Εντάξει. Σε όλες τις προεκλογικές εκστρατείες είθισται – δυστυχώς – οι αρχηγοί κομμάτων να λένε τα κατά συνθήκη ψεύδη. Υποσχέσεις που δίνονται προεκλογικά κι είναι γνωστό εκ των προτέρων ότι δεν θα τηρηθούν μετεκλογικά.

Πρωταθλητής χωρίς αντίπαλο σ αυτό τον προεκλογικό πλειστηριασμό υποσχέσεων είναι ασφαλώς ο κ.Τσίπρας. Ο Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ υποσχέθηκε πριν από ένα χρόνο τον «ουρανό με τ’ άστρα» στους πολίτες, κατάφερε να εκλεγεί και δεν τήρησε ούτε μία από τις προεκλογικές του υποσχέσεις στο επτάμηνο που κυβέρνησε τη χώρα.

Έτσι και τώρα, στην πρώτη προεκλογική του συνέντευξη για τις επερχόμενες εκλογές ο κ.Τσίπρας άρχισε τα κατά συνθήκη ψεύδη σε μια προσπάθεια αυτή τη φορά να θέσει ένα εκβιαστικό δίλημμα στους ψηφοφόρους του ΣΥΡΙΖΑ. Δήλωσε ότι δεν προτίθεται να είναι Πρωθυπουργός σε μία κυβέρνηση συνεργασίας με άλλα κόμματα -ε κτός από τους ΑΝΕΛ!

Δηλαδή τι θέλει να μας πει ο κ.Τσίπρας; Ότι εάν ο λαός αναδείξει τον ΣΥΡΙΖΑ πρώτο κόμμα αλλά όχι αυτοδύναμο και οι ΑΝΕΛ δεν μπουν στη βουλή θα γυρίσει την πλάτη του στην εντολή κυβερνητικής συνεργασίας που του δίνει ο κόσμος και πάει τη χώρα ξανά σε εκλογές;

Ή μήπως εάν βγει πρώτο κόμμα ο ΣΥΡΙΖΑ θα προωθήσει στη θέση του κάποιο άλλο στέλεχος του για Πρωθυπουργό συνεργασίας επειδή δεν επιθυμεί – όπως λένε – να είναι Πρωθυπουργός του μνημονίου;

Όμως πέρα από την αλαζονεία που δείχνει ένας πολιτικός λέγοντας ουσιαστικά ότι δεν τον αφορά η εντολή του εκλογικού σώματος – » ύβριν προς την ψήφο των πολιτών» την χαρακτήρισε, δικαίως, ο Στ. Θεοδωράκης – η δήλωση του κ.Τσίπρα είναι και ατυχής πολιτικά: γίνεται σε μία χρονική στιγμή κατά την οποία η επιβίωση της χώρας απαιτεί πάνω απ όλα μια σταθερή κυβέρνηση για να εφαρμόσει το μνημόνιο που ο ίδιος ο κ.Τσίπρας ως Πρωθυπουργός συμφώνησε με τους εταίρους και υπέγραψε πριν από 1,5 μήνα!

Άρα υποχρέωση του κ.Τσίπρα – εάν ο ΣΥΡΙΖΑ είναι πρώτο κόμμα – είναι να κάνει το πάν για το σχηματισμό κυβέρνησης μετά τις αχρείαστες τρίτες μέσα σε 10 μήνες εκλογές τις οποίες έσπρωξε τη χώρα.

Ωστόσο πέρα από τα κατά συνθήκη ψέματα υπήρξαν και κανονικά ψέματα στη συνέντευξη του κ.Τσίπρα ο οποίος επιχείρησε συνειδητά να διαστρεβλώσει την πραγματικότητα για να ωφεληθεί προεκλογικά εκείνος και το κόμμα του.

Ισχυρίστηκε ο κ.Τσίπρας απαντώντας στη Σοφία Παπαϊωάννου στον «Άλφα», ότι λόγω της σκληρής διαπραγμάτευσης ΣΥΡΙΖΑ, η χώρα κέρδισε 20 δισ ευρώ από την αποδοχή εκ μέρους των δανειστών χαμηλότερων πρωτογενών πλεονασμάτων σε σχέση με αυτά που διαπραγματευόταν η προηγούμενη κυβέρνηση Σαμαρά-Βενιζέλου.

Η αλήθεια είναι διαφορετική. Οι εταίροι δέχτηκαν μικρότερα πλεονάσματα επειδή η διακυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ μετά από 6 μήνες παγώματος της ελληνικής οικονομίας , επιστροφής της στην ύφεση και εφαρμογής των capital controls στις τράπεζες δεν μπορούσαν να επιμείνουν παράλογα σε μεγαλύτερα πλεονάσματα σαν αυτά που ζητούσαν από τον Σαμαρά όταν η οικονομία έμπαινε στην ανάπτυξη. Θα ήταν σαν να ζητούσαν από έναν από ένα κουτσό άλογο να τρέξει με την ίδια ταχύτητα που θάτρεχε ένα άλογο κούρσας.

Μεγάλη νίκη για τον κ.Τσίπρα και ανάσα για τη χώρα θα ήταν – αντίθετα – εάν τα μικρότερα πλεονάσματα τα είχε δεχθεί ο Πρωθυπουργός τον Φεβρουάριο, όταν πράγματι οι Γερμανοί μουδιασμένοι μετά την νίκη του στις εκλογές του Ιανουαρίου έκαναν μία πολύ συμφέρουσα για τη χώρα πρόταση.

Τότε δεν είχε ακόμη μπει σε ύφεση η οικονομία, δεν είχαν αδειάσει τα κρατικά ταμεία και φυσικά δεν είχαν κλείσει οι τράπεζες και η χώρα δεν χρειαζόταν νέο δάνειο 85 δισ. ευρώ για να μπορέσει να σταθεί στα πόδια της τα επόμενα τρία χρόνια- «κατόρθωμα» της κυβέρνησης Τσίπρα.

Αλλά τον Φεβρουάριο ο κ.Τσίπρας δεν μπορούσε να αντιληφθεί όλα αυτά ,πρώτον διότι περνούσε ακόμη περίοδο εκμάθησης στα θέματα Ευρώπης και οικονομίας και δεύτερον διότι βρισκόταν κάτω από την επιρροή του αστερισμού Βαρουφάκη. Της πεποίθησης δηλαδή ότι οι Γερμανοί θα προτιμήσουν να χαρίσουν στην Ελλάδα το μεγαλύτερο μέρος του χρέους παρά να διακινδυνεύσουν ένα GREXIT το οποίο θα διέλυε την Ευρωζώνη…

Μία θεωρία που αποδείχτηκε λανθασμένη και «φόρτωσε» στη χώρα ένα νέο τριετές μνημόνιο και στους πολίτες μία επώδυνη λυπητερή δεκάδων δισεκατομμυρίων ευρώ.