ΤΟ ΒΗΜΑ – The New York Times
Η Washington Post δημοσίευσε ρεπορτάζ την περασμένη εβδομάδα για περίπου 200 απόστρατους στρατηγούς, πτεράρχους και ναυάρχους που έστειλαν επιστολή προς το Κογκρέσο «προτρέποντας τους νομοθέτες να απορρίψουν την πυρηνική συμφωνία με το Ιράν, η οποία λένε ότι απειλεί την εθνική ασφάλεια».
Υπάρχουν νόμιμα επιχειρήματα υπέρ και κατά αυτής της συμφωνίας, αλλά υπήρχε ένα επιχείρημα που εκφράστηκε στο ρεπορτάζ και ήταν επικίνδυνα λαθεμένο για τις πραγματικές απειλές για την Αμερική από τη Μέση Ανατολή.

Το επιχείρημα το εξέφρασε ο αντιπτέραρχος Τόμας ΜακΙνερνι, πρώην υποδιοικητής των αεροπορικών δυνάμεων των ΗΠΑ στην Ευρώπη, ο οποίος είπε για την πυρηνική συμφωνία: «Αυτό που δεν μου αρέσει είναι ότι η υπ΄αριθμόν 1 ριζοσπαστική ισλαμική οργάνωση στον κόσμο είναι οι Ιρανοί. Είναι σπόνσορες του ριζοσπαστικού Ισλάμ σε όλη την περιοχή και σε όλον τον κόσμο. Και εμείς θα τους δώσουμε τη δυνατότητα να φτιάξουν πυρηνικά όπλα».

Συγγνώμη στρατηγέ, αλλά ο τίτλος του μεγαλύτερου σπόνσορα του ριζοσπαστικού Ισλάμ δεν ανήκει στους Ιρανούς. Δεν είναι καν κοντά. Αυτός ανήκει στον υποτιθέμενο σύμμαχό μας, την Σαουδική Αραβία.

Αν νομίζετε ότι το Ιράν είναι η μόνη πηγή του προβλήματος στη Μέση Ανατολή, θα πρέπει να κοιμόσασταν την 11η Σεπτεμβρίου, όταν 15 από τους 19 αεροπειρατές προέρχονταν από την Σαουδική Αραβία.

Τίποτα δεν είναι πιο διαβρωτικό για τη σταθερότητα και τον εκσυγχρονισμό του αραβικού κόσμου, και του μουσουλμανικού κόσμου γενικότερα, από τα δισεκατομμύρια και δισεκατομμύρια δολάρια που οι Σαουδάραβες έχουν επενδύσει από το 1970 για να αφανίσουν τον πλουραλισμό του Ισλάμ – τις εκδοχές του σουφισμού, του μετριοπαθούς σουνιτισμού και του σιιτισμού – και να επιβάλουν στη θέση τους την δική τους πουριτανική, αντι-Δυτική, αντι-πλουραλιστική, σαλαφιστική ερμηνεία του Ισλάμ, που προωθείται από το Σαουδαραβικό θρησκευτικό κατεστημένο.

Δεν είναι τυχαίο το γεγονός ότι αρκετές χιλιάδες Σαουδάραβες έχουν προσχωρήσει στο Ισλαμικό Κράτος ή ότι φιλανθρωπικές οργανώσεις του Αραβικού Κόλπου έχουν στείλει δωρεές στο ISIS. Ολες αυτές οι σουνιτικές ομάδες των τζιχαντιστών – ISIS, Αλ Κάιντα, Μέτωπο Νούσρα – είναι ιδεολογικοί απόγονοι του σαλαφισμού που ενσταλάζει η Σαουδική Αραβία σε τζαμιά και ισλαμικά ιεροδιδασκαλεία από το Μαρόκο έως το Πακιστάν και την Ινδονησία.

Και εμείς, στην Αμερική, ποτέ δεν τους εγκαλέσαμε για αυτό – επειδή είμαστε εθισμένοι στο πετρέλαιό τους.

Σκεφτείτε αυτό το άρθρο των Times, της 16ης Ιουλίου 2014 από τη Βηρυτό: «Επι δεκαετίες, η Σαουδική Αραβία έχει δώσει δισεκατομμύρια από τα πετροδολάριά της σε συμπαθούσες ισλαμικές οργανώσεις σε όλο τον κόσμο, ασκώντας ήσυχα την διπλωματία του καρνέ επιταγών για να προωθήσει την ατζέντα της.

Αλλά χιλιάδες Σαουδαραβικά έγγραφα που διέρρευσαν πρόσφατα από το WikiLeaks αποκαλύπτουν με εκπληκτική λεπτομέρεια πως στόχος της κυβέρνησης τα τελευταία χρόνια δεν ήταν απλά να εξαπλωθεί η αυστηρή εκδοχή του σουνιτικού Ισλάμ – αν και αυτό ήταν μια προτεραιότητα – αλλά και να υπονομεύσει τον πρωταρχικό αντίπαλό της: το σιιτικό Ιράν».

Η διαβάστε αυτό που έγραψε στις 5 Δεκεμβρίου του 2010 το BBC.com: «Η υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Χίλαρι Κλίντον προειδοποίησε το περασμένο έτος σε απόρρητο υπόμνημα που διέρρευσε ότι δωρητές στη Σαουδική Αραβία ήταν η «πιο σημαντική πηγή χρηματοδότησης για τις σουνιτικές τρομοκρατικές ομάδες σε όλο τον κόσμο». Είπε ότι ήταν «μια συνεχής πρόκληση» να πείσει τους Σαουδάραβες αξιωματούχους να αντιμετωπίσουν αυτή την δραστηριότητα ως στρατηγική προτεραιότητα. Οι ομάδες που χρηματοδοτούνται περιλαμβάνουν την Αλ Κάιντα και τους Ταλιμπάν, πρόσθεσε».

Η Σαουδική Αραβία υπήρξε ένας Αμερικανός σύμμαχος σε πολλά θέματα και υπάρχουν μετριοπαθείς εκεί που απεχθάνονται τις θρησκευτικές αρχές της. Αλλά το γεγονός παραμένει ότι η εξαγωγή του ριζοσπαστικού σαλαφιστικού Ισλάμ από την Σαουδική Αραβία ήταν ένα από τα χειρότερα πράγματα που έχουν συμβεί στον μουσουλμανικό και τον αραβικό πλουραλισμό – στην πολυφωνία της θρησκευτικής σκέψης, του φύλου και της εκπαίδευσης – τον τελευταίο αιώνα.

Οι πυρηνικές φιλοδοξίες του Ιράν είναι μια πραγματική απειλή. Αλλά μην πιστεύετε την ανοησία ότι είναι η μόνη πηγή αστάθειας στην περιοχή αυτή.