή του Θ. Δρίτσα στο υπουργείο Ναυτιλίας και έτσι έχασε το υπουργείο ο υπηρεσιακός Χρ. Ζώης. Μέλη της ομάδας των 53 όπως οι Θεανώ Φωτίου, Στ. Κοντονής, Αλέξης Χαρίσης και Σία Αναγνωστοπούλου εισήλθαν στην κυβέρνηση. Εμεινε εκτός ο Ι. Πανούσης, με τον οποίο οι 53 είχαν στο παρελθόν συγκρουστεί.


Η πρώτη μέτρηση για τους δελφίνους

Νέα μυστική (αυτή τη φορά πανελλαδική) δημοσκόπηση από τη ΝΔ για το ποιον θέλει ο κόσμος ως αρχηγό της παράταξης. Να σημειώσω ότι εξαιρέθηκαν από τη μέτρηση (και από τους δελφίνους) για ευνόητους λόγους τόσο ο Κ. Καραμανλής όσο και ο Δ. Αβραμόπουλος. Τα αποτελέσματα; Πρώτος με 21,4% έρχεται ο Ευ. Μεϊμαράκης. Ακολουθεί με μικρή διαφορά ο… κανένας (ποσοστό 20,7%) και εν συνεχεία οι: Ντόρα Μπακογιάννη 15,5%, Ν. Δένδιας 10,1%, Ολγα Κεφαλογιάννη 6,9%, Απ. Τζιτζικώστας 5,7%, Κ. Μητσοτάκης 5,6%, Μάκης Βορίδης 3%, Π. Τατούλης 1,7%, Μαν. Κεφαλογιάννης 0,95% και άλλος 1,5%.


Το σαραβαλάκι του Λεβέντη

Εντολή να μην πάρουν βουλευτικό αυτοκίνητο ούτε φρουρά έδωσε στους βουλευτές του ο Β. Λεβέντης της Ενωσης Κεντρώων. Το μόνο, όπως λέει, που θα ζητήσει είναι ένα αυτοκίνητο για τον ίδιο (γιατί ισχυρίζεται πως δεν έχει). Οχι όμως κάποια λιμουζίνα αλλά ένα παλιό αυτοκίνητο, «το πιο σαραβαλάκι» που διαθέτει η Βουλή. Και μάλιστα έστειλε επιστολή με την οποία πληροφορεί το Κοινοβούλιο ότι θα πληρώνει ο ίδιος τη βενζίνη και τα διόδια.

HeliosPlus