Σήμερα, περισσότερο από ποτέ άλλοτε, χρειαζόμαστε εθνική συνεννόηση με σαφείς και ρεαλιστικούς στόχους, με προοδευτικό πρόσημο, χωρίς τακτικισμούς και πονηριές.
Μπορούμε να την επιτύχουμε;
Την απάντηση σε αυτό το ερώτημα καλούνται να δώσουν οι ψηφοφόροι την ερχόμενη Κυριακή.
Δεν υπάρχει η πολυτέλεια νέων εκλογών, όταν η ελληνική οικονομία, σύμφωνα με το ΙΟΒΕ, καταγράφει ύφεση μικρότερη του 2% και προβλέπει ανεργία στο 28% και όταν ο προγραμματισμός, κρατικός, εθνικός, επιχειρηματικός και οικογενειακός, έχει μετατραπεί σε άγνωστη λέξη δίχως ορισμό!
Είναι απαραίτητο «εδώ και… χθες» ένα υγιές αναπτυξιακό σοκ. Πράγμα που σημαίνει να στηριχτεί η ιδιωτική πρωτοβουλία με ταυτόχρονη ορθολογική προστασία του κοινωνικού κράτους, να δημιουργηθεί πλέγμα ασφαλείας για τις ευάλωτες ομάδες του πληθυσμού, αλλά και για τις ελληνικές μικρομεσαίες επιχειρήσεις, με παράλληλη διασφάλιση των εργασιακών σχέσεων, να διαμορφωθεί ελκτικό οικονομικό περιβάλλον για μεγάλης κλίμακας επενδύσεις, να εξαφανισθεί ο γραφειοκρατικός παραλογισμός.
Ολα τα παραπάνω απαιτούν εθνική συνεννόηση, ειλικρίνεια, αλήθεια, όχι άλλα ψέματα και ως βασικό θεμέλιο, ικανή και αναγκαία συνθήκη μια τολμηρή απόφαση: να σταματήσει ο λαϊκισμός!
Γι’ αυτό ακριβώς είναι εξαιρετικά κρίσιμο το αποτέλεσμα αυτών των εκλογών. Η χώρα στις 21 του Σεπτέμβρη χρειάζεται μια κυβέρνηση ευρείας συνεργασίας και μεγάλης λαϊκής υποστήριξης. Χρειαζόμαστε κοινωνική ειρήνη για να δούμε προκοπή.
Αυτή την προοπτική αγωνίζεται να επιτύχει η Δημοκρατική Συμπαράταξη –δηλαδή το ΠαΣοΚ, η ΔΗΜΑΡ και άλλες κινήσεις και μαχητές της δημοκρατικής παράταξης –όχι με κόκκινες αλλά με πράσινες γραμμές.
Γιατί οι κόκκινες γραμμές υψώνουν τείχη, ενώ οι πράσινες γραμμές σηματοδοτούν την ασφαλή διαδρομή που μπορεί να μας οδηγήσει το 2019 έξω από την κρίση, έξω από τα μνημόνια, σε μιαν Ελλάδα ξανά ισχυρή και περήφανη μέσα στην Ευρώπη και την ευρωζώνη.
Και είναι συγκεκριμένες οι δικές μας πράσινες γραμμές που διαμορφώνουν ένα προοδευτικό πλαίσιο προγραμματικής συμφωνίας για τον σχηματισμό κυβέρνησης συνεργασίας: σταθερό και διαρκές φορολογικό σύστημα, ρήτρα απασχόλησης στη χρηματοδότηση των δημοσίων έργων, εγγυημένο κοινωνικό εισόδημα για κάθε Ελληνα και Ελληνίδα, στήριξη των μικρομεσαίων επιχειρήσεων και άλλα πολλά.
Με οδηγό τις πράσινες γραμμές της Δημοκρατικής Συμπαράταξης μπορεί να γίνει εφικτός ο κοινός στόχος για βελτίωση και αντικατάσταση των πιο αρνητικών σημείων του Μνημονίου, για δημιουργία ανάπτυξης και θέσεων εργασίας, με μία όμως βασική προϋπόθεση: να είμαστε όλοι μαζί, αυτοί που πιστεύουμε στην ευρωπαϊκή προοπτική της χώρας.
Γιατί μόνον όλοι μαζί μπορούμε να βρούμε λύση και να ξεπεράσουμε την κρίση.
*Η κυρία Συλβάνα Ράπτη είναι υποψήφια βουλευτής Κέρκυρας με τη Δημοκρατική Συμπαράταξη (ΠαΣοΚ – ΔΗΜΑΡ).

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ