Αναποφάσιστος, μου λένε, παραμένει κορυφαίος αριστερός πολιτικός, όχι βεβαίως για το τι θα ψηφίσει (ψηφίζει, πιστέψτε με, δαγκωτό ΣΥΡΙΖΑ), αλλά εάν θα πρέπει την Παρασκευή να παραστεί ή όχι στον αγιασμό του δημοτικού σχολείου του υιού του. Πρωτάκι, βλέπετε, το συγκεκριμένο παιδί και ποιος γονιός δεν θα ήθελε αλήθεια να είναι κοντά του την πρώτη ημέρα του σχολείου. Αυτό ακριβώς θέλει, να είστε βέβαιοι, και ο περί ου πολιτικός, πλην όμως έχει αμφιβολίες εάν θα πρέπει μεσούσης της προεκλογικής περιόδου να παραστεί. Και τούτο γιατί, πρώτον, τα δημόσια σχολεία ανοίγουν με πολλές ελλείψεις και, δεύτερον, επειδή αν και ούλτρα αριστερός (όπως θέλει να εμφανίζεται) έγραψε το παιδί σε ένα από τα φημισμένα ιδιωτικά σχολεία των Αθηνών. Αλλά, μαθαίνω, έχει κάποιες εναλλακτικές λύσεις σε περίπτωση που πάρει την απόφαση να μην πάει, όπως να πάει αντ’ αυτού είτε η μητέρα του παιδιού είτε ο παππούς του!


Προπόνηση για το debate

Ελεγα να μην ασχοληθώ με το debate των πολιτικών αρχηγών μετά τη μεγάλη δόση που πήρατε την Τετάρτη το βράδυ, αλλά ορισμένα παρασκήνια που συνέβησαν στα επιτελεία των δύο μονομάχων με έβαλαν σε πειρασμό. Στο επιτελείο, για παράδειγμα, του Αλ. Τσίπρα επικρατούσε από το πρωί της Τετάρτης μια ατμόσφαιρα φροντιστηρίου πριν από τις εξετάσεις. Πέντε άτομα, ανάμεσα στα οποία οι Ν. Παππάς, Ολγα Γεροβασίλη, Αγγελος Τσέκερης (ο άνθρωπος που αντικατέστησε τον Θ. Μιχόπουλο στα περίφημα e-mail του Μαξίμου), καθώς και ο Νίκος Φίλης, είχαν αναλάβει να παρουσιάσουν τα SOS των ερωτήσεων στον κ. Τσίπρα. Αντιθέτως, στο επιτελείο του Ευ. Μεϊμαράκη (φωτογραφία) επικρατούσε πιο χαλαρή ατμόσφαιρα: «Ο πρόεδρος λέει ότι το πραγματικό SOS είναι πώς να σωθεί η χώρα και τα SOS των ερωτήσεων στο debate δεν έχουν καμία απολύτως σημασία. Αλλωστε ο πρόεδρος δεν διαθέτει επικοινωνιολόγο, ούτε ενδυματολόγο, ούτε καν εμψυχωτές. Αφήστε που δεν μας άφησε καν να του πούμε ορισμένες επικίνδυνες ερωτήσεις» μου έλεγε εις εκ των στενών συνεργατών του, ο Νίκος Καραχάλιος.
nnn
Ετσι, μη θέλοντος του Βαγγέλη Μεϊμαράκη, οι επιτελείς του, καθοδηγούμενοι από τον κ. Καραχάλιο, έκαναν όλη την ημέρα μόνοι τους ασκήσεις επί χάρτου για το debate. Το περίεργο είναι ότι μιλούσαν μεταξύ τους… συνθηματικά. Δεν ξέρω τον λόγο, έτσι όπως τους είδα συγκεντρωμένους όλους σε ένα τραπέζι να κάνουν λόγο για… «τίγρη», για «γατάκι», για «ελεφαντάκι» και για «σακίδιο». Το «σακίδιο» αμέσως το κατάλαβα. Πρόκειται για τον Στ. Θεοδωράκη, τα άλλα συνθηματικά όμως; Ανέλαβε ο κ. Καραχάλιος να τα αποκρυπτογραφήσει λέγοντας ότι το «γατάκι» είναι ο κ. Μεϊμαράκης (που είναι μεν μικρό αλλά βγάζει νύχια και αντιμετωπίζει οτιδήποτε όταν βρίσκεται σε κίνδυνο), «τίγρης» ο κ. Τσίπρας και «ελεφαντάκι» ο Π. Καμμένος. Το γιατί απέφυγε να το εξηγήσει.
nnn
Δεν ξέρω αν το έχετε παρατηρήσει, αλλά όλα αυτά τα προεκλογικά σποτ του Π. Καμμένου και κυρίως το τελευταίο, το διαδικτυακό, όπου παρουσιάζει τον πρόεδρο της ΝΔ Ευ. Μεϊμαράκη βαρύμαγκα ρεμπέτη, να παίζει μπαγλαμά και να τραγουδά το jurassik park, θυμίζουν τη φιλοσοφία των διαφημιστικών σποτ γνωστής αλυσίδας παιχνιδιών: «Τα μπούτια, τα μπούτια», ή «κράζεις, θαυμάζεις» κ.τ.λ. Τα θυμάστε; Οι συνεργάτες του κ. Καμμένου το λένε ότι είναι η ίδια διαφημιστική εταιρεία με την οποία συνεργάζονται οι ΑΝΕΛ.
Η Τασία επιμένει

Κάθε φορά που ανοίγει το στόμα της για το Μεταναστευτικό γίνεται ένα μικρός χαμός. Η Τασία Χριστοδουλοπούλου μπορεί να γκρινιάζει ότι δέχεται bullying για τις δηλώσεις που κάνει, αλλά επιμένει ότι όντως τα νησιά (και κυρίως η Μυτιλήνη) πλούτισαν από τις ορδές των δύστυχων μεταναστών που βρέθηκαν εκεί. «Ρωτήστε τις ΜΚΟ που έχουν στοιχεία, αλλά και τους κατοίκους της Μυτιλήνης να δείτε πόσα έχουν κερδίσει από τις υπηρεσίες που προσέφεραν και προσφέρουν στους μετανάστες» μου έλεγε η κυρία Χριστοδουλοπούλου, που πιστεύει ότι βρίσκεται συνεχώς στο στόχαστρο γιατί «είμαι αφενός γυναίκα και αφετέρου θέλουν να κτυπήσουν την πολιτική του ΣΥΡΙΖΑ και δεν έχουν άλλον τρόπο». Το σημαντικότερο, επιμένει ότι μπορεί ακόμη, εάν εκλεγεί, να συμμετάσχει σε διάλογο για το Μεταναστευτικό, να βοηθήσει λόγω εμπειρίας, όχι μόνον αυτή που απέκτησε ως αναπληρώτρια υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής, αλλά και επειδή «το θέμα αυτό με έχει απασχολήσει πολύ πριν γίνω υπουργός», όπως λέει.


Ο ταλαντούχος κύριος Σπίρτζης

Στους μήνες που ήταν υπουργός Μεταφορών, Υποδομών και Δικτύων ο Χρ. Σπίρτζης δεν αξιώθηκε να επισκεφθεί ούτε ένα αμαξοστάσιο των αστικών συγκοινωνιών, μόνο και μόνο να διαπιστώσει, βρε αδελφέ, πώς λειτουργούν, τι προβλήματα αντιμετωπίζουν οι εργαζόμενοι, αφού ήταν στην αρμοδιότητά του. Τώρα που δεν είναι πια υπουργός αποφάσισε εν μέσω προεκλογικής περιόδου (διάβαζε ψηφαλάκια) να επισκεφθεί το αμαξοστάσιο της Αθήνας. Είμαι περίεργος τι θα ακούσει από τους εργαζομένους, οι οποίοι γνωρίζουν πολύ καλά ότι εξαιτίας του παρ’ ολίγον να μείνουν απλήρωτοι λόγω της φαεινής ιδέας που είχε όταν είχαν επιβληθεί τα capital controls να χορηγήσει δωρεάν στους πάντες αστικά εισιτήρια.
nnn
Τελικά ο Ν. Κοτζιάς τα κατάφερε. Εχοντας απορρίψει την υποτιμητική κατ’ αυτόν πρόταση να είναι ένας κοινός υποψήφιος στη Βοιωτία και αφότου είχε γίνει γνωστό ότι οι σχέσεις του με τον Αλ. Τσίπρα διέρχονται την περίοδο των παγετώνων, κατάφερε να εξασφαλίσει την τρίτη θέση, κατά πάσα πιθανότητα εκλόγιμη, στο ψηφοδέλτιο Επικρατείας. Πώς θα αντέξει βέβαια το ότι μια θέση πιο πάνω είναι η Θεανώ Φωτίου, δεν το ξέρω…

HeliosPlus