Δεν γνωρίζω εάν πιστεύετε στα γούρια, αλλά ο Αλ. Τσίπρας (φωτογραφία) σίγουρα πιστεύει και μάλιστα όταν βρίσκεται σε προεκλογική περίοδο αρχίζει και τα μαζεύει. Θέλετε μερικά παραδείγματα; Αρχισε την προεκλογική του ομιλία από τα Χανιά, γιατί η πόλη αυτή είναι… γούρικη γι’ αυτόν. Το είπε ο ίδιος: «Ξεκίνησα την περιοδεία από τα Χανιά από όπου τέλειωσα την προηγούμενη προεκλογική περίοδο. Γούρικη είναι η πόλη για τον ΣΥΡΙΖΑ και για μένα προσωπικά». Απλώς να του υπενθυμίσω ότι στα Χανιά βρίσκεται το «στρατηγείο» του Κων. Μητσοτάκη, του πιο… γουρλή πολιτικού. Αλλά σε όλη τη διάρκεια της περιοδείας του στην πόλη των Χανίων τα γούρια δεν σταμάτησαν να έρχονται τα ένα μετά το άλλο. Μόλις βγήκε από το ξενοδοχείο μια γυναίκα, του φόρεσε στον ώμο ένα κρητικό μαντίλι, του είπε ότι είναι… γούρικο και του ευχήθηκε «καλή επιτυχία». Ενας από τους καταστηματάρχες, στη δημοτική αγορά που επισκέφθηκε, του δώρισε ένα κομπολόι, λέγοντάς του επίσης ότι είναι γούρικο. Αλλά για να πιάσει το γούρι έπρεπε να πιει και ένα σφηνάκι τσικουδιά. Την οποία την ήπιε «άσπρο πάτο». Και να σκεφτείτε ότι οι δήμαρχοι που τον συνάντησαν λίγη ώρα αργότερα δεν του πρόσφεραν τσικουδιά (όπως συνηθίζουν σε όλους τους υψηλούς επισκέπτες τους), αλλά… φραπέ και νερά καθώς και κρητικά παξιμάδια. Και εκεί τους είπε ότι είναι ανάγκη να «βγούμε» από το χαντάκι…
Οι εκδηλώσεις προς το πρόσωπό του πάντως συνεχίστηκαν σε κάθε γωνιά των Χανίων που πήγαινε. Ο δήμαρχος Χανίων Τάσος Βάμβουκας του έκανε δώρο έναν… φάρο. Ενα αντίγραφο ενετικού φάρου, με το οποίο ο κ. Τσίπρας ενθουσιάστηκε λέγοντας πως ο φάρος είναι από τα πιο χαρακτηριστικά μνημεία της Ελλάδας. Του δώρισε επίσης και ένα λεύκωμα του Ελευθέριου Βενιζέλου, το οποίο ο κ. Τσίπρας υποσχέθηκε ότι θα το διαβάσει, αλλά όταν βρει χρόνο. Ενας πολίτης βρήκε την ευκαιρία να του ζητήσει δουλειά: «Πρόεδρε, θέλουμε δουλειές» του είπε, με αποτέλεσμα ο κ. Τσίπρας να τον πλησιάσει και να του πει: «Εμείς θα σας βλέπουμε στα μάτια, η καθαρότητα είναι εγγύηση». Δεν γνωρίζω εάν ο πολίτης αυτός έμεινε ικανοποιημένος από την απάντηση που του έδωσε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, αλλά ένας πιτσιρικάς σίγουρα έμεινε ενθουσιασμένος όταν εισέπραξε… αυτόγραφο από τον κ. Τσίπρα. Επειδή δεν υπήρξε πρόχειρο χαρτί, το αυτόγραφο γράφτηκε σε ένα προεκλογικό φυλλάδιο του ΣΥΡΙΖΑ. Και τι νομίζετε ότι έγραψε; «Η… ελπίδα έρχεται. Αλέξης Τσίπρας». Ηταν όμως το προηγούμενο προεκλογικό σύνθημα του προέδρου.
Κρότου – λάμψης
Τώρα αν ο Στ. Θεοδωράκης του Ποταμιού πιστεύει ή όχι στα γούρια δεν γνωρίζω, αλλά καλό είναι να κάνει κάτι για αυτά. Διότι δεν μπορείς να κάνεις την κεντρική προεκλογική σου συγκέντρωση στη Θεσσαλονίκη (στο αμφιθέατρο της παραλίας) και 200 μέτρα από τη συγκέντρωση να πέφτουν… χειροβομβίδες κρότου – λάμψης! Ούτε μπορείς να αρχίζεις την ομιλία σου και να κόβεται το ρεύμα! Ούτε, τέλος, να μην μπορείς να ελέγξεις το ακροατήριό σου και να εμφανίζεται κάποιος από το πουθενά και να σου φωνάζει (σε απευθείας μετάδοση μάλιστα από την ΕΡΤ) ότι δεν θα σε ψηφίσει γιατί ψήφισες μνημόνια. Τι είχε συμβεί; Η ομιλία του κ. Θεοδωράκη συνέπεσε με διαδήλωση Αρειανών! Πέρασαν από πολύ κοντά φωνάζοντας διάφορα συνθήματα για την κακή τύχη της ομάδας τους με αποτέλεσμα να επέμβουν τα ΜΑΤ και να πέσουν κάτι «κρότου λάμψης». Πάντως την προεκλογική εκδήλωση του κ. Θεοδωράκη τίμησε με την παρουσία του ο Ι. Μπουτάρης (δήμαρχος Θεσσαλονίκης), ο οποίος έλεγε ότι «στηρίζω Ποτάμι, αλλά δεν σας λέω τι θα ψηφίσω».


Καψόνι Ζωής στην Ντόρα
Ποιος είδε την Ντόρα και δεν φοβήθηκε. Η Ντόρα Μπακογιάννη είναι και (πάλι) οργισμένη με τη Ζωή. Και ξέρετε γιατί; Επειδή, όπως με πληροφόρησαν, στην τελευταία διάσκεψη προέδρων της Βουλής η Ζωή φρόντισε και ενέκρινε το υπερατλαντικό ταξίδι της στη Νέα Υόρκη για να συμμετάσχει στην 4η Παγκόσμια Διάσκεψη Προέδρων Κοινοβουλίων, ενώ απέφυγε να εγκρίνει ένα ταξίδι στο Παρίσι της Ντόρας Μπακογιάννη. Η Ντόρα είναι πρόεδρος επιτροπής στο Συμβούλιο της Ευρώπης και το θέμα που επρόκειτο να συζητηθεί στο Παρίσι ήταν το Μεταναστευτικό. Επειδή το θέμα ήταν εξαιρετικά κρίσιμο για τη χώρα μας, η Ντόρα αποφάσισε να πάει πληρώνοντας η ίδια το αεροπορικό της εισιτήριο. Είναι η δεύτερη φορά που πληρώνει από την τσέπη της αεροπορικό εισιτήριο, επειδή η Ζωή δεν της ενέκρινε μετάβαση στο Συμβούλιο της Ευρώπης.
Η Ζωή και η Ζωηρού (και πάλι)
Σε ρόλο μεγάλης κυρίας της αυλής της αυτής μεγαλειότητος εμφανίστηκε και η Αννα Ζωηρού στην (επεισοδιακή) συνέντευξη Τύπου της Ζωής Κωνσταντοπούλου στην ΕΣΗΕΑ. Για όσους δεν θυμούνται, πρόκειται για την άλλοτε εκλεκτή του Γ. Καρατζαφέρη που ελέω προέδρου του ΛΑΟΣ βρέθηκε στο ΔΣ του ΤΑΙΠΕΔ για να παραιτηθεί αργότερα (το 2013), η οποία προσελήφθη στις 5 Αυγούστου 2015 από την Πρόεδρο της Βουλής ως «ειδική σύμβουλός» της για «να προσφέρει τις υπηρεσίες της» υπό την καθοδήγηση της Ζωής, «μέσα στον κύκλο των γνώσεων και της εμπειρίας της». Η κυρία Ζωηρού, με ύφος περισπούδαστο παρακολουθούσε τη συνέντευξη αφού προηγουμένως αγωνιούσε πού θα παρκάρει το πολυτελές cabrio Chrysler σε ασφαλές μέρος.

Υποψηφιότητες πάνε κι έρχονται

Σας έχω πληροφορίες για υποψηφίους του ΣΥΡΙΖΑ και μάλιστα στο ψηφοδέλτιο Επικρατείας προς κάλυψη κενών θέσεων (ή ανανέωσης. πείτε όπως θέλετε). Μαθαίνω ότι ακούγονται για το Επικρατείας τα ονόματα των Αντ. Λιάκου καθηγητή Ιστορίας στο Πανεπιστήμιο Αθηνών, αλλά και του Κ. Δουζίνα επίσης καθηγητή στο πανεπιστήμιο Birkbeck του Λονδίνου. Να σημειώσω ότι ο κ. Δουζίνας έχει προλογίσει σε παλαιότερες συγκεντρώσεις του ΣΥΡΙΖΑ τον Σλάβοϊ Ζίζεκ, όπου ο Σλοβένος ψυχαναλυτής συμβούλευε τότε τον ΣΥΡΙΖΑ ως αντιπολίτευση να φερθεί όταν γίνει κυβέρνηση «brutally», δηλαδή αποφασιστικά. Ενα από τα τελευταία άρθρα του είχε τίτλο «από την πολιτική στη δημοκρατική ανυπακοή». Επιπλέον σε ψηφοδέλτια ακούγονται ότι εντάσσονται η Μαρία Γιαννακάκη (μέχρι πρότινος ΔΗΜΑΡ), ο Μάρκος Μπόλαρης (προερχόμενος από το ΠαΣοΚ), ενώ ακούγεται και το όνομα της Μαρίας Ρεπούση (ΔΗΜΑΡ) σε κάποια εκλογική περιφέρεια αλλά σε μη εκλόγιμη θέση.

Όταν ήλθαν όλοι στο σπίτι τους

«Καλώς ήλθατε στο σπίτι σας», ήταν το σύνθημα. Και αμέσως μετά ακούστηκε από τα μεγάφωνα η «Αστραπή», η σύνθεση του Σταμάτη Κραουνάκη για τον Μαρμαρωμένο Βασιλιά. Ο κόσμος, πολύς, είχε απλωθεί από τη Βασ. Σοφίας, στην οδό Ρηγίλλης 18, όπου ήταν τα ιστορικά γραφεία της ΝΔ και κάτι περίμενε. Οχι, δεν περίμενε να αρχίσει την ομιλία του ο Βαγ. Μεϊμαράκης, περίμενε τον Κ. Καραμανλή. Και όταν ήρθε, αφού έκανε αρκετή ώρα για να διασχίσει την Ρηγίλλης έγινε ένας μικρός χαμός, με σημαίες να ανεμίζουν, κόρνες να παίζουν δαιμονισμένα και χειροκροτήματα. Και ποίοι νομίζετε ότι περίμεναν καρτερικά στην πρώτη σειρά να χαιρετήσουν τον κ. Καραμανλή; Ο Π. Ψωμιάδης, ο Γ. Σούρλας και Γ. Βλάχος. Κάποια στιγμή ήρθε και Α. Λυκουρέντζος καθυστερημένος, στριμώχθηκε και αυτός στην πρώτη γραμμή, αφού προηγουμένως ασπάστηκε τον κ. Καραμανλή.

Προηγουμένως είχε αφιχθεί και ο Αντ. Σαμαράς, τον οποίο ο κ. Καραμανλής τον χαιρέτησε θερμά. Μόνον που κράτησαν μεταξύ τους αποστάσεις… ασφαλείας. Στη δεξιά πλευρά ο ένας (Καραμανλής) στην αριστερή ο άλλος (Σαμαράς). Ο κ. Μεϊμαράκης φαινόταν ικανοποιημένος, συγκινημένος μπορώ να πω και από την υποδοχή και από τον κόσμο που συγκεντρώθηκε και από το γεγονός ότι είχε και τους δύο πρωθυπουργός στο πλάι του. Το γενικό πρόσταγμα το είχε ο Νικ. Καραχάλιος, ενώ πίσω από την εξέδρα ήταν εγκατεστημένο ένα συνεργείο το οποίο έβαζε τη μουσική. Σε κάποια στιγμή η κοπέλα του συνεργείου πήρε το μικρόφωνο και φώναξε «Σηκώστε τις σημαίες ψηλά, ζήτω η ΝΔ». Εν συνεχεία έλεγε στον κόσμο να προσέχει τα καλώδια γιατί «δεν προλάβαμε να τα γειώσουμε».

HeliosPlus