Ο πολιτικός κόσµος οµολόγησε προχθές, για ακόµη µία φορά, ότι διακατέχεται από το σύνδροµο της βίας και της νοθείας. Ο Πρόεδρος της Δηµοκρατίας ανέθεσε την ευθύνη της διακυβερνήσεως της χώρας σε µια υπηρεσιακή κυβέρνηση η οποία διαθέτει το τεκµήριο της ισονομίας – ότι δηλαδή ο μηχανισμός του κράτους δεν θα χρησιμοποιηθεί στη διαμόρφωση του εκλογικού αποτελέσματος με εύνοια υπέρ της Δεξιάς ή της Αριστεράς.

Στο παρελθόν υπήρξαν χαρακτηριστικές περιπτώσεις όπου επιχειρήθηκε ή και υπήρξε βία και νοθεία στις εκλογές. Το 1961 η δεξιά ΕΡΕ κέρδισε τις εκλογές και σχημάτισε κυβέρνηση εν μέσω καταγγελιών για νοθεία του αποτελέσματος. Λίγα χρόνια αργότερα (το 1963) αντίστοιχη καταγγελία για αλλοίωση του εκλογικού αποτελέσματος έγινε από την ΕΡΕ. Ο υπηρεσιακός πρωθυπουργός Στυλιανός Μαυρομιχάλης, Πρόεδρος του Αρείου Πάγου, κατηγορήθηκε από την ΕΡΕ ότι ευνόησε κατ’ εντολήν των Ανακτόρων τον Γεώργιο Παπανδρέου να κερδίσει πανηγυρικά τις εκλογές.

Γενικώς εκτιμάται ότι οι υπηρεσιακές κυβερνήσεις χρησιμοποιήθηκαν για να ευνοηθεί ο εκάστοτε εκλεκτός των Ανακτόρων. Το Σύνταγμα του 1952 όριζε ότι ο βασιλεύς διόριζε τον «πρωθυπουργό και τους υπουργούς αυτού». Και με βάση τη διάταξη αυτή τα Ανάκτορα επέλεγαν πρωθυπουργό, είτε προσωρινό (π.χ. στρατηγός Δόβας, της βίας και της νοθείας) είτε πολιτικό προοπτικής (περίπτωση Κ. Καραμανλή).

Μετά τη μεταπολίτευση του 1974 ο Καραμανλής καθιέρωσε την αντικατάσταση των υπουργών Εσωτερικών, Αμύνης και Μέσων Ενημερώσεως με πρόσωπα ευρύτερης εμπιστοσύνης. Σήμερα το Σύνταγμα ορίζει ότι οι υπηρεσιακές κυβερνήσεις προεδρεύονται από τον Πρόεδρο ενός εκ των τριών ανωτάτων δικαστηρίων (Αρειος
Πάγος, Συμβούλιο της Επικρατείας, Ελεγκτικό Συνέδριο).

Ετσι η κυρία Βασιλική Θάνου, Πρόεδρος του Αρείου Πάγου, έγινε Πρωθυπουργός.

Η ανάγνωση του καταλόγου των υπουργών αιφνιδιάζει ευχάριστα. Στον κατάλογο των υπουργών περιλαμβάνονται ονόματα προσώπων που θα μπορούσαν να συγκροτήσουν κυβερνήσεις ουδεμίαν σχέση έχουσες με τους γνωστούς θιάσους που κάθε τόσο μας «κυβερνούν»!

Η ευθύνη ανήκει στις ηγεσίες των κομμάτων και αυτό άρχισαν να το καταλαβαίνουν και οι αυριανοί ψηφοφόροι.
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ