Οδηγίες προς τους… εν αναμονή πρωθυπουργούς έδωσε στον Ευ. Μεϊμαράκη (φωτογραφία) όλο το βράδυ στο σπίτι του στα Χανιά ο επίτιμος πρόεδρος της ΝΔ Κ. Μητσοτάκης. Πρώτα σας ενημερώνω ότι ο κ. Μητσοτάκης θεωρεί δεδομένη την πρωτιά της ΝΔ και άρα τη συνέχιση του κ. Μεϊμαράκη στην ηγεσία της ΝΔ. Δεύτερον, τον συμβούλευσε να λέει παντού και πάντοτε την… αλήθεια: «Θα λες την αλήθεια, μπορεί καμιά φορά αυτή η αλήθεια να πικράνει κόσμο, αλλά να μην πτοείσαι γιατί μακροπρόθεσμα η αλήθεια είναι αυτή που κερδίζει» του είπε και τον συμβούλευσε να αποφεύγει τις ψεύτικες υποσχέσεις που δεν μπορούν να πραγματοποιηθούν. Εν συνεχεία ο κ. Μητσοτάκης σχολίασε και το σύνθημα «Να τος, να τος ο πρωθυπουργός» που ακούστηκε στην Κρήτη κατά την περιοδεία του κ. Μεϊμαράκη: «Θα σου πω μια ιστορία για να δεις πόση σημασία έχει αυτό το σύνθημα. Οταν ο Γεώργιος Παπανδρέου έφευγε από τη γενέτειρά του το Καλέντζι Αχαΐας, οι συγχωριανοί του φώναζαν «να τος, να τος ο πρωθυπουργός» και τον παρότρυναν να γυρίσει πίσω μόνον ως πρωθυπουργός. Ο Παπανδρέου τους χαιρετούσε χωρίς να τους απαντά, οπότε σε κάποια στιγμή, όταν τα συνθήματα πολλαπλασιάστηκαν, τους είπε: «Ακούστε, πατριώτες. Αν γυρίσω πίσω στο χωριό και δεν είμαι πρωθυπουργός, να ξέρετε ότι η ευθύνη δεν ήταν δική μου»». Και έπεσε βεβαίως γέλιο, με την κόρη του κ. Μεϊμαράκη Ελίνα να λέει στον πατέρα της: «Το άκουσες;».

nnn
Το δείπνο που παρέθεσε ο κ. Μητσοτάκης (και σέρβιρε η Ντόρα Μπακογιάννη ως οικοδέσποινα) ήταν καθαρά κρητικό. Από γαμοπίλαφα, κατσίκια και αρνιά στον φούρνο, πατάτες φούρνου, έως και τη λεγόμενη «χανιώτικη τούρτα», που δεν είναι τίποτα άλλο από μία νοστιμότατη κρεατόπιτα. Μετά το δείπνο σερβιρίστηκαν λουκουμάδες και εν συνεχεία ο κ. Μητσοτάκης ζήτησε απ’ όλους την άδεια να κάνει «την παρασπονδία της ημέρας». Ποια ήταν αυτή; Να καπνίσει ένα τσιγάρο. Είχε 50 καλεσμένους, ανάμεσά τους οι Ολγα Κεφαλογιάννη, Λευτέρης Αυγενάκης, Γιάννης Κεφαλογιάννης και γενικά όλοι σχεδόν οι βουλευτές, πολιτευτές και στελέχη της ΝΔ. Ολοι πλην του… Μανώλη Κεφαλογιάννη. Και το ερώτημα που υπήρχε ήταν: «Πού ήταν ο Μανώλης;».

nnn
Μάλλον δυσαρεστημένος μου φαίνεται ότι είναι ο πρώην υπουργός και ευρωβουλευτής Μ. Κεφαλογιάννης. Η αιτία; Επέλεξαν, μαθαίνω, να παραθέσουν το δείπνο στο ξενοδοχείο «Ακτή Ζευς» προς τιμήν του κ. Μεϊμαράκη και όχι στο ξενοδοχείο «Απόλλων» (που λένε ότι το διαχειρίζονται συγγενείς του). Και εάν θέλετε τη γνώμη μου ο Μανώλης είχε δίκιο να γκρινιάζει αφού το ξενοδοχείο «Απόλλων» βρίσκεται στον νομό Ηρακλείου, ενώ το «Ακτή Ζευς» στον νομό Ρεθύμνου, αν και τα δύο ξενοδοχεία είναι πολύ κοντά. Αλλωστε εκείνο το βράδυ στο Ηράκλειο βρισκόταν ο κ. Μεϊμαράκης και όχι στο Ρέθυμνο. Αλλά να ‘ταν μονάχα αυτό; Μου λένε ότι είναι δυσαρεστημένος και για έναν άλλον λόγο. Διότι δεν τον έχουν συμπεριλάβει στις λίστες, κάτι που ήθελε πολύ για να εγκαταλείψει τις Βρυξέλλες. Παρά ταύτα, έπραξε το καθήκον του, βρέθηκε κοντά στον πρόεδρο και πραγματοποίησε συγκεντρώσεις με ένα… μαύρο t-shirt (ίσως για να ξεχωρίζει από τους υπόλοιπους γαλάζιους βουλευτές που ήταν γραβατωμένοι).


Είναι η Ζωή υπέρ της δραχμής;

Αφού η Ζωή εντάχθηκε ως συνεργαζόμενη στη Λαϊκή Ενότητα, κανονικά θα πρέπει να συμπαραταχθεί και με τη γραμμή που χάραξε ο Π. Λαφαζάνης περί επιστροφής στο εθνικό νόμισμα. Αλλά η Ζωή δεν το λέει καθαρά και δεν γνωρίζω εάν άρχισαν οι πρώτες διαφοροποιήσεις εντός του νέου κόμματός. Οταν ερωτάται λέει το εξής απίστευτο: «Στο δίλημμα ευρώ ή δημοκρατία, εγώ απαντώ ξεκάθαρα δημοκρατία». Ποιο… ξεκάθαρα δεν γίνεται…


Ποιος δαιμονοποίησε το Μνημόνιο;

Τώρα άρχισαν να αντιλαμβάνονται στον ΣΥΡΙΖΑ ότι δεν έπρεπε να «δαιμονοποιήσουν» το Μνημόνιο. Τώρα ίσως να κατάλαβαν, όπως θα σας εξηγήσω παρακάτω, τι εννοούσε ο Θ. Πάγκαλος όταν έλεγε ότι και εάν δεν υπήρχε Μνημόνιο, έπρεπε να το είχαμε εφεύρει. Ο μέχρι πρότινος αντιπρόεδρος της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ Ι. Δραγασάκης (και τομεάρχης της οικονομικής πολιτικής) παραδέχθηκε σε ραδιοφωνική του συνέντευξη ότι με ευθύνη του ΣΥΡΙΖΑ, ως αντιπολίτευσης, «είχαμε συμβάλει στο να δαιμονοποιηθεί το Μνημόνιο». Και προσπάθησε τώρα να δώσει την ακριβή έννοια του Μνημονίου: «Είναι ένας τύπος συμφωνίας. Αρα τυπικά αυτό που έχουμε είναι ένα νέο Μνημόνιο, αλλά ως περιεχόμενο αν το δούμε έχει μεγάλες διαφορές» είπε. Οταν κλήθηκε να σχολιάσει τις διαπραγματεύσεις με τους εταίρους είπε απλώς: «Αυτό που τουλάχιστον εγώ βίωσα αυτούς τους μήνες, δεν ήταν μία συνήθης διαπραγμάτευση. Ηταν ένας ιδιόμορφος πόλεμος…».

Η επιλογή Τσουκαλά

Δεν θα κομίσω γλαύκα εις Αθήνας επαναλαμβάνοντας ότι οι αλλαγές στο ψηφοδέλτιο Επικρατείας του ΣΥΡΙΖΑ θα είναι ριζικές. Ονόματα γράφονται και σβήνονται μέχρι στιγμής. Εκείνο που μπορώ με σιγουριά να βεβαιώσω είναι η αλλαγή στην… κορυφή. Ο καθηγητής κ. Κωνσταντίνος Τσουκαλάς δεν θα είναι επικεφαλής του ψηφοδελτίου. Και μη βιαστείτε να το αποδώσετε σε διαφωνία. Οπως πληροφορούμε ο κ. Τσουκαλάς δεν… αποστρατεύεται. Παραμένει, λέει, στο πλευρό του κ. Τσίπρα, γι’ αυτό και επέλεξε να δηλώσει «παρών» στο Επικρατείας αλλά σε μη εκλόγιμη θέση.

Το Εμπραέρ, η Κως και η Ευρώπη

«Η Ευρώπη είναι σήμερα εδώ», είπε ο Δ. Αβραμόπουλος φθάνοντας στην Κω, δίνοντας την διαβεβαίωση ότι θα καταβληθεί κάθε προσπάθεια αντιμετώπισης του μεταναστευτικού, ενώ, όπως είπε, υπάρχουν εγκεκριμένα από την Ευρωπαϊκή Ενωση 442 εκατ. ευρώ που θα διατεθούν για τη διαχείριση του μεταναστευτικού. Η Ευρώπη… ταξίδευσε στην Κω με το πρωθυπουργικό Εμπραέρ. Και ήταν η πρώτη πτήση του πρωθυπουργικού Εμπραέρ με την υπηρεσιακή κυβέρνηση. Δηλαδή ταξίδευσαν οι Δ. Αβραμόπουλος και ο πρώτος αντιπρόεδρος της ΕΕ κ. Τίμμερμανς, ευρωπαίοι αξιωματούχοι και οι υπουργοί Γ. Μουζάλας και Αθ. Δημόπουλος. Ο έτερος (συναρμόδιος) υπουργός Χρ. Ζώης, πήγε στην Κω με ελικόπτερο του Λιμενικού. Εάν εξαιρέσει κανείς ορισμένους κατοίκους του νησιού που είχαν συγκεντρωθεί έξω από το δημαρχείο και φώναξαν στους επισήμους «φύγετε από εδώ» και «είστε προδότες», η όλη επίσκεψη πήγε πολύ καλά. Φαίνεται όμως ότι ο δήμαρχος του νησιού κ. Κυρίτσης δημιουργεί ένα είδος φόβου για τους υπουργούς (λόγω της αντιπαράθεσης που είχε με την Τασία Χριστοδουλοπούλου) και για το λόγο όταν του ζητήθηκε να φωτογραφηθεί με τον Χρ. Ζώη, έσπευσαν ορισμένοι να ρωτήσουν τον υπουργό:«Δεν τον φοβάσαι τον Κυρίτση;»

Φύγε εσύ, έλα εσύ

Ενας μικρός χαμός γίνεται με τα ψηφοδέλτια του ΣΥΡΙΖΑ. Ορισμένα στελέχη του δεν έχουν αποφασίσει με ποιον να πάνε. Με τον κ. Τσίπρα ή με τον κ. Λαφαζάνη; Αφήστε που ορισμένοι πολύ θα ήθελαν να «πατήσουν σε δύο βάρκες». Γίνετε όμως αυτό; Μου λένε ότι η Κατερίνα Ιγγλέση (της Χαλκιδικής), η οποία πρωταγωνίστησε στις Σκουριές παρέμεινε στον ΣΥΡΙΖΑ. Η στενή συνεργάτης της όμως Θεοδώρα (Λόλα) Χρυσούλη, λένε ότι καλοβλέπει μία θέση στη Λαϊκή Ενότητα. Εάν όντως συμβαίνει αυτό, τότε θα πρόκειται για μία πρώτης τάξεως πολιτική πρωτοτυπία.

HeliosPlus