Από μηδενική βάση τρέχουν πλέον τα δύο μεγάλα κόμματα προς την κάλπη των προσεχών βουλευτικών εκλογών. Η μεγάλη διαφορά υπέρ του ΣΥΡΙΖΑ που καταγραφόταν σε όλες τις δημοσκοπήσεις από τον Ιανουάριο του 2015, πρακτικά εξανεμίζεται, με όσα καταγράφονται στην πρώτη «φουρνιά» των μετρήσεων που έγιναν.

Μετά από την συμπλήρωση 215 ημερών από την ιστορική νίκη του ΣΥΡΙΖΑ, η δυναμική του εμφανίζει σημαντική κάμψη, και η αποτίμηση των πεπραγμένων της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ είναι αρνητική, πλην της, φθίνουσας πορείας που έχει και η εικόνα _το προφίλ_ του πρώην Πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα, αν και αντέχει ακόμα.

Από τις δημοσκοπήσεις που έχουν γίνει τις τελευταίες ημέρες, το σημαντικότερο στοιχείο είναι η χαμηλή συσπείρωση που καταγράφει ο ΣΥΡΙΖΑ σε ποσοστό περίπου 55%, σε αντίθεση με τη ΝΔ που κινείται στο υψηλό ποσοστό 70-75%. Αυτό το στοιχείο ενισχύει την παραδοχή ότι η αξιωματική αντιπολίτευση ενδέχεται να…πιάσει «ταβάνι» σχετικά σύντομα, ενώ ο Αλ. Τσίπρας μπορεί να ελπίζει στην περαιτέρω αύξηση της συσπείρωσης του ΣΥΡΙΖΑ.

Μια κρίσιμη παράμετρος των εκλογών θα είναι, εκτός από την εκλογική συμπεριφορά των νέων ψηφοφόρων και η στάση των αναποφάσιστων που κινούνται σε πολύ υψηλό ποσοστό, ενώ θα έχει ενδιαφέρον πόσοι πολίτες θα απέχουν από την εκλογική διαδικασία και από ποια παράταξη θα στερήσουν ψήφους.

Τα ποσοτικά ευρήματα της δημοσκόπησης είναι χαρακτηριστικά των αντιδράσεων της κοινής γνώμης. Η διαφορά όσον αφορά την πρόθεση ψήφου βαίνει συνεχώς μειούμενη.

Η αναμέτρηση ανάμεσα στον Αλ. Τσίπρα και στον Ευάγγελο Μεϊμαράκη δείχνει να έχει μεγάλο ενδιαφέρον, ξαφνιάζοντας πολλούς, ακόμα και στη Ν.Δ. για την άνοδο του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης, αν και ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ διατρηεί προβάδισμα στην καταλληλότητα για την πρωθυπουργία και υπερτερεί, αν και μειωμένο ποσοστό, σε δημοφιλία του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Αυτή τη στιγμή, η κοινή γνώμη δείχνει να βρίσκεται σε σταυροδρόμι και συμπεριφέρεται όπως ακριβώς ο δρομέας που ακολουθεί ακόμη τη δυναμική της προηγούμενης κίνησής του, ενώ έχει ήδη τοποθετήσει το σώμα του σε θέση στροφής.

Ο ΣΥΡΙΖΑ, αν και έχει τα εσωτερικά του προβλήματα, διατηρεί ακόμα την πρωτιά από τη Ν.Δ., ωστόσο η δυσαρέσκεια για το σύνολο και για επί μέρους όψεις της κυβερνητικής πολιτικής (οικονομία, παιδεία, δημόσια τάξη και ασφάλεια, μεταναστευτικό, υγεία, κ.α.) είναι εμφανής σε όλη την γκάμα των απαντήσεων στα ερωτηματολόγια των εταιριών δημοσκοπήσεων και επιβεβαιώνει ή ενισχύει τάσεις που ήδη είχαν καταγραφεί στην κοινωνία το τελευταίο διάστημα.

Βάσει αυτών των ευρημάτων η δυναμική της 25ης Ιανουαρίου 2015, μετά και την ψήφιση του τρίτου μνημονίου, τείνει να εξανεμιστεί και μένει να φανεί εάν ο κύκλος που άνοιξε πριν επτά μήνες, θα κλείσει.

Το παιχνίδι θα παιχτεί κυρίως στον κεντρώο χώρο, όπου κινούνται περισσότεροι από ένα εκατ. ψηφοφόροι. Εξάλλου ο ρευστός χώρος του κέντρου, από τη φύση του, διευκολύνει την ευελιξία.

Μένει να φανεί εάν και ο Αλ. Τσίπρας θα κάνει ουσιαστικές πολιτικές κινήσεις με διεύρυνση σε συγκεκριμένα πρόσωπα για να κερδίσει τους κεντρώους ψηφόφορους με τους οποίους ήδη φλερτάρει ο Ευ. Μεϊμαράκης.

Ακόμη έχει τη σημασία του και το γεγονός ότι ξεθώριασε σε πολύ μεγάλο βαθμό το δίπολο μνημόνιο – αντιμνημόνιο, καθώς οι επτά στους δέκα πολίτες θεωρούν ότι δεν έχει νόημα πλέον, μετά και την ψήφιση του τρίτου μνημονίου.

Είναι σαφές ότι έχουμε ακόμα πολύ δρόμο, καθώς μόλις χθες ξεκίνησε και επίσημα η προεκλογική περίοδο και μεγάλος αριθμός ψηφοφόρων δεν είναι σε κλίμα εκλογών.

Άρα, είναι πρόωρο να προδικάζουμε τι θα γίνει σε 22 από σήμερα και πως θα συμπεριφερθούν οι πολίτες. Απλά, η τρέχουσα προεκλογική περίοδος είναι μια χρυσή ευκαιρία να ειπωθούν αλήθειες και να προταθούν λύσεις.

Οι εκλογές είναι ευκαιρία να καθαρίσει η ήρα από το σιτάρι και να μπουν οι βάσεις για μια άλλη Ελλάδα στη Νέα Μεταπολίτευση που ξεκίνησε εδώ και καιρό. Φθάνει να το αντιληφθούν όλοι…