Συμπληρώνεται ένας χρόνος από την αλλαγή διοίκησης στην Περιφέρεια Αττικής. Τα πεπραγμένα του πρώτου χρόνου μπορούν άνετα να συνοψιστούν σε λίγες λέξεις: προχειρότητα, απραξία, αναποτελεσματικότητα. Δηλαδή, ανυπαρξία.
Η έλλειψη αποτελεσματικότητας είναι εντυπωσιακή ακόμη και για όσους ήταν επιφυλακτικοί με τις θορυβώδεις προεκλογικές εξαγγελίες τους. Χαρακτηριστικό παράδειγμα η πολυδιαφημισμένη αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής κρίσης στην Αττική με την αύξηση των σχετικών κονδυλίων του προϋπολογισμού κατά 11 εκατ. ευρώ! Εναν χρόνο μετά δεν έχει εκταμιευθεί ούτε ένα ευρώ.
Το πρόγραμμα για δωρεάν ηλεκτρικό ρεύμα για όλους που υποσχέθηκαν παρουσία του πρωθυπουργού κ. Τσίπρα παίρνει επάξια τη θέση του στο πάνθεον των μεγάλων εξαγγελιών της παρούσας κυβέρνησης δίπλα στην υπόσχεση για σκίσιμο του Μνημονίου…
Το μόνο χειροπιαστό αποτέλεσμα που έχουν καταγράψει είναι η ακύρωση των τεσσάρων διαγωνισμών για τη δημιουργία των εργοστασίων επεξεργασίας απορριμμάτων που θα έλυναν οριστικά το μεγαλύτερο πρόβλημα της Αττικης (Φυλή, Λιόσια, Γραμματικό, Κερατέα). Αντί για λύση, προτίμησαν να μεταφέρουν το πρόβλημα στους 65 δήμους της Αττικής. Προτίμησαν, δηλαδή, σε αντίθεση με τη διεθνή εμπειρία, μια λύση πολιτικού στρουθοκαμηλισμού. Οσο για τις δεσμεύσεις περί άμεσου κλεισίματος του ΧΥΤΑ Φυλής και Γραμματικού, συνοψίζονται πλέον στο δόγμα «ε, είπαμε και καμιά κουβέντα παραπάνω»…
Και φυσικά η λαλίστατη επί των ημερών μου ΠΟΕ-ΟΤΑ, που κάθε δεύτερη μέρα έβγαζε πύρινες ανακοινώσεις με καταγγελίες εναντίον μου, έχει έναν χρόνο να εκδώσει ανακοίνωση. Λογικό. Αφού τα συντεχνιακά κεκτημένα πλέον δεν θίγονται ούτε τα συμφέροντα ξεβολεύονται.
Το οριστικό πάγωμα των έργων του ΕΣΠΑ 2007-2013 που έπρεπε να ολοκληρωθούν ως το τέλος του χρόνου και η εγκατάλειψη του νέου ΕΣΠΑ 2014-2020 στην τύχη του προδιαγράφουν ένα ζοφερό μέλλον για τη δημιουργία υποδομών στην Αττική. Η αναζωογόνηση της οικονομίας και η τόνωση της απασχόλησης σε ευπαθείς ομάδες που τόσο πολύ διαφημίστηκαν έχουν ξεχαστεί ως εξαγγελίες, ακόμη και από τους ίδιους… Ακόμη και το Πεδίον του Αρεως, για το οποίο τόσο πολύ είχα κατηγορηθεί, σήμερα προκαλεί μόνο θλίψη.
Εχει ο καιρός γυρίσματα, λένε, και αυτοί που με κατηγορούσαν ότι παρκάρω τα χρήματα στις τράπεζες και δεν τα ρίχνω στην αγορά για να τονωθεί η ανάπτυξη έδωσαν όλο σχεδόν το αποθεματικό της Περιφέρειας Αττικής, που ήταν για έργα στους δήμους Αττικής, περίπου 280 εκατ. ευρώ, για να τα χρησιμοποιήσει η κυβέρνηση και να πληρώσει τους διεθνείς πιστωτές της χώρας.
Ακόμη και η σημαία της προεκλογικής τους καμπάνιας περί διαφθοράς και διαπλοκής, έναν χρόνο μετά και απίστευτο ξεσκόνισμα όλων των πιθανών και απίθανων υποθέσεων, υπεστάλη σιωπηρώς και χωρίς τυμπανοκρουσίες, αφού δεν αποδείχθηκε η παραμικρή βασιμότητα. Για να θυμηθούμε και την ανεξάντλητη σοφία των αρχαίων Ελλήνων, με θλίψη διαπιστώνω ότι «πολλοί μεγάλα επαγγέλλονται, μηδέ μικρά ποιήσαι δυνάμενοι» (Αίσωπος: Πολλοί υπόσχονται μεγάλα πράγματα ενώ δεν μπορούν να κάνουν ούτε τα μικρά).

*Ο κ. Γιάννης Σγουρός είναι επικεφαλής της παράταξης «Αττική» στην Περιφέρεια Αττικής, επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης.

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ