Δεν ξέρω εάν το προσέξατε, αλλά ο υπουργός Οικονομίας Ν. Χριστοδουλάκης (φωτογραφία) λίγες μόλις ημέρες μετά την ανάληψη των υπηρεσιακών καθηκόντων του έριξε τρία «καρφιά» στην προηγούμενη κυβέρνηση και κήρυξε έναν… πόλεμο. Δεν χαρίστηκε σε κανέναν μιλώντας για το Μεταναστευτικό. Είπε (αποφεύγοντας ωστόσο να κατονομάσει τους προηγούμενους) ότι δεν είχαν καν ξεκινήσει τις διαδικασίες για τα 400 εκατ. ευρώ από το Ταμείο Ασύλου. Αποκάλυψε (μαζί με τον αναπληρωτή υπουργό Ναυτιλίας Χρ. Ζώη) ότι το Λιμενικό διαθέτει 240 σκάφη, αλλά το… 36% εξ αυτών βρίσκονται εκτός υπηρεσίας, ακινητοποιημένα. Και τέλος ο κ. Χριστοδουλάκης έριξε προς κάθε κατεύθυνση και το μεγαλύτερο «καρφί»: «Το Προσφυγικό δεν λύνεται στα σαλόνια των Αθηνών, ούτε της Ευρώπης, αλλά στα κράσπεδα των λιμανιών και των βράχων». Λίγο προτού ολοκληρώσει τις ανακοινώσεις του για τους πρόσφυγες κήρυξε και τον πόλεμο εναντίον των δουλεμπόρων: «Από τώρα και στο εξής, το κυριότερο σύνθημα που πρέπει να έχει η εκάστοτε ελληνική κυβέρνηση είναι «Σώζουμε τους πρόσφυγες, κυνηγάμε τους δουλεμπόρους»» είπε.
nnn
Ηταν σημαντικά όλα αυτά που ανέπτυξαν σε κοινή συνέντευξη Τύπου για το Προσφυγικό οι συναρμόδιοι υπουργοί και να σκεφτείτε, όπως παρατήρησαν πολλοί, κατάφεραν μέσα σε λίγες ημέρες να εκπονήσουν ένα σχέδιο δράσης για την αντιμετώπιση της προσφυγικής κρίσης, τη στιγμή που επί έξι μήνες υπήρξε απόλυτη απραξία (με τα γνωστά αποτελέσματα). Δεν χαρίστηκαν οι υπουργοί και στα ευρωπαϊκά όργανα κατηγορώντας τα για απάθεια, με εξαίρεση, όπως είπαν, τη στάση του Δ. Αβραμόπουλου. Εκείνο ωστόσο που αιφνιδίασε ήταν όταν εμφανίστηκε στο πάνελ των υπουργών και γυναίκα αξιωματικός της Αστυνομίας (που έχει στην αρμοδιότητά της τους πρόσφυγες), αλλά δεν παρουσιάστηκε κανείς του Λιμενικού, που οι άνδρες και οι γυναίκες του έχουν όλο το βάρος του προσφυγικού προβλήματος στην Ελλάδα. Αλλά και το γεγονός ότι η ΕΡΤ έδειχνε αποσπασματικά τη συνέντευξη Τύπου και «έκοβε» τους υπουργούς (για να προβάλει μια εκπομπή για τις… κάλπες) επίσης προκάλεσε αρνητική εντύπωση.

Παυλόπουλος: Εφιάλτης η εικόνα του νεκρού παιδιού

Σοκ προκάλεσε σε όλον τον κόσμο η εικόνα του νεκρού παιδιού. «Κανένας δεν έχει το δικαίωμα να αγνοήσει αυτή την εικόνα που από μόνη της δείχνει πως αυτές τις ώρες όχι μόνον είμαστε ανέτοιμοι, αλλά δεν φροντίσαμε, ενώ τα φαινόμενα ήταν ορατά, να αντιμετωπίσουμε από κοινού το πρόβλημα» σημείωσε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Πρ. Παυλόπουλος. Αλλά και ο αναπληρωτής υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής, ακτιβιστής γιατρός Ι. Μουζάλας, χαρακτήρισε την εικόνα του παιδιού ως «ύβριν για την ανθρωπότητα». Ο κ. Μουζάλας, που έχει πάρει μέρος σε αποστολές των Γιατρών του Κόσμου στη Σομαλία, στο Αφγανιστάν και στην Παλαιστίνη, είπε ότι στη Μεσόγειο έχουν χαθεί περισσότεροι από 20.000 πρόσφυγες, ενώ το Λιμενικό έχει επέμβει σε άλλες 50.000 περιπτώσεις. «Ενα παιδί δικαιούται να ζήσει…» έλεγε.
Το σύνθημα που ενθουσίασε τον Μεϊμαράκη

Ούτε τα κρητικά (κοφτερά) μαχαίρια που του χάρισαν οι Κρητικοί έκαναν εντύπωση στον Ευ. Μεϊμαράκη, ούτε οι ρακές, ούτε το μεγάλο συναπάντημα των συγγενών, συμμαθητών και φίλων του, ούτε καν το σύνθημα που του φώναξαν οι νεολαίοι, «Βαγγέλα, σέξι, σκίσε τον Αλέξη». Δεν έδωσε, μαθαίνω, και τόση σημασία. Αυτό που τον ενθουσίασε ήταν ένα άλλο σύνθημα που φώναξαν οι πιο μυημένοι στα νεοδημοκρατικά: «Κρητικός πρωθυπουργός», ή ακόμα το «Να τος, να τος ο πρωθυπουργός». Κάτι τέτοια του αρέσουν του κ. Μειμαράκη και δεν το κρύβει. Οταν μάλιστα το είδε και γραμμένο και σε ένα μαχαίρι που του δώρισαν, η διάθεσή του εκτοξεύτηκε στα ύψη. Σε ένα άλλο μαχαίρι του έγραψαν τη φράση «ό,τι δεν λύνεται κόβεται». Και αυτό το «σύνθημα» τον ενθουσίασε. Ετσι πήγε σε καλή διάθεση στο ξενοδοχείο «Ακτή Ζευς», όπου 50 και πλέον γαλάζια στελέχη έδωσαν το «παρών». Ανάμεσά τους και οι Ντόρα Μπακογιάννη, Ολγα Κεφαλογιάννη καθώς και οι κ.κ. Πλακιωτάκης, Αυγενάκης. Το μενού περιελάμβανε αρνάκι στο φούρνο. χοιρινό και λαβράκι στη σχάρα που συνοδευόταν από κρητικά κρασιά. Εντελώς κρητικό δείπνο δεν ήταν, πώς να το κάνουμε, αλλά φρόντισε ο επίτιμος πρόεδρος της ΝΔ Κ. Μητσοτάκης να διορθώσει την κατάσταση. Το βράδυ της Πέμπτης επρόκειτο να παραθέσει δείπνο σε 50 και πλέον στελέχη με αποκλειστικά κρητικούς μεζέδες. Οσο για την Ντόρα, έδειχνε και αυτή χαρούμενη δίπλα στον κ. Μεϊμαράκη.


Ο,τι θέλουν στο debate

Οι τελευταίες οδηγίες που έδωσε ο Αλ. Τσίπρας στα μέλη του ΣΥΡΙΖΑ που μετέχουν στη Διακομματική Επιτροπή (λίγο προτού αρχίσει τη συνεδρίασή της το απόγευμα της Πέμπτης) ήταν: «Μη βάλετε κανέναν όρο στη διεξαγωγή του debate με τον Μεϊμαράκη. Ούτε ονόματα δημοσιογράφων θα προτείνετε, ούτε θα απορρίψετε ονόματα δημοσιογράφων που θα σας προτείνουν, ούτε καν θέματα ή ενότητες που θα συζητηθούν θα υποβάλετε. Δεχτείτε ό,τι θέλουν φτάνει να γίνει το debate». Οι συνεργάτες του κ. Τσίπρα έλεγαν ότι επιθυμεί τόσο πολύ να διεξαχθεί αυτή η τηλεμαχία με τον κ. Μεϊμαράκη που δεν θα φέρει καμία αντίρρηση ό,τι κι αν του προτείνουν. Ο κ. Μεϊμαράκης να δείτε πώς τη θέλει…

HeliosPlus