Γίνεται κάθε μέρα πιο σαφές – και αποτυπώνεται και στις δημοσκοπήσεις -ότι θα υπάρξει σκληρό ντέρμπι ως την τελευταία μέρα για την πρωτιά στις εκλογές της 20ης Σεπτεμβρίου.

Το κύριο πρόβλημα του ΣΥΡΙΖΑ στην σύντομη αυτή προεκλογική περίοδο είναι το αφήγημά που αναπτύσσει ο κ.Τσίπρας στην πορεία για τις κάλπες δεν φαίνεται να πείθει τον κόσμο ενώ αντίθετα το αφήγημα της ΝΔ μοιάζει πιο πειστικό .Παράλληλα η αναμενόμενη κυριαρχία του κ.Τσίπρα σε επίπεδο αρχηγών αμφισβητείται πλέον κι είναι πολύ πιθανόν τα πράγματα να ξεκαθαρίσουν στο ντιμπέιτ.

Ο κ.Τσίπρας παραμένει ο πιο επικοινωνιακός ,συμπαθής και λαμπερός αρχηγός – ο σταρ της εκλογικής αναμέτρησης .Ωστόσο οι καλές εμφανίσεις του κ.Μεϊμαράκη τόσο στις τελευταίες συζητήσεις στη Βουλή όσο και στην έναρξη της προεκλογικής περιόδου ήταν μία μεγάλη έκπληξη που φαίνεται να δίνει νέα δυναμική στην αναμέτρηση.

Ο αρχηγός της ΝΔ δεν είναι σταρ, ούτε γοητευτικός νέος πολιτικός . Είναι όμως γερόλυκος της πολιτικής με μεγάλη πείρα και γνώση. Λαϊκός , ντόμπρος ,με χιούμορ και μεγάλη άνεση αντιμετώπισης του κ.Τσίπρα φαίνεται να κερδίζει πόντους στον απλό πολίτη και να παλεύει στα ίσα με τον αρχηγό του ΣΥΡΙΖΑ .

Σε επίπεδο αφηγημάτων, τώρα, ο αρχηγός του ΣΥΡΙΖΑ υποστηρίζει ότι η κυβέρνησή του έπεσε από τους «Λαφαζάνηδες» μετά την ψήφιση του μνημονίου και γι αυτό ο κ.Τσίπρας δεν είχε άλλη επιλογή από το να πάει σε πρόωρες κάλπες.

Ωστόσο η πλειονότητα των πολιτών -σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις , θεωρεί ότι οι εκλογές δεν ήσαν αναγκαίες κι ότι υπήρχαν εναλλακτικές για την κυβέρνηση Τσίπρα όπως π.χ. μια κυβέρνηση εθνικής ενότητας .

Όμως αυτό είναι το αφήγημα της ΝΔ η οποία εξ αρχής είχε ταχθεί κατά της νέας προσφυγής σε κάλπες και υπέρ μιας κυβέρνησης εθνικής σωτηρίας .

Ο κ.Τσίπρας υποστηρίζει ακόμη ότι η κυβέρνησή του έκανε την πιο σκληρή διαπραγμάτευση και πέτυχε το καλύτερο δυνατόν αποτέλεσμα απέναντι στους ανένδοτους δανειστές υπογράφοντας παρά τη θέλησή της ένα μνημόνιο που δεν το πιστεύει αλλά ήταν αναγκαίο για να μην καταστραφεί η χώρα βγαίνοντας από το Ευρώ.

Άρα, καταλήγει το αφήγημα Τσίπρα, ο ελληνικός λαός πρέπει να αναδείξει αυτοδύναμο τον ΣΥΡΙΖΑ γιατι είναι ο μόνος που μπορεί να αντισταθεί στους δανειστές και να εφαρμόσει με τον καλύτερο δυνατό τρόπο για τον λαό τα νέα μέτρα.

Οι δημοσκοπήσεις, όμως, δείχνουν ότι η μεγάλη πλειονότητα του κόσμου δεν πιστεύει πλέον ότι ο ΣΥΡΙΖΑ έκανε την καλύτερη δυνατή διαπραγμάτευση ( άποψη με την οποία τάσσεται ακόμη και το 45 % των ψηφοφόρων του ΣΥΡΙΖΑ σύμφωνα με την δημοσκόπηση της GPO για το Mega) .

Οι μετρήσεις δείχνουν ακόμη πως η πλέον συμφέρουσα για τη χώρα κυβέρνηση υλοποίησης του μνημονίου δεν είναι μία μονοκομματική αυτοδύναμη κυβέρνηση αλλά μια οικουμενική ή τέλος πάντων μία κυβέρνηση ευρείας συνεργασίας – στην γραμμή που κινείται και το αφήγημα της ΝΔ.

Επίσης ο κ. Μεϊμαράκης υποστηρίζει από την αρχή ότι ο κ. Τσίπρας και η ομάδα του αποδείχτηκαν κατώτεροι των περιστάσεων. Προχώρησαν σε μία ατέρμονη διαπραγμάτευση με τους εταίρους χωρίς σχέδιο και plan b και κατέληξαν σε ένα αχρείαστο δημοψήφισμα που έκλεισε τις τράπεζες και έφερε τα capital control για να αποδεχθούν τελικά το τρίτο μνημόνιο .

Ωστόσο αυτό που θα κρίνει -κατά τη γνώμη μου- τον νικητή της αναμέτρησης είναι το κατά πόσο η μεγάλη πλειονότητα των πολιτών καταλήξει ότι το μνημόνιο και οι θυσίες ήταν μονόδρομος για την συνέχιση της ευρωπαϊκής πορείας της χώρας.

Μία διαπίστωση που θα στρέψει τους ψηφοφόρους πίσω στο …σπίτι τους.Θα δικαιώσει πολιτικά και θαενισχύσει εκλογικά τα παραδοσιακά κόμματα του μνημονίου (ΝΔ, ΠΑΣΟΚ) ενώ θα «κόψει» από τους αντιμνημονιακούς ( ΚΚΕ, Λαίκή Ενότητα) και τους με το ζόρι μνημονιακούς παίκτες (ΣΥΡΙΖΑ, ΑΝΕΛ) .