Κυκλοφορεί στο Διαδίκτυο μια γελοιογραφία που -κατά τη γνώμη μου – αντικατοπτρίζει περίφημα τα όσα πιστεύει κάθε σώφρων πολίτης μετά την επτάμηνη περιπέτεια ΣΥΡΙΖΑ.

Το σκίτσο δείχνει ένα ζευγάρι να παρακολουθεί προεκλογική ομιλία του κ.Τσίπρα στην τηλεόραση . Ανάμεσα στ άλλα ο Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ δηλώνει ότι το μνημόνιο που υπέγραψε το κόμμα του δεν είναι αυτό που θα επιθυμούσε κι ότι είναι έτοιμος να το επαναδιαπραγματευτεί με πείσμα. Οπότε πετιέται έντρομος ο άντρας και λέει με φανερή αγωνία » Όχι άλλη σκληρη διαπραγμάτευση. Ήμαρτον» .

Ο μέσος ψηφοφόρος που είδε τη… δραχμή με τα μάτια του μετά από την εξάμηνη «σκληρή διαπραγμάτευση» ΣΥΡΙΖΑ , που οδήγησε σε ένα αχρείαστο δημοψήφισμα , και στα capital control , ανησυχεί με την ιδέα ότι μπορεί υπάρξει νέο αδιέξοδο στην συμφωνία ΕΕ-Ελλάδας και να αρχίσουν πάλι νέες διαπραγματεύσεις της επόμενης κυβέρνησης για το μνημόνιο.

Διότι γνωρίζει πλέον από την εμπειρία των τελευταίων μηνών ότι νέες διαπραγματεύσεις θα παγώσουν και πάλι την οικονομία , θα οδηγήσουν σε νέα λουκέτα αφήνοντας τη χώρα σε κενό οξυγόνου ,ενώ θα κάνουν ακόμη βαρύτερη τη λυπητερή που ο πολίτης θα πρέπει να πληρώσει.

Ωστόσο αν και ο ΣΥΡΙΖΑ υπέγραψε το τρίτο μνημόνιο ύστερα τεράστιους κινδύνους για τη χώρα και με πρόσθετο κόστος πάνω από 50 δισεκατομμύρια ευρώ για τους πολίτες ,αρχίζει τώρα -λόγω προεκλογικής περιόδου-να το στρίβει και πάλι . Και να παίρνει αποστάσεις από την συμφωνία που μόλις υπέγραψε υποσχόμενος επαναδιαπραγμάτευση διατάξεων.

Ενδεικτικό είναι μετά την δήλωση Τσίπρα ότι δεν πιστεύουμε στο μνημόνιο που πάμε να εφαρμόσουμε , χτες η βουλευτής και τελευταία κυβερνητική εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ Όλγα Γεροβασίλη δήλωσε ότι η υπογραφή του μνημονίου ήταν «τακτικός ελιγμός». Την Κυριακή μάλιστα παρουσιάστηκε το εναλλακτικό πρόγραμμα της Κουμουνδούρου που θα εφαρμοστεί -λέει – παράλληλα με το μνημόνιο και θα έχει ως στόχο να αμβλύνει τις συνέπειες της λιτότητας για κάποιες ομάδες του πληθυσμού!

Δηλαδή δεν θα βάλουμε ποτέ μυαλό; Πόσες θυσίες χρειάζονται για να πάρουμε το μάθημά μας ; Πιστεύει ακόμη ο κ.Τσίπρας –ύστερα απ όσα πέρασε ο ίδιος ,η κυβέρνησή του και η χώρα- ότι οι Ευρωπαίοι θα μας χαρίσουν χρέη και θα μας χρηματοδοτήσουν με επιπλέον 85 δισ ευρώ χωρίς να δουν ότι προχωρούν οι αναγκαίες επώδυνες για ολόκληρη της κοινωνία μεταρρυθμίσεις;

Για μια ακόμη φορά αρνείται να αντιληφθεί ότι ενώ η Ιρλανδία , η Πορτογαλία που τήρησαν τα μνημόνια κατάφεραν να βγουν σε δυο χρόνια στις αγορές ( η Κύπρος βγαίνει στο τέλος του χρόνου) , η Ελλάδα που θέλησε να κάνει τον αντάρτη -λόγω ΣΥΡΙΖΑ- ήδη έκλεισε τα 5 και πάει πλέον για τα 8 χρόνια μνημονίων και πρόσθετων μέτρων;

Τόχουμε πει πολλές φορές από αυτήν εδώ τη στήλη. Η νέα κυβέρνηση είτε αυτή γίνει με κορμό τον ΣΥΡΙΖΑ είτε με την ΝΔ (ακόμα καλύτερα και με τα δυο μεγάλα κόμματα σε συνεργασία) πρέπει να περάσει όσο το δυνατόν πιο γρήγορα τις απαραίτητες μεταρρυθμίσεις στην δημόσια διοίκηση και το ασφαλιστικό ,να προχωρήσει με διαδικασίες εξπρές τις ιδιωτικοποιήσεις ώστε να κρατήσει την οικονομία ζωντανή και να πετύχει μέσα στο πρώτο εξάμηνο του 2016 την ελάφρυνση του χρέους και την ένταξη της Ελλάδας στα αναπτυξιακό πρόγραμμα Γιούνκερ και στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης Ντράγκι.

Αυτό θα πρέπει να είναι το ζητούμενο στις εκλογές .Ποια κυβέρνηση θα εφαρμόσει πιο γρήγορα το μνημόνιο κι όχι ποια θα το εμποδίσει να εφαρμοστεί επιχειρώντας να το αλλάξει – γιατί αυτό θα καθυστερήσει την έξοδο της χώρας στην ανάπτυξη και θα αυξήσει τον λογαριασμό όλων μας.