Υπάρχει τελικά η «μία και μόνη» αλήθεια; Το ερώτημα έχει απασχολήσει με όλους τους δυνατούς τρόπους τους στοχαστές ανά τους αιώνες. Και η απάντηση είναι, σε γενικές γραμμές, όχι. Προσοχή: σε γενικές γραμμές: γιατί υπάρχουν περιπτώσεις όπου η μία αλήθεια υφίσταται στα πράγματα.

Τέτοια λοιπόν είναι και η περίπτωση της σημερινής πτωχευμένης Ελλάδας. Και αυτή την αλήθεια την είπε χθες στη Χαλκίδα ο αρχηγός της Ν.Δ. Βαγγέλης Μεϊμαράκης: δεν είναι άλλη από το γεγονός ότι η περίοδος στην οποία οι μονοκομματικές κυβερνήσεις μπορούσαν να δώσουν λύσεις στα προβλήματα, έχει παρέλθει ανεπιστρεπτί, όπως όλα δείχνουν, για την Ελλάδα. Εχει τελειώσει οριστικά και αμετάκλητα.

Δεν υπάρχει σήμερα Ελληνας που να μην το αντιλαμβάνεται στο πετσί του, στην πραγματική, καθημερινή ζωή. Οι μόνοι που εξαιρούνται είναι ίσως οι διάφοροι (και διαφόρων χρωμάτων) κομματικοί επαγγελματίες οι οποίοι, βεβαίως, υπερασπίζονται το επάγγελμά τους, δηλαδή το κόμμα – οπότε λένε κι εκείνοι τη δική τους αλήθεια, που απλώς βρίσκεται όχι απλώς σε απόσταση από αλλά σε ευθεία σύγκρουση με την αλήθεια της κοινωνίας.

Γι αυτό και είναι προς τιμή του Μεϊμαράκη ότι τοποθετήθηκε κατά των μονοκομματικών κυβερνήσεων λέγοντας ότι «πέρασαν οι εποχές που μονοκομματικές κυβερνήσεις και «σωτήρες» έδιναν από μόνοι τους λύσεις στα προβλήματα. Απαιτείται από τη συνθετότητα των προβλημάτων, η οποία υπάρχει, την πολυπλοκότητα, να μπορούμε να συζητάμε οι πολιτικές δυνάμεις, να συνεννοούμεθα, να έχουμε την απαραίτητη συναίνεση και μετριοπάθεια για να βρίσκουμε τις λύσεις».

Το κομματικό ακροατήριο ασφαλώς θα προτιμούσε να ακούσει κάτι άλλο. Το γεγονός ότι ο πρόεδρος της Ν.Δ. το υπερκέρασε και απευθύνθηκε στην αληθινή κοινωνία – κι όχι στην επίπλαστη των παρεών και των κομματικών διαδρόμων – είναι αναμφίβολα προς τιμή του.

Όχι μόνον επειδή είναι πολιτικά επιτακτικό για τον τόπο να μην κοροϊδεύουμε άλλο εαυτούς και αλλήλους, αλλά και επειδή είναι ζήτημα ελάχιστου χρόνου μέχρι ο ελληνικός λαός να αποδείξει, ως ο μόνος αρμόδιος, ότι αυτή ήταν η μόνη, εν προκειμένω, αλήθεια που, στις 20 το βράδυ, θέλοντας και μη, θα την καταλάβουν πλέον άπαντες οι «σωτήρες»…