Η διαρκής τραγωδία των προσφύγων,αποκάλυψε παράλληλα και την τραγική ανεπάρκεια της πολιτικής ηγεσίας και του κρατικού μηχανισμού, τους τελευταίους ιδιαίτερα μήνες, που η χώρα μας δέχεται καθημερινά ένα τεράστιο κύμα ξεριζωμένων. Χρειάστηκε να δημιουργηθεί η υπηρεσιακή κυβέρνηση για να γίνει η πρώτη σοβαρή προσπάθεια οργάνωσης και διαχείρισης του προσφυγικού κύματος.
Ακόμα και οι περιορισμένοι πόροι που έχει ήδη θέσει στη διάθεση της Ελλάδας η Ευρωπαϊκή Ένωση δεν είχε γίνει κατορθωτό μέχρι τώρα να εκταμιευθούν… Όπως αποκαλύφθηκε στη χθεσινή διυπουργική σύσκεψη καμιά ουσιαστική προεργασία δεν είχε γίνει για να αρχίσει η ροή μερικών εκατοντάδων εκατομμυρίων ευρώ, που θα έδιναν μια πρόσκαιρη ανακούφιση στην αντιμετώπιση του προβλήματος. Παράλληλα, για πρώτη φορά,θα ξεκινήσει η προεργασία, για να καταμετρηθούν οι επιπτώσεις από την ανεξέλεγκτη ροή προσφύγων στα νησιά, ώστε να διεκδικηθεί από την Ε.Ε. ένα πρόγραμμα ενίσχυσης τους.
Προφανώς το πρόβλημα των προσφύγων δεν μπορεί να αντιμετωπιστεί μόνο με μερικές οικονομικές ενέσεις. Χρειάζεται η Ευρώπη συνολικά να αναλάβει ουσιαστικές πρωτοβουλίες, να αναθεωρήσει την ως τώρα πολιτική της και βέβαια να δεσμευθούν οι επιμέρους χώρες ότι θα σταματήσουν επιτέλους να παριστάνουν τις ανεύθυνες για τη διαχείριση αυτής της τεράστιας ανθρωπιστικής κρίσης.
Χρειάζεται επίσης η Ελλάδα, που όπως φαίνεται θα συνεχίσει να δέχεται μεγάλο μέρος από το ανεξάντλητο κύμα προσφύγων να αποκτήσει επιτέλους συγκροτημένη πολιτική διαχείρισης στο εσωτερικό, για να μπορεί να διεκδικεί και να απαιτεί τη συνδρομή των ευρωπαίων εταίρων μας.Αυτό που δεν έγινε δυνατό ως τώρα, με συνέπεια τις απίστευτες καταστάσεις στα νησιά μας, επιβάλλεται να γίνει από τη νέα κυβέρνηση. Χωρίς ιδεοληψίες, χωρίς υπεκφυγές,με συγκροτημένο σχέδιο, για να περιοριστούν τουλάχιστον οι δραματικές συνέπειες στις περιοχές που υποφέρουν καθώς δέχονται ένα βάρος που ούτε τους αναλογεί, ούτε μπορούν να το σηκώσουν.